Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete…

Gabriel Jose García Márquez a trimis o ultimă scrisoare de rămas bun prietenilor, cititorilor și admiratorilor lui, pentru noi, oamenii. Chiar dacă ați citit-o , așa din când în când,merită recitită.
„Dacă pentru o clipă Dumnezeu ar uita că sunt o marionetă din cârpă şi mi-ar dărui o bucăţică de viaţă, probabil ca n-aş spune tot ceea ce gândesc, însă în mod categoric aş gândi tot ceea ce zic.

Aş da valoare lucrurilor, dar nu pentru ce valorează, ci pentru ceea ce semnifică.
Aş dormi mai puţin, dar aş visa mai mult, înţelegând că pentru fiecare minut în care închidem ochii, pierdem şaizeci de secunde de lumină. Aş merge când ceilalţi se opresc, m-aş trezi când ceilalţi dorm. Aş asculta când ceilalţi vorbesc şi cat m-aş bucura de o îngheţată cu ciocolată!
Dacă Dumnezeu mi-ar face cadou o bucăţică de viaţă, m-aş îmbrăca foarte modest, m-aş întinde la soare, lăsând la vederea tuturor nu numai corpul, ci şi sufletul meu.
Doamne Dumnezeul meu dacă aş avea inimă, aş grava ura mea peste gheaţă şi aş aştepta până soarele răsare. Aş picta cu un vis al lui Van Gogh despre stele un poem al lui Benedetti, şi un cântec al lui Serrat ar fi serenada pe care i-aş oferi-o Lunii. Aş uda cu lacrimile mele trandafirii, pentru a simţi durerea spinilor şi sărutul încarnat al petalelor…
Dumnezeul meu, daca aş avea o bucăţică de viaţă… n-aş lăsa să treacă nici o zi fără să le spun oamenilor pe care îi iubesc, că îi iubesc. Aş convinge pe fiecare femeie sau bărbat spunându-le că sunt favoriţii mei şi aş trăi îndrăgostit de dragoste.
Oamenilor le-aş demonstra cât se înşeală crezând că nu se mai îndrăgostesc când îmbătrânesc, neştiind că îmbătrânesc când nu se mai îndrăgostesc! Unui copil i-aş da aripi, dar l-aş lăsa să înveţe să zboare singur. Pe bătrâni i-aş învăţa că moartea nu vine cu bătrâneţea, ci cu uitarea. Atâtea lucruri am învăţat de la voi, oamenii… Am învăţat că toata lumea vrea să trăiască pe vârful muntelui, însă fără să bage de seamă că adevărata fericire rezidă în felul de a-l escalada. Am învăţat că atunci când un nou-născut strânge cu pumnul lui micuţ, pentru prima oară, degetul părintelui, l-a acaparat pentru totdeauna.
Am învăţat că un om are dreptul să se uite în jos la altul, doar atunci când ar trebui să-l ajute să se ridice. Sunt atâtea lucruri pe care am putut să le învăţ de la voi, dar nu cred că mi-ar servi, deoarece atunci când o să fiu băgat în interiorul acelei cutii, înseamnă că în mod nefericit mor.
Spune întotdeauna ce simţi şi fă ceea ce gândeşti. Daca aş şti că asta ar fi ultima oară când te voi vedea dormind, te-aş îmbrăţişa foarte strâns şi l-aş ruga pe Dumnezeu să fiu păzitorul sufletului tău. Daca aş şti că asta ar fi ultima oară când te voi vedea ieşind pe uşă, ţi-aş da o îmbrăţişare, un sărut şi te-aş chema înapoi să-ţi dau mai multe. Daca aş şti că asta ar fi ultima oară când voi auzi vocea ta, aş înregistra fiecare dintre cuvintele tale pentru a le putea asculta o dată şi încă o dată până la infinit. Daca aş şti că acestea ar fi ultimele minute în care te-aş vedea, aş spune te iubesc nu mi-aş asuma, în mod prostesc, gândul că deja ştii.
Întotdeauna există ziua de mâine şi viaţa ne dă de fiecare dată altă oportunitate pentru a face lucrurile bine, dar dacă cumva greşesc şi ziua de azi este tot ce ne rămâne, mi-ar face plăcere să-ţi spun cât te iubesc, că niciodată te voi uita.
ganduri ascunseZiua de mâine nu-i este asigurată nimănui, tânăr sau bătrân. Azi poate să fie ultima zi când îi vezi pe cei pe care-i iubeşti. De aceea, nu mai aştepta, fă-o azi, întrucât dacă ziua de mâine nu va ajunge niciodată, în mod sigur vei regreta ziua când nu ţi-ai făcut timp pentru un surâs, o îmbrăţişare, un sărut şi că ai fost prea ocupat ca să le conferi o ultimă dorinţă. Să-i menţii pe cei pe care-i iubeşti aproape de tine, spune-le la ureche cât de multă nevoie ai de ei, iubeşte-i şi tratează-i bine, fă-ţi timp să le spui “îmi pare rău”, ”iartă-mă”, ”te rog” şi toate cuvintele de dragoste pe care le ştii.
Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete. Cere-i Domnului tăria şi înţelepciunea pentru a le exprima. Demonstrează-le prietenilor tăi cât de importanţi sunt pentru tine.”
O  minunată lecție de viaţă, în cuvinte scrise din suflet pentru suflet . Merită să luăm aminte oriunde am fi , orice am face și orișicâte am avea !

13 comentarii la articolul “Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete…

  1. Ai dreptate. Se citeste oricand, cu placere. Se poate considera chiar un reminder. 😊

  2. Foarte frumoase cuvinte si , ar fi si mai frumoase cuvintele sale , daca acestea ar fi venit …macar la vremea cand se inhaitase cu Che . La finalul vietii…majoritatea ne dorim sa facem , sa fi facut deja , tot ce scrie atat de pasional Marquez insa…putini sant oamenii care fac asta . ” Să-i menţii pe cei pe care-i iubeşti aproape de tine, spune-le la ureche cât de multă nevoie ai de ei, iubeşte-i şi tratează-i bine, fă-ţi timp să le spui “îmi pare rău”, ”iartă-mă”, ”te rog” şi toate cuvintele de dragoste pe care le ştii. ” Din toata vorbaria , acestea-s cuvintele cheie de fapt : IMI PARE RAU , TE ROG IARTA-MA caci spuse cuiva , aceste cuvinte sant adresate de fapt lui DUMNEZEU ! Respect M. Cooper ….m-ai obligat prin postarea dumitale sa caut si sa citesc cate ceva { putin este adevarat } din ziaristica lui Marquez , daca nu pentru altceva , macar pentru a replica in cunostiinta de cauza !

  3. Cred că, înainte de Marea Trecere, cu toții avem de spus ceva memorabil. Cu atât mai mult când e vorba de o somitate în literatură, cu o vastă experiență a vieții și a exprimării. De aceea e bine să reflectăm de mai multe ori la rândurile de mai sus și să luăm aminte.

  4. Minunate gânduri! Marii scriitori au știut să lase cuvinte meomrabile, învățături de viață atât de profunde… Din înțelepciunea lor ne adăăpăm ca dintr-un izvor cu apă vie!
    Mi-a plăut mult acest paragraf: „pentru fiecare minut în care închidem ochii, pierdem şaizeci de secunde de lumină…”. Mare adevăr!
    Toate cele bune și zile frumoase! 🙂

Lasă un comentariu