1.Morcovul îţi garantează un sistem imunitar puternic, o valoarea normală a colesterolului şi este util în cura de slăbire, având doar 42 de calorii la suta de grame.
2.Betacarotenul, substanţa care dă morcovului culoarea portocalie este varianta naturală a vitaminei A şi unul din cei mai puternici antioxidanţi. Drept urmare, un consum regulat de morcovi protejează împotriva radicalilor liberi care distrug celulele, provocând cancer
3.In secolul al XVI-lea isi face aparitia si celebrul morcov portocaliu. Acesta a fost inventat de cultivatorii olandezi, in onoarea Casei Roiale Olandeze. Ei au incrucisat speciile de morcovi galbeni cu cei rosii.
4.Morcovii contin 87% apa
5.Morcovul a fost numit şi „ginsengul săracului”, datorită numărului mare de fitochimicale, substanţe naturale care au efecte benefice asupra sănătăţii. Drept dovadă, morcovul a fost cultivat mai întâi ca medicament şi abia apoi s-a descoperit că gustul bun îl face potrivit şi ca aliment
6.Morcovii portocalii isi datoreaza culoarea enzimei beta-caroten
7.Un sondaj realizat in 2005 arata ca morcovul este pe locul trei in randul celor mai populare legume din Marea Britanie
8.Uleiul de morcov este puternic hidratant, fiind util pentru pielea uscată. De mult timp se foloseşte în creme de faţă, uleiuri pentru bebeluşi şi balsamuri de buze
9.După sfeclă, morcovul este leguma cu cel mai mare conţinut de zahăr. Au existat chiar şi tentative de a extrage zahăr din morcovi, însă fără succes. Partea cu cea mai mare concentraţie de zahăr din morcov este miezul
10.Vechii grecii numeau morcovul „aducatorul de dragoste” si credeau ca ii face mai iubitori atat pe barbati, cat si pe femei
Culoarea predominantă a morcovilor din secolul XVII era mov, dar cultivatorii l-au încrucișat cu morcovul alb, rezultând culoarea de astăzi. Oricum, valoarea lui nutritivă a rămas la fel de mare și de apreciată.
Multumiri pentru completarea foarte utila si interesanta.
Sarbatori fericite si sanatate multa !