Puterea exemplului- cea mai sigură formă de educație

puterea exemplului

Ne dorim să fim mai buni văzând  la alții o sumedenie  de calități. Dar oare cum ar fi să te transformi chiar TU într-un exemplu pentru ceilalți? Vă propun ,preț de  câteva minute  , să ne concentram asupra ființei noastre și să răspundem la o întrebare, aparent simplă : ce exemple suntem noi pentru cei din jurul nostru ? Cu siguranța „mai încape” la fiecare dintre noi , orice și oricâte răspunsuri am avea la această întrebare.

Pentru a-i  putea  ajuta pe cei din jurul nostru, trebuie să le dăm puterea propriului nostru exemplu.

 A fost odată un băiat care adora să mănânce dulciuri şi solicita necontenit tatălui său aceste delicii. Din păcate, însă, părintele său era un om amărât şi nu putea satisface mereu poftele fiului său. Feciorul nu înţelegea sensul sărăciei şi pretindea continuu dulciurile mult râvnite. Tatăl băiatului a căzut pe gânduri, încercând să găsească o soluţie pentru a stopa dorinţa copilului de a cere permanent dulciuri.                                

Exact în acea perioadă sălăşluia un înţelept în imediata lor vecinătate. Brusc, o idee a străfulgerat mintea părintelui: să ducă băieţelul la marele sfătuitor, care ar putea să-lconvingă să renunţe la necontenitele sale pofte.

Zis și făcut. Cei doi şi-au îndreptat paşii spre lăcaşul înţeleptului. Ajungând în faţa omului, părintele i-a adresat următoarea rugăminte:
-Mare înțelept, ai putea să-i explici copilului meu să nu mai ceară dulciuri pe care eu nu-mi permit a le cumpăra?
Sfătuitorul a fost pus în faţa unei grele încercări, el la rândul său fiind un mare iubitor de dulciuri. Oare cum ar putea să convingă băiatul să renunţe la aceste savuroase plăceri? Înţeleptul a sugerat părintelui pofticiosului să revină peste o lună.

În tot acest interval, sfătuitorul însuși a renunțat la a mai îngurgita orice produs din această categorie. Astfel, la următoarea vizită a celor doi, înţeleptul a adresat deplin convins următoarele cuvintele băiatului:

-Copil drag, vei renunţa să mai ceri părintelui tău dulciuri pe care acesta nu ţi le poate oferi?

Din acel moment, tânărul nostru nu a mai solicitat dulciuri. Stupefiat, tatăl a întrebat pe marele înţelept:

-Cum de nu ai adresat fiului meu această cerere la prima noastră întâlnire? Sfătuitorul a replicat:

-Cum puteam eu să cer băiatului să renunțe la dulciuri, când eu însumi eram un devorator de asemenea produse? Ca atare, în ultima lună nu am mai mâncat deloc dulciuri.

Cu siguranță  că exemplul dat de o anumită persoană este mult mai convingător decât propriile-i cuvinte, iar  atunci când solicităm cuiva să acționeze într-un anumit mod, noi înșine trebuie să ne conformăm. Devine ,de cele mai multe ori  fără finalitate , să cerem cuiva să facă ceva pe care noi înșine nu l-am face. Este bine să ne asigurăm mereu că ceea ce spunem sau pretindem  coincide cu propriile noastre acțiuni.

„Puterea exemplului nu este doar o formă de educație , ci este SINGURA” , o spunea Einstein și Doamne ce mare dreptate avea .

 

 

12 comentarii la articolul “Puterea exemplului- cea mai sigură formă de educație

 1. De data asta, am rămas puțin nedumerit. Pentru că băiatul din povestea de mai sus nu putea să știe ce sacrificiu face înțeleptul, din moment ce nu a trăit alături de el când acesta abuza de dulciuri. Tot așa de bine putea și tatăl băiatului să-i arate că el nu mănâncă dulciuri, deși i-ar plăcea s-o facă dacă și-ar permite. Dincolo de toate, exemplul e întotdeauna calea cea mai bună pentru educație. Doar că aleșii noștri ne dau, mai mereu, exemple proaste.
  Salutări ce-ajung cu drag până la tine în prag! 🙂

  • De acord cu tine , draga Petru…de multe ori insa , cand te simti cu musca pe caciula, este mai greu sa fim convingatori….dreptate mare ai cu alesii nostri-chiar ca exemplul lor, se pare ca este mereu urmat de „urmatorii” alesi…saraca tara bogata ! Toate cele bune , dintr-o zi de toamna minunata si, neaparat, un w/e de exceptie sa ai ! 🙂

 2. „Feciorul nu înţelegea sensul sărăciei şi pretindea continuu ” . Nici eu , nici macar astazi la peste saizeci si cinci de ani de viata , nu inteleg sensul saraciei ! ” „Puterea exemplului nu este doar o formă de educație , ci este SINGURA” . Depinde care exemplu al oferim , depinde cine ofera acest exemplu . Din punctul meu de vedere un om sarac { precum era tatal acelui copil } nu poate oferi prea multe exemple decat la modul fortuit adica , cam cum a procedat mama cu mine prin ’58 cand , in loc de pantofi pentru scoala mi-a cumparat ….tenesi . Chiar n-avea saraca suficienti bani pentru nevoile si pretentiile mele de-atunci asa incat , acesta-i motivul pentru care nici azi , nici macar azi nu reusesc sa-nteleg sensul saraciei ! ” Toate cele bune , dintr-o zi de toamna minunata si, neaparat, un w/e de exceptie sa ai ! 🙂 ” Respect M. Cooper !

  • Multumesc mult pentru intrare si comentariul tau foarte realist ….o zi faina sa ai si tu, draga Marian , iar w/e , plin de bucurii ! 🙂

  • Un obicei frumos si cu folos ….tine-o tot asa, draga Roxana! Multumesc pentru trecere si stationare pe la mine ! Tot binele din lume pentru David al tau …O zi pe placul inimii tale !

 3. Foarte adevărat! Puterea exemplului este covârșitoare, în absolut orice domeniu. Îmi amintesc de o caricatură veche, în care un doctor, cu țigara în gură, interzicea categoric unui pacient să mai fumeze!

  • Supertare exemplul tau cu doctorul….si eu imi amintesc de o sceneta in care un tip care chelise intra in cabinetul unui doctor foarte renumit in vndecarea „cheliei”….dar cand intra in cabinet surpriza: doctorul era chel….o zi minunata sa ai, draga Alex si un w/e care vine excelent 🙂 ! 🙂

 4. De unde se vede că SLOGANUL din ARMATĂ
  ^ Faceți ca Mine ^ 🙂 🙂 🙂
  este încă actual ! 🙂
  Alioșa ! 🙂

   • Ai perfectă dreptate ! 🙂
    Eu m-am gândit la adevărații OFIȚERI,
    nu la Nenea terchea -berchea , mafiotul,
    care a corupt mulți generali ,
    ca să-i crească lui potul !!! 🙁 🙁 🙁
    La mine este SOARE,
    VÂNTU zace-n pușcărie,
    în SUFLETUL meu e sărbătoare,
    c-am câștigat la loterie ! 🙂
    Te-aștept la ultima mea postare,
    să CITEȘTI ce n-ai citit,
    despre TEHNOLOGIA care,
    URAGANE a pornit…………………..
    Zi fără ^ ccele TREI CEASURI rele ^ ! 🙂
    Alioșa ! 🙂

Lasă un comentariu