24 Ianuarie-Unirea Principatelor Române. O viață avem români… și-o cinste! Deșteptați-vă că am dormit destul!

Astăzi este o zi istorică pentru toți  românii  și nu avem cum să nu dăm importanța cuvenită. Facem asta pentru că așa cum spunea  Nicolae Iorga “Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții.” 

24 ianuarie este ziua în care sărbătorim an de an, din 1859 încoace, un mare eveniment al istoriei poporului român: Unirea Principatelor. Este vorba despre Moldova și Țara Româneasca, două țări diferite în acele vremuri, dar care s-au unit la 24 ianuarie 1859, sub conducerea  lui Alexandru Ioan Cuza. De atunci, aceasta zi este amintită an de  an prin diferite manifestări, dintre care nu lipsește niciodată “Hora Unirii”, cunoscutul cântec pe versurile poeziei cu același titlu scrise de Vasile Alecsandri . Una dintre strofele care mie îmi plac cel mai mult este :

                          Unde-i unul, nu-i putere   
                          La nevoi și la durere;
                          Unde-s doi, puterea crește,
                          Și dușmanul nu sporește!

Cu siguranță înțelegem mesajul din aceste patru versuri, la fel cum  multe dintre proverbele noastre  constituie pildele de la care să pornim în viață. Iată câteva  foarte grăitoare:

” Si cei slabi dacă-s uniți, devin puternici ! “

” Unirea, ca funia cea întreită, mai mult ține. “

” Minunile sunt săvârșite de către oamenii uniți !“

„Prin unire cresc lucrurile mici, prin dezbinare se prăbuşesc cele mai mari. “

” Piatra nu spera sa fie nimic altceva decât piatră. Dar, colaborand, se alătură altor pietre și devine Templu. ” ( Antoine de Saint Exupery )

            Concluzia este că , pentru a ne construi o țară mai bună și  mai prosperă trebuie ca noi ,toți românii ,să fim mai buni și uniți împotriva tuturor acelora care ne fac mult rău,cu vorba și cu fapta, zi de zi și ceas de ceas. Ne stă în putință ! 

Închei cu vorbele grăitoare ale marelui nostru  Mihai Viteazul , primul care a reușit să-i unească pe români în anul 1600, dar pentru scurt timp:

„O viață avem români… și-o cinste! Deșteptați-vă că am dormit destul!”

“Pentru a trăi o viață care ți-a fost dată ești dator să o meriți atât ca om cât și ca neam, în fiecare clipă.” 

10 comentarii la articolul “24 Ianuarie-Unirea Principatelor Române. O viață avem români… și-o cinste! Deșteptați-vă că am dormit destul!

 1. Excelent articol. Această importantă lecție de istorie – „lecția Unirii” – trebuie să ne-o însușim cât mai bine, dacă dorim cu adevărat să construim un viitor bun și frumos în țara noastră! Bun îndemnul din titlu: să ne deșteptăm, căci am dormit de mult…. în nepăsare și prostie!
  La mulți ani pentru ziua de azi! 🙂

  • Bine ar fi sa ne purtam la fel de motivati, dedicati si iubitori de toate, inclusiv de tara, nu doar in sarbatori ci mereu , de acum incolo ! …..asa ca hai sa dam mana cu mana…

   O zi faina sa ai, draga Alex ! 🙂

 2. Cinste Unirii și la mulți ani românilor uniți! Așa cum spun și cele patru versuri celebre, unirea aduce putere și prosperitate, iar granițele și dezbinarea nu fac bine decât unor politicieni oportuniști, dornici de afirmare cu orice preț.
  Gânduri bune și salutări prietenești! 🙂

  • Adevarat graiesti, draga Petru ! „Dezbina si stapaneste” vine din vremuri de mult apuse, si Doamne ce actuata este….Doamne ocroteste-i pe romani …

   O zi plina de bucurii si multa caldura prin suflet ! 🙂

 3. ” O viață avem români… și-o cinste! Deșteptați-vă că am dormit destul!” Asta-i manipulare , asta-i propaganda caci , Mihai Viteazu nu putea spune asa ceva pentru simplul motiv ca se adresa lefegiilor care , la vremea aceea erau de regula …de alte nationalitati 😉 , romanii fiind legati de glie …tot de catre el . Putinii romani carora ar fi putut sa le adreseze acele cuvinte se numeau … Buzescu . ” Pentru a trăi o viață care ți-a fost dată ești dator să o meriți atât ca om cât și ca neam, în fiecare clipă.” Gresit caci , viata nu-ti este data drept cadou de nimeni de pe acest Pamant asa incat …viata trebuie traita , buna sau rea dupa cum ne-o da Dumnezeu sau , dupa cum ne-o facem singuri .Respect M. Cooper !

 4. „… suntem acelaşi popor omogen, identic ca nici un altul, pentru că avem acelaşi început, acelaşi nume, aceeaşi limbă, aceeaşi religie, aceeaşi istorie, aceeaşi civilizaţie, aceleaşi legi şi obiceiuri, aceleaşi temeiuri şi aceleaşi hotare de păzit, aceleaşi dureri în trecut, acelaşi viitor de asigurat şi, în sfârşit, aceeaşi misie de îndeplinit…”. Kogalniceanu

Lasă un comentariu