Sunt ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toţi

În cultura africană există un curent etico -filosofic ce se cheamă „ubuntu”. Este echivalentul omeniei din cultura creştină. Se poate traduce prin „eu sunt ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toţi”….Acest principiu zice aşa: „eu sunt ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toţi.” Cu alte cuvinte, un om nu se poate dezvolta armonios în mod individualist, ci doar în legătură strânsă cu comunitatea din care face parte.

Nelson Mandela, cunoscutul lider sud african, a fost adeptul acestui principiu. Am citit de curând pe internet despre o întâmplare care ilustrează cum funcţionează „ubuntu”. Este foarte scurtă și merită să o parcurgem , totul pentru luare aminte.                                                                                                

Un antropolog le-a propus un joc unor copii dintr-un trib african,pentru a le observa comportamentul atunci când se află în competiţie. A pus un coş plin cu fructe lângă un copac şi le-a spus că cel care va ajunge primul va câştiga toate fructele.

Copiii s-au aliniat la start şi au pornit spre coşul cu fructe într-un mod cu totul surprinzător pentru antropologul european. S-au luat cu toţii de mână şi au alergat împreună. Au ajuns toţi în acelaşi timp şi s-au aşezat să se înfrupte din premiu.

Cercetătorul i-a întrebat :

-De ce aţi procedat aşa ? Pe niciunul nu l-a tentat să fie singur câştigător al coşului cu fructe?

Copiii au răspuns în cor :

-Ubuntu. Noi ştim că nu putem fi fericiţi câtă vreme cei din jur sunt trişti.

Ceea ce trebuia demonstrat ! Cu siguranță , dacă cei din jurul nostru  sunt fericiti, fericiți vom fi și noi.

Ajutarea celor din jurul nostru  are un efect molipsitor. Ajutând pe cineva, acea persoană va dori să ajute ,la rândul său , alte persoane, etc. etc.  Este vorba despre solidaritate . Doar așa lumea în care ne ducem traiul va deveni mai bună, mai fericită.

„Există un scop în toate lucrurile. Pentru a ajunge acolo, trebuie să te desparți de egoism.”( Constantin Brâncusi) . Ș-apoi să-i faci fericiți pe cei din jurul tău este cel mai nobil scop posibil.

4 comentarii la articolul “Sunt ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toţi

  1. Chiar e luat aminte! Cand dai ceva, primesti in shimb altceva. Foarte frumos! Iar impreuna devenim si frumosi si puternici. Nu stiam de ubuntu, aflu acum. Multumesc 🙂

    • Asa este…intotdeauna , noi, oamenii mari , avem multe de invatat de la copiii din preajma noastra .
      Zi faina , draga prietene de peste deal !

Lasă un comentariu