De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații?

 

 

Dacă bărbații au descoperit focul,  femeile au descoperit cum să se joace cu el. Nimic mai adevărat.

În medie, femeile din România trăiesc mai mult decât bărbaţii cu 7 ani, se arată într-un raport al Institutului Naţional de Statistică (INS), dat publicităţii în luna ianuarie  2015. Chiar dacă speranţa de viaţă a românilor este în creştere faţă de anii precedenţi,  diferenţa pe sexe se menţine în continuare. De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii? Experţii au găsit mai multe explicaţii.  Longevitatea acestora este pusă pe seama hormonilor, a sistemului imunitar ,a stilului de viaţă mai sănătos,etc.

De fapt ,să știți că nu mi-am propus să dezbatem sau să analizăm la modul științific răspunsul la întrebarea noastră. Am găsit însă pe internet o frumoasă poveste care merită citită , „răscitită” și reflectat asupra ei  , indiferent dacă ești bărbat ori femeie.

Părinții se uitau la televizor, când mama a spus:

-Sunt obosită și e târziu. Cred că mă voi duce în pat. O ia încet spre… bucătărie, ca sa facă sandvișurile pentru a doua zi. Spală farfuriile, tacâmurile și oalele, în care s-a servit mâncarea, scoate carnea din congelator, pentru cina din seara următoare, pune lingurițele și castroanele pe masă și pregătește micul dejun pentru a doua zi dimineața. Apoi pune rufele la uscat, mai bagă niște haine în mașina de spălat, calcă o cămașă și coase un nasture, care stătea să cadă. Strânge piesele jocului, rămase pe masa din sufragerie, pune telefonul la loc și așază agenda în raft. Udă câteva plante, golește un coș de gunoi și pune un prosop pe bară, la uscat. Se întinde, cască și o ia spre dormitor. Se oprește la birou, semnează carnetele cu note ale copiilor și scrie câteva rânduri pentru doamna profesoară, numără niște bani pentru excursia de mâine și ridică o carte căzuta sub scaun. Mai scrie o felicitare pentru ziua de naștere a unui prieten, o bagă în plic, scrie adresa, o timbrează și scrie o notiță pentru cumpărături. Le pune pe amândouă lângă geanta ei. Apoi, își curăță fața cu demachiant, își dă cu crema de noapte „antirid”, se spală pe dinți și își curăță unghiile. Tata ii strigă:

-Credeam că te duci in pat!                                                                              

-Sunt pe drum, răspunde ea. Adaugă apă în vasul câinelui, dă pisica afară și se asigură că ușile sunt închise cu cheia și că lumina e aprinsă pe terasă. Se uită în camera copiilor, le stinge lămpile de pe noptiere și televizorul, ridică o cămașă, aruncă niște șosete murdare în coșul de rufe și vorbește un pic cu unul dintre copiii care încă nu își terminase lecțiile. În camera ei, își potrivește alarma la ceas, își așază hainele pentru a doua zi și îndreaptă raftul de la pantofi. Mai adaugă trei lucruri pe lista ei, foarte importante pentru a doua zi. Își spune o rugăciune de seară cu gândul la împlinirea dorințelor ei.

În același timp, tata închide televizorul și anunță „nimănui”:

-Mă duc în pat.

Și o face , fără nici un alt gând.

Vi se pare ceva ieșit din comun? Nu-i așa că ne regăsim și noi în unul din cele două roluri  din poveste. Ne mai miră că femeile trăiesc mai mult?

Încă ceva interesant, tot în avantajul femeii : de la doctori citire, se pare că majoritatea bărbaţilor au tendinţa de a-şi ţine stresul şi grijile în interior, pe când femeile au  tendinţa de a le exterioriza şi a le discuta cu alţii.

VESTE  BUNĂ pentru ambele „tabere” – din curiozitate , pentru liniștea ambelor sexe, dacă accesăm cele doua linkuri  Lista celor mai longevivi bărbați din lume.  Lista celor mai longevive femei din lume. o  să observăm că pe lângă femei , avem  și  bărbați  trecuți bine de suta de ani. Rămâne însă între noi vorba : tot femeile conduc și-n cele  două liste .

 

8 comentarii la articolul “De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații?

 1. Oricum , numarul femeilor al depaseste pe cel al barbatilor cu foarte mult astfel incat , este posibil sa ramana singure pe pamant la un anume moment iar asta dupa cum se vede potirivit statisticilor oferite cu generozitate de dumneata , cat de curand . Mai este o chestie pe care ” cercetatorii ” { nu mai tin minte care : britanici , americani , rusi… } , au descoperit-o relativ recent privitor la longevitatea feminina : femeile plang { sau…se plang 😉 } mai des decat barbatii iar asta , cica ar fi unul dintre factorii ce contribuie la durata excesiva a vietii lor . Concluzia : toti barbatii trebuie urgent sa-nceapa sa planga { sau sa se planga ….dupa caz 😉 } daca vor viata lunga . Da , si-ar mai fi o solutie : DIVORTUL ! 😀 😀 😀 Respect M.Cooper !

  • Mare dreptate ai, draga Marian, in privinta plansului -un mod de a ne descarca si de a ne reseta la viata de zi cu zi ! Mult respect si urari de bine ! 🙂

  • Cu mare drag ! Multumesc mult pentru trecere si urare…n-am fost prin preajma de ziua noastra nationala, asa ca iti doresc si eu tot binele din lume , draga Aliosa ! LA MULTI ANI si o luna decembrie , plina de bucurii !

 2. Eva a fost creata din coasta lui Adam (metafora)
  :)! Se spune că în fiecare seară când Adam se întorcea acasă şi se culca, Eva îi număra coastele – deoarece se temea că, dacă ar fi pierdut încă o coastă, asta însemna că pe undeva prin apropiere se mai afla o femeie. Osho Cred ca citatul spune totul. 🙂

 3. N-ar trebui să fie nicio problemă cu faptul că femeile trăiesc mai mult, ci cu acela că românii trăiesc mai puțin decât orice nație din Europa. În plus, se moare din cele mai hilare motive. 🙁

  • Trist , dar adevarat ceea ce spui, draga Petru ! Doamne ocroteste-i pe romani si …romance ! Zi faina in tot ceea ce faci ! 🙂

Lasă un comentariu