Prunele și curiozitățile lor. Dacă nu știați , aflați acum…

Cercetătorii de la Institutul Pomicol Mărăcineni au creat cel mai ...

 

1.Există un studiu făcut de cercetători japonezi care arată că prunele pot ajuta la combaterea viruşilor gripali, prin anumite substanţe pe care le conţin. 

2.Numeroase studii arată că un consum de prune pot stimula imunitatea, te energizează şi te scapă de starea de oboseală.

3.Prunele  pot stimula tranzitul intestinal şi pot combate constipaţia.

4.Consumul de prune reuşeşte să sporească nivelul de vitamina C şi bineînţeles prin acest lucru absorbţia de fier din organism să fie mult mai bună. În plus, pe lângă vitamina C, prunele mai conţin un nivel ridicat de vitamina A şi vitamina K, precum şi antioxidanţi puternici care distrug radicalii liberi, care favorizează apariţia cancerului. 

5.Unele cercetări arată că substanţele pe care le conţin prunele ar proteja şi neuronii, iar pigmenţii antocianici, zeaxantină şi vitamine din prune au rol în protejarea sănătăţii ochilor. 

6.Cercetătorii au  demonstrat că prunele pot bloca evoluţia astmului. Mai exact, resveratrolul din coaja prunei are efect anti-histaminic şi acţionează ca un calmant sui-generis al reactiilor alergice, care declanşează crizele de astm. De asemenea, tot ca o curiozitate despre prune mai trebuie spus faptul că ar putea ţine departe şi osteoporoza pentru că sunt foarte bogate în bor organic. 

7.În lume sunt cultivate peste 2.000 de soiuri de prun, iar în România cele mai răspândite sunt Tuleu gras, Grase românești, Gras ameliorat, Vinete românești, Stanley, Anna Späth, d`Agen, Vinete de Italia, Renclod Althan, Rivers timpuriu.

8.Prunele se înscriu printre fructele cu cea mai ridicată valoare nutritivă, având un conținut consistent de hidrați de carbon, substanțe minerale și vitamine. Valoarea energetică a fructelor proaspete este de 75 kcal/100 g pulpă, mai mare decât a merelor, perelor, piersicilor, caiselor etc., iar cele deshidratate asigură 255 Kcal/100 g pulpă, din care organismul uman resoarbe aproape 90%.

9.Cel mai mare dezavantaj al prunului este că amelioratorii din întreaga lume nu au descoperit calea de a obține soiuri foarte rezistente la boli și dăunători, astfel încât plantațiile comerciale să nu mai fie supuse tratamentelor chimice.

10.Prunele pot fi pastrate cateva zile, pot fi transformate in senzationale gemuri si marmelade si pot fi congelate. Prunele usacte si, eventual afumate, se pastreaza pentru multa vreme, in locuri uscate si racoroase, si sunt o forma ideala in care acestea pot fi conservate pentru iarna.

11.Prunele previn diabetul.Au un indice glicemic scazut si ajuta la controlul zaharului din sange, reducand astfel riscul de diabet de tip 2.

 

5 comentarii la articolul “Prunele și curiozitățile lor. Dacă nu știați , aflați acum…

  1. La fix pică articolul acesta. Eu am două feluri de prune, bistrițene și încă un soi căruia nu-i știu numele. Denumirile științifice cu atât mai puțin. Dar sunt perfecte pentru pălincă și s-au făcut atât de multe încât se rup pomii. Partea rea este că nu găsești picior de culegător și s-ar putea să putrezească în grădină. Mănânc și eu câte pot, dar atât.

  2. Prunul meu favorit n-a făcut decât 3 prune anul acesta, 2 au ajuns la mine, una a rămas pe rămurică pentru zburătoare. Probabil că n-am fost cuminte 🤔!

Lasă un comentariu