Reflecțiile oncologului brazilian Drauzio Varella

    Inainte de a porni reflectiile oncologului brazilian, este bine de stiut ca  Drauzio Varella este câștigător al Premiului Nobel în Medicină.
1.Vârsta a Treia începe oficial la 60 de ani și se presupune că se termină la 80, dar nu este un consens.
2.Vârsta a Patra sau Bătrânețea începe la 80 de ani și se termina la 90.
3. Longevitatea începe la 90 și se termină când mori.
4. Nimeni nu este sănătos după 50 de ani. Sănătoși sunt tinerii; bătrânii au mereu una sau mai multe indispoziții care sunt proprii vârstei.

5. Despre ce este vorba atunci, este de a îmbătrâni sănătos, adică, cu indispozițiile controlate și fără complicații.
6. Dacă vrei să știi cât vei trăi și cum vei ajunge la vârsta asta, uită-te și amintește-ți de părinții tăi. Moștenirea genetică este fundamentală pentru a stabili un pronostic al vieții. Cine a avut cancer sau infarct înainte de 60 de ani îl va transmite prin gene copiilor lor, pentru că aceștia vor avea mai mari probabilități să dezvolte aceleași boli. Logic, dezvoltarea unei boli cronice implică prezența multor factori, dar genetica este doar unul din ele.
7. “Suntem ceea ce mâncăm” spun naturiștii și nu le lipsește dreptatea. Dacă în afară de genetica defavorabilă îți mai pui și 3-4 lingurițe de zahăr la fiecare cafea pe care o bei, savurezi toate pieile de pui fript și te răsfeți cu șorici de porc ca aperitiv la sfârșit de săptămână, ți-ai transformat arterele în canale înfundate. Adică, nu vei avea bună circulație, bună oxigenare, ceea ce va echivala cu moartea celulară sau altfel spus, îmbătrânire accelerată sau prematură.
8.În consecință, dacă vrei să ai o bătrânețe sănătoasă, începând de la 50 de ani ai grijă de alimentația ta și nu mai mânca “chimicale”, nu mai face excese de grăsime. Un bun mic dejun, un prânz bun și o cină ușoară sunt cheia pentru echilibrul tău interior.
9.Partenera cu dieta este băutura. Înlătură toate băuturile gazoase, astea le pot bea tinerii și cu măsură, noi nu. Toate aceste lichide au carbonat de sodiu, zahăr și cofeină. La vârsta noastră aceste substanțe biciuiesc pancreasul și ficatul până le distrug. Bea mai bine limonadă, sucuri. Până și berea este de preferat că se face cu apă fiartă, are componente naturale și nu are sodiu
10. Pe de altă parte este destulă evidență clinică care demonstrează că un consum moderat de alcool după 50 de ani îmbunătățește calitatea vieții și are trei efecte clare: vasodilatator coronarian, diminuează colesterolul și este un sedativ moderat. La tine acasă și când nu ai nevoie sa șofezi, ia o înghițitură. Licorile cele mai recomandate sunt whisky-ul, vinul roșu și o țuica pură.
11. În loc să iei o nitroglicerină pentru a dilata arterele, sau statine pentru a scădea colesterolul, sau valium pentru a te calma, reușeşti toate astea cu o bună înghițitură. Și dacă o faci în compania persoanelor pe care le iubești, efectul se dublează. Acum bine, doar o atenționare: consum moderat înseamnă unul sau doua pahare, pentru că dacă îți petreci astfel toată ziua, efectul este exact invers și te vei omorî mai repede decât îți imaginezi.
12.Asta vrea să spună că toate aceste reguli sunt bune, dar fără să exagerezi și mai ales fără să dogmatizezi. Dacă faci un grătar pentru familia ta sau prieteni, nu veni cu “eu nu mănânc cârnați pentru că sunt foarte grași” sau “medicul meu mi-a spus să nu beau mai mult de două pahare și gata”.
13.Nimic nu poate înlocui bucuria și plăcerea de a împărtăși cu cei care te iubesc; nu există grăsime sau pahar care nu se pot metaboliza într-o seară bună de distracție. Mecanismele de compensație ale corpului nostru sunt încă, puțin cunoscute, dar se întâmplă așa: dacă te distrezi cu adevărat, “păcatul mortal” dietetic se transformă în “păcat care se iartă”.
14. Asta este absolut sigur, pentru că tot ce mănânci și bei îți vor lăsa urme și ca portretul de Dorian Gray, corpul tău va arăta ca la bătrânețe. Nopțile de petrecere, atacurile, excesele de toate tipurile vor face viața de bătrân foarte dizgrațioasă. Și nu numai ție, ci și familiei tale.
15.Principala nenorocire pentru un bătrân este singurătatea. Obișnuit este că perechile nu ajung la bătrânețe împreună; întotdeauna cineva se duce primul, cu tot ceea ce dezechilibrează statu quo care susținea componentele perechii. Văduvul sau văduva încep să fie o greutate pentru familia lui.
16.Recomandarea mea personală este să încercați să nu pierdeți – atât timp cât aveți luciditate – controlul vieții voastre. Asta înseamnă, de exemplu: eu decid când și cu cine ies, ce mănânc, cum mă îmbrac, pe cine sun, la ce oră mă culc, ce citesc, cu ce mă distrez, ce cumpăr, unde trăiesc, etc. Pentru că, atunci când nu poți face toate astea, te vei transforma într-un om greu de suportat, un bolovan pentru viața celorlalți.

Lasă un comentariu