Regatul Fericirii – Bhutan (Articol nerecomandat invidioșilor și cardiacilor!)

 

În timp ce lumea întreagă este măcinată de crize și războaie, în timp ce marea majoritate a pământenilor se zbate să supraviețuiască într-o lume,  ce a deraiat complet de la normalitate,undeva,sus, pe coastele Munților ce ating Cerul, locuiesc fericiții supuși ai Regelui-Dragon, din Regatul Dragonului-Tunet. 

Nu, nu e un început de poveste!   …Regatul Bhutan este unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Terra. Este un regat mic, situat între India și China, pe versantul sudic al marelui Masiv Himalayan. În funcție de altitudine, Bhutanul are mai multe zone climaterice – de la montană la subtropicală. Butanezii își denumesc regatul Druk Youl sau Druk Cenden (țara dragonului ce stăpânește tunetul). Multe milenii la rând țara a fost perfect izolată de lumea exterioară de către masivul Himalaya. ceea ce a permis păstrarea nealterată a unei culturi autentice, unice și fascinante. Religia oficială a Bhutanului este buddhismul tantric.

Regatul Fericirii 3

Ministerul Fericirii

Guvernul Bhutanului a considerat că este absurd să se bazeze în evaluarea bunăstării populației țării pe asemenea indicatori irelevanți ca PIB (produsul intern brut) 🙂 Așa că a inventat un alt indicator – Gross National Happiness (Indicatorul Naționalal Fericirii) Acesta  a fost legiferat prin Art.9 al Constituției Bhutanului, care sună așa: ”Scopul principal al activității Guvernului este atingerea fericirii de către fiecare cetățean al țării”!  Întreaga strategie de dezvoltare națională se bazează, dacă vă vine să credeți, pe acest Gross National Happiness! Așa că a apărut un nou minister – Ministerul Fericirii. (Recunosc, eu am rămas ca la dentist,citind asta!)

Ministerul Fericirii a organizat câteva conferințe internaționale, la care au fost invitați mai mulți specialiști de frunte din Occident (incluzând câțiva laureați Nobel în economie) în scopul dezvoltării unor strategii și metode de calcul performante a Indicatorului Național de Fericire, o rezultantă a situației economice din țară plus nivelul de satisfacție al populației. Unul dintre termenii principali în această formulă elaborată este….zâmbetul și frecvența lui!

 

”Sunteți fericiți?”

Întrerbarea ”Sunteți fericiți?” este adresată oficial tuturor cetățenilor în timpul recensământului populației. La ultimul recensământ din 2005, 45,2% din bhutanezi au răspuns ”sunt foarte fericit”, 51,6% ”sunt fericit” și doar 3,2% ”nu sunt fericit”.

Ce alte ”stranietăți” mai există în Regatul Dragonului Tunet?

Tradițiile sunt păstrate cu sfințenie.

Bhutanul își protejează cu strășnicie tradițiile milenare, moștenite de la strămoșii lor. În acest scop în țară este restricționat turismul și alpinismul. Până recent, pentru a obține viză, o persoană fizică trebuia să fie invitată personal de un membru al familiei regale.Deplasarea în afara capitalei se face numai în grupuri organizate și numai cu ghid oficial

Televiziunea a apărut abia în 1999, fiind unica țară de pe Terra în care încă nu exista la acea vreme nici un post TV .

Primul cotidian – 2012.

Bhutanul are un singur medic psihiatru.

Nu există foame sau criminalitate și practic, nu există corupție

 

Este interzisă uciderea animalelor. Majoritatea bhutanezilor sunt vegetarieni. Pentru cei ce mănâncă carne, aceasta este exportată din India vecină.

Cetățenilor Bhutanului li se impune prin lege să aibă costum național.

Avocatura este o meserie interzisă în Bhutan. Un Decret Regal special spune: ”Nu vor fi admise în sala de judecată persoane, care sunt în stare să transforme negrul în alb și albul în negru” (oooh….deja îmi vine să plâng!) :))))

Regatul Fericirii 6

Regele Bhutanului este cel mai tânăr monarh din lume ( e născut în 1980), fiind extrem de iubit și respectat printre supuși, dar și peste hotarele regatului. După căsătoria sa cu o frumoasă fiică de aviator ( nu a contat sângele nobil,ci iubirea! :))), indicele de fericire la nivel național a crescut cu câteva procente.(wooow, asta deja sună a conștiință colectivă, ca în stupul de albine!)  🙂

Alteța Sa este foarte preocupat de sănătatea poporului său – Bhutan este prima țară din lume unde fumatul a fost interzis peste tot.

Industrie grea nu prea există, deoarece Guvernul are mai mare grijă de situația ecologică a regatului. Peste jumătate din teritoriu este declarată Parc Național, în care vânatul este interzis, la fel ca și tăierea pădurilor.

Este interzis importul de îngrășăminte chimice. Tot ce crește în Bhutan este ecologic pur.

Vă întrebați, (mai ales, dacă sunteți politician) pe ce se bazează bunăstarea țării? 80% din populație practică agricultura ecologică și producția de textile, majoritatea de manufactură. Exporturile de orez și fructe eco, dar și de energie electrică produsă de multiplele hidrocentrale susțin cu brio economia țării.

Oamenii locuiesc în case mari, spațioase de 2-3 nivele, împrăștiate prin defilee și pe versanți. Piscurile sunt rezervate celor peste 200 de mănăstiri, construite prin sec.VII de însuși RegeleTibetului.  Orașele sunt mici. Cel mai populat, capitala Timphu, are 40 mii de locuitori. 

Regatul Fericirii 8

Puținii occidentali ,care au vizitat Regatul Dragonului povestesc uimiți, cum totul în jur inspiră armonie și pace:  un țăran milos,care bandajează grijuliu aripa unui corb rănit, singurul polițist rutier din capitala țării, care se plictisește la locul de muncă, proprietarii de câini, care își piaptănă tacticos în fiecare dimineață patrupedele, în semn de recunoștință, că le-au păzit de duhurile Nopții, incantațiile nazale ale monahilor și expresiile binevoitoare de pe fețele trecătorilor.

Acesta e Regatul de sub nori al Dragonului Tunet, locul unde fericirea e la ea acasă. Sună a Paradis terestru, sau….a film SF…nu-i așa?… 🙂

Poveste adevărată scrisă de de Masha Rasputina

Sunt și oameni fericiți pe lumea asta. Este motivul pentru care mi-a plăcut foarte mult această poveste adevărată  .

Am îndrăznit să verific însă  pe Google, la ce distanță se află România de Buthan și am constatat că pe calea aerului ar fi în jur de 6.002 km…cam departe ! Așa să fie oare și cu fericirea pentru noi românii?….cam departe !

Pentru consolarea noastră însă voi lua în considerare  timpul în care se face acest drum lung cu avionul….surpriză , sunt doar 16 ore , adică nici măcar o zi.

Doamne ce aproape suntem (în timp) de ….fericire !

12 comentarii la articolul “Regatul Fericirii – Bhutan (Articol nerecomandat invidioșilor și cardiacilor!)

 1. „Pentru consolarea noastră însă voi lua în considerare timpul în care se face acest drum lung cu avionul….surpriză , sunt doar 16 ore , adică nici măcar o zi.

  Doamne ce aproape suntem (în timp) de ….fericire !” Cred din toata inima ca glumesti astfel incat , ma abtin sa fac niscai comentarii insa , daca tot dadusi cautare pe Google , da una si pe Wikipedia si-ai sa-ti schimbi RADICAL parerea si mai ales DORINTA , de-a face o vizita in Buthan ! Respect , si-un final de saptamana lipsit de vise desharte iti urez , mult prea credinciosule M.Cooper !

 2. Nu stiu cum e cu turismul în Buthan, cred însă, că într-o țară a fericirii locuitorii sunt blânzi și prietenosi!… Tare as da o raită pe acolo 🙂

  • Cu siguranta , lucrurile se leaga intre ele…unde este stare de bine , blandetea si prietenia sunt la ele , acasa…o zi minunata ! 🙂

 3. Un loc minunat, despre care am mai citit ocazional. Numai să fie tare, oamenii de acolo și să păstreze ceea ce au și acest minunat stil de viață. Căci și alții au avut ca ei, până ce au venit alții să-i „civilizeze” și s-a ales praful de viața lor simplă și fericită.
  Toate cele bune! 🙂

  • Mare adevar in spusele tale…unde hotii de vise isi fac aparitia , gata cu binele…asa ca fereste-ne Doamne de prea multa civilizatie…o zi faina si un Mos Niculae mirific ! 🙂

  • Bine ca mai este cate-o oaza de fericire , pe ici colea, numai de-ar mai rezista la atata civilizatie… O zi cu mult senin prin suflet, draga Petru ! 🙂

Lasă un comentariu