Flori de primăvară, din pădure adunate: curiozităţi despre „vestitorii primăverii“ şi utilizări medicinale

Alături de ghiocei, la început de primăvară răsar şi alte flori care anunţă sfârşitul sezonului rece. Dincolo de florile pur decorative, există şi plantele care pot fi consumate sub formă de salate sau alte mâncăruri delicioase şi sănătoase.

Iată câteva flori de primăvară, din pădure adunate: Citeste mai mult

Dacă nu știați , aflați acum 11 curiozități despre ciocolată

1. Un consum moderat si regulat de ciocolata ne face mai inteligenti. Cel putin asta deducem din studiu conform caruia exista o stransa legatura intre cantitatea de ciocolata consumata la nivelul unei tari si numarul de laureati Nobel pe care acea tara ii da.

2. Cea mai lunga perioada din istoria sa, ciocolata a fost consumata in stare lichida.

3. In perioada infloritoare a imperiului Aztec, boabele de cacao erau folosite ca moneda de schimb. Imparatul aztec Montezuma II obisnuia sa consume peste 50 cesti de ciocolata pe zi.

4. Conform oamenilor de stiinta, consumul de ciocolata face ca inima sa bata mai tare decat in momentul unui sarut. Citeste mai mult

7 alimente care expiră înainte de termenul de valabilitate

Cu siguranță faci des curat în frigider și arunci alimentele care au depășit termenul de valabilitate. Însă cât de frecvent verifici termenul de valabilitate al alimentelor din dulap? Unele dintre ele, deși încă nu au depășit termenul de valabilitate, pot fi deja expirate.

Uleiul de măsline

Fiecare sticlă de ulei are marcată pe ea termenul de valabilitate. Însă acesta este valabil dacă sticla nu este desfăcută. În  momentul în care deschizi capacul, uleiul intră în contact cu aerul și cu lumina și din acest motiv râncezește mai repede. După câteva luni de la deschiderea sticlei, chiar dacă nu este utilizat frecvent, el capătă un miros înțepător, ca de oțet, iar gustul se va modifica.

Făina de grâu

Dacă au trecut câteva luni decât ai deschis punga cu făină, este posibil ca aceasta să fi expirat deja. În general, făina albă rezistă 8 luni după deschidere, dacă este depozitată corespunzător, iar făina integrală 6 luni, deoarece uleiurile natural din boabele de grâu se deteriorează mai repede. Dacă făina are un miros ciudat, este mai bine să o arunci. Citeste mai mult

Dacă nu știați , aflați acum 11 curiozități despre vise

vise realitate1. În medie, o ființă umană petrece aproximativ 6 ani din viață visând(ceea ce înseamnă cam două ore pe noapte).

2. Începând cu vârsta de 10 ani avem, în medie, între patru și șase vise în fiecare noapte. Ceea ce înseamnă între 1.460 și 2.190 de vise în fiecare an.

3. La cinci minute după ce ne trezim uităm jumătate din ceea ce am visat. Iar după zece minute uităm 90% din ceea ce am visat. Altfel spus: visăm de fiecare dată. Doar că, uneori, nu ne amintim că am visat.

4. Nu toată lumea visează în culori: 12% dintre oameni visează doar în alb și negru (și, evident, restul visează în culori). Potrivit unui studiu din 2008, cele mai multe persoane care visează alb-negru sunt persoane vârstnice. Ceea ce ar putea avea legătură cu faptul că acestea au apucat televiziunea în alb-negru.

5. Copiii nu visează despre ei până la vârsta de 3 ani. În același timp, începând de la vârsta de 3 ani și până la vârsta de 7 – 8 ani, copiii au mai multe coșmaruri decât adulții.

6. Nevăzătorii visează și ei: dacă o persoană și-a pierdut vederea pe parcursul vieții, va continua să viseze la fel ca toți ceilalți oameni; dacă s-a născut fără vedere, nu visează imagini, însă visele sale se bazează pe sunete, mirosuri, senzații de atingeri și emoții.

7. Bărbații și femeile visează în mod diferit: în timp ce 70% dintre personajele care apar în visele unui bărbat sunt tot bărbați, femeile tind să viseze bărbați și femei într-o proporție aproape egală. În plus, visele bărbaților conțin mai multă agresivitate.

8. Femeile visează despre sex la fel de mult ca bărbații. Cu diferența că, în timp ce bărbații au tendința de a visa scene sexuale cu partenere multiple (iar 90% dintre ei par a visa că femeia este aceea care inițiază scenele fierbinți), femeile au tendința de a visa mai mult scene sexuale care implică partenerul de viață sau celebrități. Cel puțin aceasta este concluzia unui studiu din 2007. E adevărat, în 2009, un alt studiu a adus câteva completări: în timp ce bărbații au tendința de a visa acte sexuale în sine, femeile visează mai mult sărutări și momente tandre.

9. Potrivit mai multor studii, între 18% și 30% dintre oameni au avut cel puțin un vis premonitoriu, iar procentajul celor care cred în existența acestui tip de vise este între 63% și 98% (!) dintre oameni.

10. Atunci când visezi, corpul tău este “paralizat”. Mai exact, după primele 90 de minute ale somnului, se întră în faza somnului rapid (faza REM – rapid eye movement), când eliberarea anumitor neurotransmițători este complet suprimată. Drept rezultat, neuronii motorii nu sunt stimulați, condiție cunoscută sub denumirea de relaxare nervoasă. Această relaxare suprimă astfel mișcările necontrolate ale corpului în timpul somnului.

11. Visăm doar oamenii pe care i-am văzut. Chiar dacă, adesea, visele ne sunt populate cu persoane ce ne par necunoscute, acestea sunt de fapt persoane pe care le-am văzut în timpul în diferite ocazii în timpul orelor de veghe, dar ale căror chipuri nu ni le mai amintim.

        Sunt lucruri interesante despre visele din timpul somnului care ne iau 25 de ani din viață. Da , ați citit bine, în medie un om doarme 25 de ani într-o viață. Oamenii care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sau care dorm mai mult de 9 ore, au avut o rată a morții cu până la 30% mai mare decât cei care dorm în mod obișnuit 7 – 8 ore.

         Și încă un lucru tare interesant : în intervalul dormit  peste cele 7-8 ore de somn recomandate, apar și visele mai puțin plăcute . In concluzie, pentru ca visele să devină realitate, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne trezim după cele 7-8 ore de somn și să trecem la treabă🙂 🙂 🙂

Vinul fiert

Aceasta băutura a luat naștere mai întâi în Europa Centrala, devenind populară în Europa răsăriteana abia prin sec. XVIII. Fiind preparat cu mai multe condimente, vinul fiert are efecte benefice asupra sănătății, fiind chiar indicat atunci când simțiți că vă paște o răceală. Între secretele preparării vinului fiert se număra:

     – Alegeți un vin rosu sau alb, nu foarte scump. Este important sa fie cât mai natural.

     – Cel mai bun vin pentru fiert este cel demisec, deoarece vinurile dulci pot prinde un gust neplăcut în timpul fierberii.

– Foarte important, nu dați vinul în clocot, acesta trebuie doar încălzit – nu trebuie sa se depășeasca temperatura de 80 de grade Celsius, altfel se va evapora tot alcoolul. De asemenea, la temperaturi mai mari se alterează gustul condimentelor.

Citeste mai mult