Trucuri pentru un somn odihnitor

 

Odihna puţină îmbătrâneşte arterele şi creşte riscul de infarct. Studiile au arătat că programul optim de somn se întinde pe durata a 7-8 ore. După 2 ore şi jumătate somnul începe să devină odihnitor.

O noapte întreagă de somn este, poate, cel mai potrivit cadou pe care îl putem face organismului nostru. 7 sau 8 ore de somn înseamnă enorm pentru creierul şi pentru inima noastră şi ne întinereşte cu câţiva ani. Lipsa somnului determină o slabă concentrare, suntem mai obosiţi, mâncăm mai mult şi avem un risc mai mare de a suferi accidente.

Ce putem face? Medicii somnologi ne sfătuiesc să ne facem un program precum acela pe care-l aveam din copilărie. Recomandarea este să ne trezim la aceeaşi oră în zilele lucrătoare şi cu oră mai târziu în weekend-uri.

Al doilea sfat ar fi acela de a merge la culcare suficient de devreme pentru a beneficia de 7-8 ore de somn, potrivit sleepeducation.org. În acelaşi timp, nu ar trebui să ne suim în pat decât după ce ni se face somn. Dacă totuşi suntem în pat de 20 de minute şi nu am reuşit să adormim, ne dăm josşi luăm de la capăt rutina dinaintea culcării.

Schimbarea temperaturii este şi ea importantă, astfel că, dacă putem, ar trebui să reglăm temperatura cu câteva grade mai jos.

Nici luminile strălucitoare nu au ce căuta seara în preajma noastră pentru că ne alungă somnul.

Alimentele bogate în melatonină – substanţa care ne ajută la reglarea ceasului biologic – ar trebui consumate în cantităţi mici înainte de culcare. E vorba despre ovăz, porumb dulce şi orez. Mai putem opta pentru legume şi cereale integrale. Acestea conţin un complex de carbohidraţi bogaţi în serotonină.

Dacă mai şi scoatem computerul, televizorul şi tableta din dormitor, cu o jumătate de oră măcar înainte de culcare, avem toate premisele să ne bucurăm de un somn propice sănătăţii.

Sursa : adevarul.ro 

Iată doar câteva metode , la îndemâna noastră,  pentru a ne asigura un somn liniștit. Dacă ne dorim o viața mai frumoasă pe timpul zilei merită să ne îngrijim de somnul nostru ,cel de toate nopțile. Asta pentru că „Somnul este lanţul de aur care ne ţine sănătatea şi trupul împreună.”(Thomas Dekker)

8 comentarii la articolul “Trucuri pentru un somn odihnitor

  1. Eu sunt în grafic cu somnul, poate fiindcă respect același orar din copilărie, adolescență și apoi maturitate. Doar că, acum, somnul de după-amiază nu mai e o obligație, ci o necesitate. 😉
    Zile excelente, dragă prietene din apropiere!

  2. Salutare prietene ! 🙂
    Încă de pe vremea când ELEV de LICEU MILITAR eram
    http://aliosapopovici.wordpress.com/2013/09/23/
    mă trezesc zilnic, nu numai în zilele lucrătoare,la ora 06.00 ! 🙂
    Chiar dacă aș vrea să mai dorm după ora 06.00 , nu mai pot așa că mă dau jos din pat și…………………….
    la treabă frățioare ! 🙂
    După ieșirea la pensie ( 15 iulie 2001) la 30 de minute după MASA de PRÂNZ, zi de zi,
    am dormit 90-100 de minute iar STINGEREA nu a venit niciodată înainte de ora 23.00 ! 🙁
    De unde se vede că la mine SOMNUL a ținut, ține și va ține doar 7 ( șapte )
    ore ceea ce nu e rău, nu-i așa ? 🙂
    Zi faină și-o săptămână cu nopți cu SOMN odihnitor și vise plăcute prietene ! 🙂
    Alioșa ! 🙂

    • Bune obiceiuri in legatura cu programul tau de somn. Dumnezeu sa ti le pastreze si sa te bucuri de aceasta viata, alaturi de cei dragi ! O zi faina in tot ceea ce faci si ti se-ntampla! 🙂

  3. Util articolul, ținând cont de faptul că sunt o persoană care am probleme cu somnul în general!

Lasă un comentariu