Scandinavii sunt cei mai fericiţi oameni de pe planetă. Care sunt regulile lor de viaţă

Conform studiilor din ultimii ani, scandinavii sunt cei mai fericiţi oameni din lume. Acest lucru nu este întâmplător, se pare că locuitorii din Danemarca, Norvegia şi Suedia au câteva principii de viaţă care le asigură această stare.

Studiile din ultimii ani privind nivelul de fericire pe plan mondial arată că Danemarca, Norvegia şi Suedia sunt cele mai fericite naţiuni ale lumii. Scandinavii urmează un set de reguli cu ajutorul cărora se bucură de viaţă în fiecare zi, scrie brightside.me. Printre acestea se numără:

Crearea unei atmosfere relaxante în familie

În Danemarca, este foarte importantă crearea unei atmosfere confortabile pentru ca membrii familiei să se poată bucura de prezenţa rudelor şi a prietenilor. Aceştia se strâng în jurul focului, poartă haine cât mai confortabile, beau vin şi consumă mâncărurile preferate. Cunoscut sub numele de „Hygge“, obiceiul pune accentual pe solidaritatea, confortul, sprijinul şi atenţia oferită celor dragi.

Modestia şi respectul faţă de cei din jur

În ţările nordice există „Legea din Jante“, un set de reguli care pune în evidenţă comportamentul indivizilor. Legea constituie un element important al culturii norvegiene şi anume umilinţa, învăţandu-i pe oameni să fie modeşti şi să nu-şi seteze ţeluri prea mari. Acest lucru este deseori demonstrat în majoritatea refuzurilor de a-i critica pe ceilalţi…

– Să nu crezi că eşti special

– Să nu crezi că eşti mai deştept decât ceilalţi

– Să nu crezi că eşti mai isteţ decât ceilalţi

– Să nu te comporţi ca şi când ai fi mai bun decât ceilalţi

– Să nu crezi că ştii mai mult decât ceilalţi

– Să nu crezi că poţi rezolva lucrurile mai bine decât ceilalţi

– Să nu râzi de ceilalţi

– Să nu crezi că altora le pasă de tine

– Să nu crezi că îi poţi învăţa ceva pe ceilalţi

– Să nu crezi că eşti priceput la ceva anume

Echilibru între timpul petrecut la serviciu şi cel dedicat familiei

Scandinavii ştiu cât de important este să îşi dedice timp familiei. De cele mai multe ori, programul în Danemarca se incheie la ora 17.00. Danezii nu lucrează ore suplimentare. În Suedia, unele companii au redus programul de lucru la şase ore, în încercarea de a creşte productivitatea şi fericirea. Familiile merg adesea în parc, fac sport şi călătoresc.

Abilitatea de a-ţi crea aşteptări realiste

În cartea sa, „Fericit ca un danez“, Malene Rydahl vorbeşte despre secretul fericirii scandinavilor. Una dintre cele mai importante reguli pentru a trăi o viaţă mai fericită este abilitatea de a-ţi formula aşteptări realiste, dar fără a te opri din visare şi stabilirea unor obiective ambiţioase.  Avem tendinţa de a ne compara viaţa cu a celor din jur, mai ales cu a cunoştinţelor de pe reţelele sociale. Aceste comparaţii au tendinţa de a contribui la nefericirea noastră, aşa că încercaţi să renunţaţi la ele.

Sursa: adevarul.ro

pinguini_indragostiti

           Așadar , iată o regiune rece cu oameni plini de căldură. Să fie oare vreo legătură între frigul de afară  și căldura sufletească? Refuz să cred asta !  

5 comentarii la articolul “Scandinavii sunt cei mai fericiţi oameni de pe planetă. Care sunt regulile lor de viaţă

  1. Jurnalistul de la Adevărul a dat-o în bară total în privința Legii lui Jante. Umilința nu constituie „un element important al culturii norvegiene.” În primul rand pt ca este vorba de MODESTIE (specifică tuturor scandinavilor), nu de umilință. În al doilea rând pentru că Legea lui Jante nu este fructul creației anonime norvegiene (cum s-ar putea deduce din articol), ci este creația unui scriitor danez modern pe nume Axel Sandemose. În al treilea rand (și cel mai important) legea lui Jante este invocata de scandinavi nu ca un set de reguli bine de urmat, ci ca un „decalog” NEGATIV, care trebuie evitat. Deci exact pe dos decât ceea ce crede jurnalistul de la Adevărul!

  2. Daca scandinavii sant atat de fericiti…de ce mai traiesc ??? Chiar n-au realizat , nici Malene Rydahl si nici ” jurnalistul ” de la Adevarul .ro , ca-i o imposibilitate practica chestia asta ? Iar Daniel Onaca , are dreptate . El arata ADEVARUL : Legea lui Jante a scandinavilor , nu-i altceva decat un set de reguli NEGATIVE care-i criticat azi in toate tarile UE . Apropo de Norvegia : iti reamintesti cati copii au fost luati cu japca de langa parinti de acea „asociatie ” norvegiana , fara ca acestor ” oameni plini de caldura ” sa le pese ? Dar majoritatea alora erau fireste , fie copii de romani fie de italieni sau de musulmani … asa incat , o fi de vina ” frigul de afară și căldura sufletească ” ?! ” Una dintre cele mai importante reguli pentru a trăi o viaţă mai fericită este abilitatea de a-ţi formula aşteptări realiste, dar fără a te opri din visare şi stabilirea unor obiective ambiţioase. ” Iata un non-sens caci omul , are dintotdeauna tendintza de-asi formula asteptari nerealiste , cu orice pretz . Pana si tentativele unor europeni mai din Sud de-a incerca sa-si faureasca o viatza noua acolo , pana si asta-i o tentativa nerealista avand in vedere faptul ca , este aproape imposibil sa treci macar peste acea absolut ingrozitoare limba norvegiana , suedeza sau daneza . Daca la asta adaugam frigul… restul e tacere . Cartea doamnei Rydahl nu-i altceva decat o propaganda ieftina avand in vedere faptul ca { asta-i cel mai important } , scandinavii nu-s cu totii la un loc cati locuitori are Roma bunaoara . ” Legea constituie un element important al culturii norvegiene şi anume umilinţa, învăţandu-i pe oameni să fie modeşti şi să nu-şi seteze ţeluri prea mari. Acest lucru este deseori demonstrat în majoritatea refuzurilor de a-i critica pe ceilalţi…” Unde ai pomenit dumneata UMILINTA in cultura scandinava onorabile ? Nici macar nu este pronuntzat acest cuvant decat , cel mult in biserici dar , ma repet : RESTUL E TACERE ! Respect M.Cooper si-ti multumesc preaplecat pentru aceasta posibilitate de a incerca , destructurarea unui mit caci , ” fericirea scandinavilor ” este un mit !!! P.S. Ai fost vreodata in Norvegia caci , oamenii nu-i poti cunoaste din carti ci , doar la ei in casa ?! Acelasi respect !

  3. Clima poate să mărească durata vieții, nu și fericirea, care vine din interior. Datorită educației și principiilor de viață pe care o societate le socotește prioritare, dar ale micilor bucurii pe care ni le facem periodic.

Lasă un comentariu