Nu te da mai mare decât eşti ! Vine o zi în care va trebui să plăteşti diferenţa !

Nu te da mai mare decât eşti, pentru că vine o zi în care va trebui  să plăteşti diferenţa. Te simţi bine când eşti apreciat – este firesc. Aprecierile sau laudele pot fi însă şi periculoase. Îţi alimentează orgoliul şi de cele mai multe ori te fac să-ţi formezi despre tine o imagine supradimensionată.                                          

O apreciere poate conduce foarte uşor la supraestimarea propriilor puteri.

Şi aşa este întreţinută mândria, acea atitudine care te face să te simţi mai

grozav, mai deştept, mai puternic, mai frumos decât alţii, şi decât eşti. 

Nu-i aşa că nu vă plac oamenii plini de ei înşişi, lăudăroşi şi îngâmfaţi?

Ei bine, atunci când eşti lăudat, e foarte uşor să cazi pradă mândriei.

Soluţia – nu e să respingi aprecierile sincere. Ar fi nepoliticos şi dăunător relaţiilor cu ceilalţi. Dar, te ajută să te păstrezi cu picioarele pe pământ următoarea atitudine: atunci când cineva te laudă, să-ţi aminteşti aproape instantaneu un defect pe care-l ai.

Şi dacă eşti sincer cu tine, nu se poate să nu-ţi ştii defectele.  Nu e nevoie să le mărturiseşti, dar să le faci loc în propria minte exact atunci când laudele te încântă.

În acest fel, eviţi să te urci pe un piedestal construit de aprecierile celorlalţi, care cu cât este mai înalt, cu atât devine mai periculos atunci când cazi.

Lecţie de viaţă – când câştigăm să nu ne facem iluzii, când pierdem să nu ne pară rău.(Marc Aureliu)

Să fiți buni și înțelepți !!! 

4 comentarii la articolul “Nu te da mai mare decât eşti ! Vine o zi în care va trebui să plăteşti diferenţa !

  1. Sunt oameni mandri din fire carora le vine foarte greu sa lucreze cu ego-ul lor. Noi toti avem de rezolvat problema autocunoasterii, una extrem de spinoasa caci necesita sinceritatea totala fata de noi insine. Stim bine ca mai ales la inceputul acestui proces (daca il pornim) ne vine greu sa ne recunoastem defectele. Si atunci este bine sa procedam in sens invers, sa nu cadem in descurajare : sa constientizam calitatile si sa le contrabalansam cu lipsurile…
    O duminica binecuvantata!

Lasă un comentariu