Savuraţi cafeaua, nu ceştile !

Ce este viaţa? O întrebare pe care ne-o punem mai mereu , atât noi , oamenii simpli, cât și  marii gânditori,  compozitori,  poeţi ,etc. și care are o mulţime de răspunsuri . 

Iată o poveste luată de pe net referitoare la ce este viaţa şi, mai ales, la cum trebuie ea trăită.

Un grup de oameni de succes în apogeul carierei lor, toți având joburi și poziții de vis, mașini și case, au făcut o vizită unui fost profesor din facultate. 

Discuția a alunecat treptat  spre cât de stresantă și obositoare e viața zi de zi. Profesorul i-a întrebat dacă vor să bea o cafea bună și s-a întors din bucătărie cu un vas mare plin cu cafea și o mulțime de cești. Unele erau din porțelan fin, altele din sticlă, plastic, unele arătând normal, altele foarte  delicate și scumpe, unele cu inserții aurite, altele cu toarta ciobită, și i-a rugat pe fiecare să se servească.

Când toți aveau câte o ceașcă de cafea în mână profesorul le-a zis: Dacă ați observat fiecare dintre voi a pus cafea în câte o ceașcă scumpă și fină lăsând ceștile simple și ieftine goale pe masă.

E normal să vreți ceea ce e mai bun în viață, dar tocmai asta e sursa problemelor și a stresului pe care îl aveți zi de zi. Nu contează ce ceașcă ai ales, cafeaua are același gust. Ceașca nu adaugă nici o calitate cafelei. În cele mai multe cazuri o face doar să fie mai scumpă sau, în alte cazuri, nu putem vedea ce e de fapt înăuntru. Ceea ce ați vrut voi de fapt a fost cafeaua, nu ceașca și totuși, inconștient, ați ales cele mai scumpe și bune cești. Și apoi ați început să vă uitați la ceașca celuilalt gândindu-vă că e mai frumoasa decât a voastră. Viața e ca o cafea bună: jobul, banii, cariera, mașina, casa, hainele, poziția în societate sunt ceștile. Doar ne ajută să ne trăim viața, dar nu sunt VIAȚA.

Hainele pe care le avem, poziția în societate și banii nu înseamnă viața. Doar ne ajută să trăim viața. Nu definesc ceea ce înseamnă viața. Din contră, majoritatea oamenilor care au mult, sunt invidioși pe alții care au mai mult și nu reușesc să se bucure de ceea ce au. Câteodată concentrându-ne doar pe ceașcă, uităm să savurăm cafeaua.  

Savuraţi cafeaua, nu ceştile ! Și beți cafeaua cu oamenii dragi alături.  Poate nega cineva  bucuria unei cafele savurată acasă în sânul familiei, la slujbă alături de colegi, sau la o cafenea alături de prieteni adevărați? Acasă înseamnă dragoste, la serviciu înseamnă  colegialitate,poate prietenie,  la terasă poate fi  socializare,  relaxare, câte și mai câte.

Cei mai fericiți oameni nu sunt cei care au cele mai multe lucruri. Cei mai fericiți oameni știu să se bucure cât mai mult de ceea ce au, acolo unde au, la momentul prezent. Ei FAC viața să fie frumoasă.

          Demonstrația D-lui profesor vă rog să o luați ca  o „alegorie”, ca o lecție de viață poate,sau ca atare. În viață contează  mai puțin finalul,destinația . Ceea ce contează și este decisiv în viață este drumul, călătoria, prietenii din jurul nostru care ne fac viața mai frumoasă, lucrurile de suflet, familia. Cele materiale , așa cum vin așa și  pleacă, cu toții avem ambiții și este bine sa fie așa, însa este important să nu uităm nici un moment de unde am plecat, cum am evoluat și să sărbătorim asta mereu  alături de cei dragi.

A dovedi această viaţă minunată trebuie să reprezinte scopul existenţei noastre pe pământ.

8 comentarii la articolul “Savuraţi cafeaua, nu ceştile !

 1. Alegoria de mai sus poate fi încă dezvoltată: mulți își beau cafeaua în fugă, fără să perceapă toate calitățile ei, așa cum își trăiesc viața, fără să-i savureze binecuvântările.
  Să ai parte de zile line și benefice, dragă Cornel! 🙂

  • Tare bine le-ai mai zis , draga Petru ! Si mare dreptate ai, ne traim viata intr-o fuga continua si ne oprim abia spre final, privim inapoi si devenim filozofi.
   O zi excelenta !
   Multumesc mult pentru tot !

Lasă un comentariu