Sănătatea din vârful munților: afinele si cele 9 beneficii ale lor

       Afinele, acele margelute de culoare albastru inchis, sunt fructele muntilor, fructe care capteaza toata energia solara de pe platourile inalte si se transforma intr-o hrana bogata in vitamine, gata sa ii ofere organismului puterea de a se revigora. Au un gust dulce acrisor iar efectele lor terapeutice sunt atat de miraculoase incat pot inlocui cu succes medicamentele.

Afinele sunt originare din America de Nord, de unde, anual, vin aproximativ jumatate din cantitatea consumata la nivel global. Colonistii europeni au descoperit afinele odata ce au intrat in contact cu americanii nativi si le-au adus si pe batranul continent. Doar abia in secolele XX si XXI afinele au devenit cunoscute iar afectele lor terapeutice au fost descoperite.

Afinele contin vitamina A, E, F, PP, complexul de vitamina B, C, K, mangan, antioxidanti , fibre si multe alte substante care tin la distanta pericolul. Dar hai sa descoperim ce rol au toate acestea in sanatatea organismului nostru.

Iată cele 9 beneficii ale consumului de afine :

1.Afinele previn cancerul si sunt un adjuvant in combaterea lui

Afinele contin un antioxidant puternic, numit acid elagaic, care previne aparitia mutatiilor si malignizarea celulelor din organism. Se recomanda cure de cel putin trei saptamani cu afine sau alte fructe de padure(mure, zmeura, fragi, coacaze) care sa contina aceasta substanta pentru a preveni aparitia cancerului.

De asemenea, exista studii care demonstreaza ca o cura cu afine poate inhiba proliferarea cancerului la colon si chiar poate induce moartea celulelor canceroase. Un alt studiu a fost realizat intre 1984 si 2002 pe un esantion de 66.940 de femei si s-a descoperit ca acelea dintre ele care consumau alimente bogate in chempferol (o flavonoida continuta in cantitati considerabile in afine) au avut un risc cu 40% mai mic de dezvoltare a cancerului la san sau cancer ovarian.

2.Afinele imbunatatesc functiile creierului si previn aparitia bolii Alzheimer

Un studiu realizat in la o universitate din SUA a scos la lumina faptul ca un consum regulat de afine poate ajuta la prevenirea imbatranirii sistemului nervos, a aparitiei bolilor precum Alzheimer si pastreaza functiile cognitive si motorii. De asemenea, afinele ajuta la imbunatatirea functiilor creierului, a capacitatii de memorare si invatare. Toate acestea se datoreaza antioxidantilor din afine care impiedica procesul de imbatranire celulara la nivelul sistemului nervos.

3.Cura cu afine, adjuvanta in diabet

Inca nu se stie de ce dar se pare ca o cura zilnica cu afine poate reduce nivelul zaharului din sange, stabilizand astfel nivelul glicemiei si ajutandu-i pe oamenii care sufera de diabet si care sunt dependenti de insulina. Desi afinele nu au un indice glicemic mic (au undeva la 40-53), organismul se comporta ca si cum ar avea un indice glicemic mic in ceea ce priveste impactul la nivelul de zahar din sange. In plus, consumul de afine tine la distanta complicatiile care pot aparea din cauza diabetului.

4.Afinele previn si trateaza bolile cardiovasculare

Cum spuneam si mai sus, in cazul bolnavilor de diabet, bolile care survin ca si complicatii pot fi foarte periculoase. Bolile cardiovasculare sunt cele mai intalnite. Din fericire, o cura cu afine ajuta la imbunatatirea nivelului de colesterol rau si de trigliceride si previne oxidarea si blocajele vaselor de sange.

5.Consumul de afine imbunatateste vederea

 

Datorita vitaminelor A si C pe care le contin, afinele imbunatatesc acuitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si a sistemului nervos si previn si trateaza boli de ochi precum retinita pigmentoasa, glaucom, miopia, imbunatatesc vederea pe timpul noptii

6.Afinele tin la distanta infectiile urinare

Afinele au proprietati antiinflamatoare si antibacteriene si lupta cu succes impotriva infectiilor din organism. Sucul de afine anihileaza bacteriile care cauzeaza infectiile urinare si ajuta la eliminarea lor din organism.

7.Scapa de varice si hemoroizi cu afine

Datorita substantelor antioxidante pe care le contin, afinele stopeaza formarea varicelor si a hemoroizilor si imbunatatesc circulatia venoasa. Sunt recomandate curele de minim patru saptamani. Acest tratament poate fi folosit cu succes si in tratarea ulcerelor venoase.

8.Afinele, adjuvant in constipatie si diaree

Afinele sunt bune in cazul celor care sufera de constipatie pentru ca ele contin fibre si, mancate dimineata pe stomacul gol, ele accelereaza tranzitul intestinal si curata colonul de reziduurile acumulate in timp. Mai mult, ele trateaza si diareea.

9.Afinele previn imbatranirea

Normal! Datorita cantitatilor de antioxidanti pe care le au, afinele previn imbatranirea celulara si stresul oxidativ. In plus, asa cum am vazut mai devreme, ele ajuta la pastrarea si imbunatatirea functiilor cognitive, mentin sanatatea vaselor de sange, a articulatiilor si a tonusului muscular.

                    Cum consumam afinele?

In prevenirea anumitor boli, este recomandabil sa se consume in jur de 200 de grame de afine proaspete zilnic, cu o jumatate de ora inainte de masa. Pentru tratarea bolilor, este nevoie de o cura sustinuta si de o cantitate mai mare de fructe (aproximativ 400 de grame zilnic timp de cel putin o saptamana, cel mult o luna).

                    Cura cu afine

Se consuma aproximativ 400 de grame de afine zilnic, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Cura dureaza cel putin o saptamana si cel mult o luna. Ele pot fi consumate proaspete, uscate sau sub forma de pulbere (adica fructe uscate macinate).

Sursa: Garbo.ro

Așadar, în lunile iulie și august, sănătatea coboară la noi din munți și prin intermediul afinelor. Deja se găsesc prin piețe și merită să ne „dăm” la ele cu cea mai mare încredere.

Ș-apoi dacă le luăm proaspete , consumăm cât se poate, iar ce rămâne merită puse la păstrare pentru la iarna, în congelator. Putem „savura” astfel,  în miez de iarnă , bunătate de vitamine .

Poftă mare și să ne amintim de un citat minunat legat de sănătate : „Un organism sănătos este camera de oaspeți a sufletului, un organism bolnav o închisoare. ” (Francis Bacon).

8 comentarii la articolul “Sănătatea din vârful munților: afinele si cele 9 beneficii ale lor

  1. Adevărate minunății ale naturii! De-am ști să le prețuim mai bine, toate aceste comori pe care ni le-a lăsat Dumnezeu în jurul nostru….
    Numai bine și o zi frumoasă! 🙂

    • Intr-adevar , avem atatea s-atatea minunatii de la mama natura, iar afinele-cele de-acolo din inima
      muntelui, pline de energia razele de soare, sunt tare sanatoase . O zi excelenta sa ai, draga Alex !

  2. Iti promit si-mi promit , ca-n toamna asta voi sadi nu unul ci , doi afini ! Iar la anul viitor prin Iulie sau August { dac-om mai trai pana atunci } , asteapta posta de la Bucuresti ca-ti voi expedia un colet cu AFINE DE BUCURESTI 😉 ! Respect M. Cooper !

    • Un gand si un plan excelent, draga Marian ! Succes si abia astept coletul :)!
      W/e frumos in tot ceea ce faci si ti se intampla !

  3. Ceaiul de frunze de afin scade glicemia! Verificat pe mine. Dar are si efecte secundare de care nu vorbeste nimeni in medicina naturista! La mine ceaiul acesta dadea o nervozitate exacerbată. Am renuntat la el. Începeți să constientizat ca nu exista nici o planta sau medicament NUMAI cu efecte pozitive iar de cele negative rareori se vorbește….

    • Multumesc mult pentru precizarile foarte utile. Intr-adevar , un echilibru se impune in tot ceea ce facem, inclusiv in cazul consumului de plante . O zi frumoasa ! 🙂

      • Trebuie să recunosc că sunt anti-naturiste dar sunt obiectiv. Tratamentele naturiste pot fi bune din pacate nu sunt studiate si ca atare pot fi periculoase funcție de pacient si/sau doza.

Lasă un comentariu