Vrei să scapi de stres ? Respiră !

 

RESPIRATIA

           Stresul este inevitabil și chiar necesar într-o măsura mica în orice componenta a vieții. Insă prea mult stres te împiedică să te bucuri din plin de viață. Cel mai bun sfat pe care îl poți primi atunci când ești foarte stresat este: „Respiră!” și vei ști, instinctiv, că asta este tot ce trebuie să faci pentru a-ți reveni. Exercițiile de respirație profundă au, de asemenea, o mulțime de beneficii pentru sănătate. S-a demonstrat științific că nu doar te ajuta să te relaxezi , ci și să îți îmbunătățești starea generală de sănătate.

Ai mai jos 4 tehnici de respirație , care sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi, pe cât de simple , pe atât de folositoare :

 1. Sama Vritti (respirația egală)

Cum se face:

– Inspiri pe nas până numeri la patru.

– Expiri pe nas până numeri la patru.

– Repetă de doua trei ori.

– Odată ce te-ai obișnuit crește numărătoarea până la 6-8.

„Pune destul de multa presiune pe abdomen, însă îți încălzește corpul, țăi dă energie și îți pune creierul în mișcare”, spune Rebecca Pacheco, profesor yoga.

     2. Respirația abdominală adânca

Cum se face:

– Intinde-te pe spate în pat.

– Pune mâinile pe stomac.

– Respiră natural și vezi dacă abdomenul urcă și coboară.

– Acum, ușor, inspiră în adânc, în abdomen; ține-ți mâinile pe abdomen.

– Menține inspirația și expirația până simți că abdomenul urcă și coboară.

– Respiră astfel timp de 3-10 minute, în funcție de cât timp liber ai.

– Fă asta zilnic, imediat ce te trezești și seara înainte de a adormi.

Exercițiul este bun indiferent că ești supărat sau te doare stomacul. Incearcă să integrezi acest tip de respirație în viața de zi cu zi fie că te afli în fața computerului, mergi, privești un film sau vorbești cu un prieten. Nu trebuie să-ți ții de fiecare dată mâinile pe abdomen, asta o faci doar la început pentru a deveni conștient de mișcările sale în timp ce respiri.

     3. Respirația pentru relaxare

„Anxietatea și stresul se pot dezvolta pe nesimțite. Insă folosind tehnica de respirație descrisă mai jos le vei combate cu ușurinta”, Patricia Farrell, profesor yoga.

Pentru a neutraliza tensiunea de la cap la picioare, închide ochii și concentrează-te asupra încordării și relaxării fiecărei grupe de mușchi timp de două-trei secunde pentru fiecare. Incepe cu picioarele și degetele de la picioare, apoi genunchii, coapsele, spatele, pieptul, brațele, mâinile, gâtul, maxilarul și ochii – toate în timp ce respiri adânc, lent. Pentru probleme de anxietate și panica, Dr. Patricia Farrell sugerează să respirăm pe nas, numărând până la cinci, cu mușchii încordați, apoi să expirăm pe gură.

     4. Respirația 4-7-8

Aceste tip de respirație este simplă și nu are nevoie de un tip anume pentru a o exersa. O poți face în orice poziție, însă este recomandat să stai în șezut, cu spatele drept în timp ce o înveți. Plasează limba pe dinții de sus și las-o acolo pe durata întregului exercițiu. Vei expira pe gură.

– Expiră complet pe gura.

– Inspiră pe nas, rapid, până ajungi la patru.

– Tine-ți respirația timp de șapte secunde.

– Expiră complet pe gură, timp de opt secunde.

– Repetă de patru ori. 

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Sunt doar 4 exerciții simple de respirație care te scapă de stres ! Fă-le zilnic și te vei simți mult mai sănătos !  

Și încă ceva ce trebuie să te preocupe zilnic :  lasă grijile în seama dușmanilor și  ai grijă de viața ta ! 

 

6 comentarii la articolul “Vrei să scapi de stres ? Respiră !

  • Chiar merita si nici nu-ti ia mult timp…ultima 4-7-8 chiar este simpla , poti s-o faci aproape oriunde si-i tare utila…Iti multumesc ca ai intrat pe la mine….Sa ai o zi plina de zambete, draga Potecuta ! 🙂

 1. Mă şi văd, la muncă, întinzîndu-mă pe birou şi făcînd manevrele respective…
  E drept că, după manevrele astea am şansa de a mă deconecta la un spital de specialitate.
  Scuze, am răutăţi în program!
  Dar sună ca şi cum ai sublinia: vrei să trăieşti? Respiră!
  Sănătate!

  • Daca citesti toata postarea iti dai seama ce-am vrut sa spun …Poate chiar ar trebui sa incerci macar ultimul exercitiu-4/7/8 …este posibil sa te ajuta, conditia este sa si crezi in asa ceva …daca nu, ignora tot ce ai citit in aceasta postare…oricum iti doresc o zi cu stres cat mai putin ! 🙂

  • Foarte adevarat…doar cu incredere si optimist avem efectul scontat…zambete la tot pasul si o seara minunata sai , draga Roxana ! 🙂

Lasă un comentariu