Trebuie sau te rog ?! Lumea se schimbă , începând cu o vorbă bună

Sunt cuvinte care pot dăuna relațiile dintre oameni. Și nu mă refer la acele vorbe grele  aruncate de cele mai multe ori la supărare , ca jigniri. Mă gândesc la cuvinte mult mai  simple , mult mai nevinovate. Unul dintre ele este și verbul „trebuie”. Când cineva îi spune  unei persoane: „trebuie să faci cutărică lucru”, este  clar că sună ca un ordin, o poruncă.  Acest cuvânt are  darul de a crea o relaţie de subordonare.

Haideți să fim de acord că, în  momentul în care  şeful îţi spune  „trebuie să faci”, o faci (execuţi), dar fără prea mare  tragere de inimă. Dacă îţi spune, în schimb,  „te rog să faci”, situaţia se poate schimba  ; o faci  cu alt entuziasm și poate chiar cu tragere de inimă.

Din păcate lucrurile se întâmplă aşa nu numai în relaţiile de la slujbă ci şi în familie. Cuvântul „trebuie” poate crea mari probleme și în relațiile de cuplu.

Doi soţi vin să ceară sfat la duhovnic:                                                       

„-Părinte ne certăm tot timpul. Nu suntem făcuţi unul pentru altul.            

Credem că cea mai bună soluție ar fi mai dacă ne-am despărţi.”

Preotul le spuse:

-„ Nu vă grăbiţi! Mai aşteptaţi. De acum încolo încercaţi să evitaţi următorul lucru, anume să cereţi celuilalt ceva ca pe un drept. Cereţi-i-o ca pe o favoare.”

Soţii au pus sfatul în practică, „trebuie” a fost înlocuit cu „te rog” şi certurile s-au împuţinat.

       Și iată cum gesturi și vorbe simple, sincere, din inimă, au un efect de o mie de ori mai puternic decât exprimările pompoase spuse de pe picior de „șef.”. În mod clar între persoane apropiate sufletului tău, și nu numai, trebuie să primeze vorbele bune . Și pentru că , cuvintele crează lumea în care trăim, putem fi de acord că  lumea se schimbă, începând cu o vorbă bună. Fiți conștienți, cuvântul/vorbele pot distruge  . Dacă dorim,  nu este asa de greu ca să renunțăm la cuvintele aspre/dure, la insulte, la bârfe și la minciuni. Trebuie doar să   conștientizăm  mereu de răul pe care îl putem face  celorlalți dar și nouă, rostind astfel de cuvinte.  Fii bun cu cei din jurul tău. Uimește-i cu cuvinte simple, dar adevărate,  cuvinte care întoarse către tine îți fac bine și ție.

Încă odată ca să audă și alții: lumea se schimbă, începând cu o vorbă bună.

4 comentarii la articolul “Trebuie sau te rog ?! Lumea se schimbă , începând cu o vorbă bună

  1. ”Te rog” și ”Mulțumesc” sunt două cuvinte pe care ar trebui să le repetăm în fiecare zi și în fața fiecărui seamăn. Poate e greu la început, dar, după un timp, o faci cu zâmbetul pe buze și cu un efect mai mare.

Lasă un comentariu