Deasupra instinctului

a fi omOmul este între vietăţi singurul care poate să iasă din captivitatea instinctelor şi a reciprocităţii. Toate animalele acţionează şi reacţionează instinctual. 

Când un câine îţi arată un soi de afecţiune, n-o face pentru că ţine la tine, ci pentru că tu eşti cel care-i dai de mâncare. 

Omul poate şi el să reacţioneze instinctual, dar este totuşi capabil să depăşească reciprocitatea în relaţiile cu ceilalţi. Doar aşa se explică cum cineva poate să răspundă la rău cu bine, la jignire cu o vorbă bună, la ură cu iubire. 

Omul este liber, are ceva din ceea ce este Dumnezeu în mod absolut, şi de aceea, poate să-şi controleze instinctele. 

Se spune că un om a vrut să salveze un pui de pisică dintr-o groapă în care căzuse. S-a aplecat și cu mâna a încercat să apuce pisoiul și să-l tragă afară. Animalul, speriat, și-a scos ghearele și a zgâriat mâna salvatoare. Omul n-a renunțat. A încercat din nou. Pisoiul a reacționat la fel.

Un trecător, văzând ce se întâmplă, l-a întrebat nedumerit pe omul aplecat deasupra gropii:

– De ce insiști să ajuți o pisică ce te zgârie?

Omul, reușind până la urmă să apuce micul animal de după ceafă și să-l scoată afară, a răspuns:

– Pe pisică, instinctul de animal a făcut-o să mă rănească, dar eu sunt om și aleg să fac un bine chiar dacă sunt rănit.

Sursa : romania-actualitati.ro

             Oare câți dintre noi reușim să răspundem la rău cu bine, la jignire cu o vorbă bună sau  la ură cu iubire ?  Reușim să fim buni chiar și cu oamenii  răi ? Ar fi bine dacă s-ar întâmpla acest lucru cât mai des , asta pentru că oamenii răi au cel mai mult nevoie de bunătatea noastră .

             Ne  dorim cu adevărat să trăim într-o lume mai bună pentru noi și copiii noștri ? Atunci ar fi de preferat să încercăm să nu-i lăsăm să rămână tot așa de răi .

5 comentarii la articolul “Deasupra instinctului

  1. Ideal ar fi să trăim înconjurați de oameni buni și generoși ca să devenim și noi așa mereu. Ideal ar fi ca fiecare copil care vine pe lume să trăiască măcar 7 ani într-o lume perfectă. ..poate doar asa societatea de mâine va fi perfectă.

    • Sa fim buni si respectuosi cu semenii nostri , cu siguranta , ar face lumea asta mult mai buna !
      O zi excelenta sa ai, draga prietene !

  2. O temă grozavă. Omul este și trebuie să fie mereu mai presus de instincte, din prisma darurilor cu care este din plin înzestrat. Dintre citatele de mai sus, la unul am o obiecție: eu chiar cred despre câini că ne iubesc necondiționat pe noi oamenii!
    Toate cele bune! 🙂

Lasă un comentariu