Tu ce faci cu lingura ta ? O mai împarți, din când în când , cu altcineva ?

Într-o zi, un sfânt stătea de vorba cu Dumnezeu și i-a spus:

-Doamne, aș vrea să știu cum arată Iadul și Raiul.

Dumnezeu l-a condus pe sfânt în fața a două uși. A deschis una din uși astfel încât sfântul să poată privi înăuntru. În mijlocul camerei se afla o masa rotunda imensa. Pe mijlocul mesei era o oală mare de tocană care mirosea delicios și sfântului i-a lăsat gura apă.

Oamenii care stăteau în jurul mesei erau slabi și bolnăvicioși. Tineau în mâini linguri cu mânere foarte lungi. Fiecare putea să ajungă la oala de tocană și să ia o lingură, însa din cauza că mânerul era mai lung decât brațele lor, nu au putut să își ducă lingurile înapoi la gură. Omul sfânt s-a cutremurat la vederea nenorocirii și a suferinței lor. Dumnezeu i-a spus:

-Ai văzut Iadul.

S-au dus în camera următoare și au deschis ușa. Era exact la fel ca prima. Era acolo masa imensă cu vasul mare de tocană care i-a lăsat gura apă sfântului. Oamenii erau echipați cu aceleași linguri cu mânere lungi, însă aici oamenii erau bine hrăniți și întremați, râdeau și vorbeau între ei.

Sfântul a spus:

-Nu înțeleg.

-Este simplu, a replicat Dumnezeu. Nu este nevoie decât de un singur lucru. Vezi tu, cei din Rai au învățat să se hrănească unul pe celalalt. În timp ce oamenii lacomi, cei din Iad, se gândesc doar la ei.

         Este o povestioară luată de pe internet care este bine să ne pună „puțintel” pe gânduri, pentru că , iată , atât obiceiurile bune ,cât și cele rele , le ducem mai departe, acolo „dincolo”. Ș-apoi , cu siguranță , nici aici pe pământ ,lăcomia și  egoismul nu ne fac bine nici nouă , dar nici celor de prin preajma noastră . Asta pentru că „Lăcomia este o beţie mai rea decât beţia”(Sf. Ioan Gură de Aur)  și cum bine zice  un proverb românesc – lăcomia strică omenia. Pentru a ne merge bine trebuie să ne debarasăm de egoism și lăcomie, cu cât mai repede cu atât mai bine. Ș-apoi ,  nu-i așa,  una dintre marile mulțumiri ale vieții este să te știi om bun.

14793930_1373707299315336_1280239476_n

        Rămâne întrebarea : tu ce faci cu lingura ta ? O mai împarți, așa din când în când , cu altcineva ?

10 comentarii la articolul “Tu ce faci cu lingura ta ? O mai împarți, din când în când , cu altcineva ?

 1. tot timpul imi place povestioara asta … chiar daca o mai stiu!! eu dau multora din lingura mea si ptr asta primesc inzecit😘😋
  multumesc de “intelepciuni”!!

 2. Un exemplu cum nu se poate mai sugestiv despre cum ar trebui să fim noi, oamenii. Mă bucur că mi-ai reamintit această povestioară frumoasă, dragă prietene!
  O seară faină îți doresc! 🙂

 3. 😀 😀 😀 M-a amuzat povestirea si n-am putut sa nu observ cum Dumnezeu , la pacalit pana si pe amaratul ala de „sfant ” . De fapt , ala vazuse Raiul deoarece , numai acolo poti vedea oameni slabi si bolnaviciosi caci , ” a lor este imparatia cerurilor ” . Iadul , iadul adevarat este acolo unde „sfantul ” respectiv i-a vazut pe aia care pareau ca se ajuta intre ei pentru ca nimeni , sa nu ramana flamand . Asa cum bine spunea Sf. Augustin : ” In imparatia lui Dumnezeu , lumina este hrana tuturor ” , si cum n-am vazut inca oameni care sa se ingrase din consumul de lumina … { evident exceptandu-i pe boss-ii de la RENEL 😉 } acesta-i argumentul principal pentru care cred ca Dumnezeu si-a ras de ala . Concluzia : NIMENI NU-I PERFECT , NICI MACAR SFINTII ! Respect M. Cooper si , daca printre cei apropiati dumitale , printre cunostintele dumitale { vecini , colegi , amici de pe NET } se gaseste vreunul care poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavrila , transmite-le rogu-te si din partea mea , urarile cele mai sincere de sanatate maxima !

  • Multumire mare pentru vorbire si urari, draga Marian.
   Tot binele din lume ti-l doresc, da’ mai ales pe ala care ti face sa te simti bine !

 4. Excelentă pildă! Egoismul face mult rău oamenilor, dar tare greu învățăm lecția altruismului, a frățietății. Pentru că ne-am învățat să ne punem pe noi înșine pe primul loc și așa uităm de ceilalți….
  Toate cele bune și zile pline de bucurii! 🙂

Lasă un comentariu