Răbdarea este amară, dar dă roade dulci…

Cu răbdarea treci şi marea, dar cu răul nici pârăul, spune un vechi și actual proverb românesc. Cel mai scurt drum pentru atingerea unui vis pe care ți-l propui  este răbdarea. 

Odată, patru ucenici au vrut să se întreacă. Zis şi făcut. S-au aşezat toţi într-o încăpere şi au decis ca, timp de trei zile, nici unul să nu spună o vorbă, ca astfel să-şi încerce răbdarea şi puterea de concentrare. Dar, spre seară, când a început să se întunece, unul nu s-a mai putut abţine şi a zis:                                  
    – Să aprindă cineva lumina! 
    – Ce faci, nu trebuia să tăcem ? – l-a întrebat nedumerit al doilea. 
    – Proştilor, de ce aţi vorbit ? – se repezi al treilea să-i dojenească. 
    – Ehe, doar eu am tăcut! – se lăuda cu îngâmfare cel de-al patrulea. 
Fiecare ucenic a căzut pradă câte unei ispite: graba, neîncrederea, mânia şi mândria – cele patru ispite care ne încearcă pe noi oamenii în tot ceasul. De aceea, răbdarea este cel mai bun tovarăş de drum în viaţă, fie că munceşti, că înveţi sau  te rogi. În mod sigur unde  este răbdare este și  iubire, este și înțelegere. Ș-apoi, ” răbdarea este amară, dar dă roade dulci” (proverb persan).

Mai în glumă , mai în serios ,  McCleary spunea că răbdarea este ceva ce admiri la şoferul din spatele tău şi dispreţuieşti la cel din faţa ta.

Așadar, „Răbdare, răbdare, răbdare, răbdare, răbdare! Şi când simţi că s-a gătat, iar: răbdare, răbdare, răbdare, răbdare! Şi iar: răbdare, răbdare, răbdare, răbdare!…”( Părintele Cleopa)

12 comentarii la articolul “Răbdarea este amară, dar dă roade dulci…

 1. Articolul tău frumos mi-a amintit de începuturile mele ca voluntar, când predam engleza unor copii de I-IV și, ca să rămân calmă pe toată durata orei, mi-am scris pe o foaie de sus până jos cuvântul răbdare, iar foaia am așezat-o pe catedră. De câte ori apărea ispita enervării aruncam un ochi pe foaie și mă calmam imediat. O noapte liniștită! 🙂

  • Foarte bine ai procedat. Sunt convins ca ai avut de castigat enorm vs daca ai fi reactionat nervos la fiecare ispita….o zi excelenta sa ai si o saptamana plina de realizari pe toate planurile ! 🙂

 2. Frumos articol. Iar citatul din final îmi amintește de chipul senin al Părintelui Cleopa, pe care am avut bucuria să-l văd de câteva ori. Când ne vorbea despre răbdare, răbdare, răbdare… Cineva l-a întrebat. și după răbdare ce mai urmează? Iar dânsul a răspuns ca un înțelept din Pateric: „îndelunga răbdare!”
  Numai bine și zile frumoase. Și… multă răbdare să avem cu toți în provocările vieții!

  • Ferice de tine ca l-ai cunoscut pe parintele Cleopa, bucura-te de acest mare privilegiu pe care l-ai avut , draga Alex ! O zi faina ! 🙂

 3. Cu siguranță că răbdarea e una dintre cele mai mari calități a omului, iar cel care o are poate să se considere fericit. Nu neapărat norocos, pentru că ea nu se moștenește întotdeauna, dar se poate cultiva de oricine, doar voință să fie. După cum a arătat și Roxi, în comentariul ei.
  Salutări prietenești din Seini! 🙂

  • Mare adevar ai spus , draga Petru…cu vointa ,multe lucruri bune putem cultiva, noi oamenii de rand ! Respect si salutari prietenesti de pe meleaguri muresene ! 🙂

Lasă un comentariu