1.Pătrunjelul , cea mai cunoscută verdeață care însoțește preparatele culinare, ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
2.Este un antiinflamator destul de eficient şi reuşeşte să ajute în cazul unor intoxicaţii cu alcool, tutun sau după o perioadă îndelungată de alimentaţie doar cu carne. Pătrunjelul aduce şi un aport de minerale organismului, precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier şi sodiu.
3.Studiile au relevat faptul că pătrunjelul poate conţine mai multă vitamina C decât lămâia sau portocala.
4.Pătrunjelul te ajută să lupţi cu bolile reumatice sau cu astmul bronşic.
5.Cercetătorii spun că pătrunjelul aduce organismului un aport important de vitamine precum A, B1, B2, B3, K şi E.Datorită acestui conţinut de vitamine, este o bună sursă de antioxidanţi şi are efect detoxifiant şi de mare ajutor în cazul unor alergii.
6.Pătrunjelul poate fi foarte bun şi în cosmetică. Sucul de pătrunjel se foloseşte ca mască de faţă şi are rolul de a regenera tenul şi de ai conferi strălucire. Se spune că pătrunjelul mai poate ajuta la eliminarea pistruilor şi a petelor de pe piele.
7.Consumul de pătrunjel poate relaxa muşchii intestinali, stimulează activitatea vezicii biliare şi are efect vasodilatator. Sucul de pătrunjel ajută organismul să neutralizeze şi să elimine toxinele, protejează ficatul, distruge germeni patogeni şi ajută corpul să lupte cu diverse tipuri de viruşi.
8.Beneficiile consumului de pătrunjel există şi la nivel osos sau în menţinerea unei danturi puternice, întrucât această plantă conţine fier mai mult decât spanacul şi este foarte bogată în fluor.
9.Totusi, planta nu ar fi recomandată femeilor gravide şi pentru cele care alăptează întrucât are în conţinutul său un estrogen natural care ar stimula contracţia uterină şi are efect în ceea ce priveşte diminuarea secreţiei lactaţiei la mame
10.Istoricii a caror competenta si seriozitate stiintifica nu poate fi pusa la indoiala afirma ca romanii dadeau gladiatorilor sa manance, inainte de a intra in arena sa lupte, cantitati apreciabile de patrunjel. Iar in toata perioada cat se antrenau pentru vreo competitie, zarzavatul respectiv era nelipsit de la masa lor. Planta avea reputatia ca iti da putere, creste forta de lupta, ascute promptitudinea si rapiditatea reflexelor, te face mai abil.
O sumedenie de motive pentru care pătrunjelul nu ar trebui să lipsească din nicio grădină. Și nici din majoritatea preparatelor culinare.
Subscriu la cele spuse de tine cu mare intelepciune.
O zi excelenta !