Nu renunța niciodată !

Lumea a privit cu oroare la 11 martie 2011, cum unul dintre cele mai devastatoare cutremure înregistrate vreodată a distrus Japonia și a declanșat un tsunami masiv care a înghițit comunități întregi, dând naștere unei catastrofe fără precedent.

Catastrofa care a lovit Japonia a provocat în fiecare dintre noi, cu siguranță, dincolo de compasiune,  întrebarea firească: „eu cum aș trece peste o așa nenorocire; aș avea puterea s-o iau de la capăt în condițiile în care pierd totul ?” 
Este clar că e foarte greu să depășești un așa mare necaz, dacă nu ai exersat atunci când ți-era bine, spiritul de sacrificiu.
Făcând acest exercițiu de a renunța voluntar la bunuri sau la propriile interese pentru alții, te călești și devii capabil să te remontezi atunci când ești lovit de viață.  Japonezii chiar au un exemplu în istoria lor care vorbește despre această încăpățânare de a o lua de la capăt. Este vorba de un mare maestru al budismului zen din secolul al XVII-lea care și-a propus să traducă din chineză în japoneză învățăturile lui Buda, așa numitele „sutra”, un fel de Biblie budistă.
Opera era foarte costisitoare în bani și timp așa că maestrul a început să strângă suma din donații de la japonezi. Când a strâns banii necesari, o mare inundație a lovit Japonia lăsând pe mulți oameni pe drumuri. Maestrul budist a renunțat la gândul său și a cheltuit toți banii strânși pentru a-i ajuta pe sinistrați ca s-o ia de la capăt.

S-a apucat din nou să colecteze bani pentru opera sa spirituală. I-a adunat, dar când să se apuce de lucru, o molimă s-a abătut asupra poporului. A cheltuit din nou tot ce adunase pentru a-i ajuta pe oamenii disperați.

A treia oară, însă, a reușit să-și împlinească gândul, după 20 de ani. A strâns din nou bani în toată țara și a cumpărat plăcuțe de lemn pe care a tradus sutra în japoneză.

Maestrul budist se numește Tetsugen Doko (1630-1682) şi este unul dintre marile personaje spirituale al Japoniei. Spiritul lui de sacrificiu și puterea de a o lua de la capăt sunt, însă, pentru toți un exemplu de atitudine în fața vieții.

Dacă te trezești în fiecare dimineață și te gândești că viața ta este foarte grea și  nu are niciun sens, gândește-te la supraviețuitorii catastrofei din 2011(fata din foto este una dintre supraviețuitoare) , dar și la sacrificiul și greutățile prin care a trecut Tetsugen Doko.

Nu-i așa că  în jurul nostru sunt din ce în ce mai mulți oameni care se plâng , se tânguiesc și sunt nemulțumiți de viață, de toate, o mai facem și noi adeseori, doar este omenesc să fie așa!

Ce este important însă, că oricât de jos am fi deținem puterea de a ne ridica, de a o lua de la capăt și de a ne pregăti pentru mai bine. Iar atunci când binele va veni, să fim pregătiți să îl întâmpinăm cu brațele deschise. Un lucru este sigur : nu ești învins decât dacă refuzi lupta.

Pentru final aș vrea să rămânem în gând cu ce a spus  al nostru , Lucian Blaga  : 

„După ce am descoperit că viața nu are nici un sens, nu ne rămâne altceva de făcut decât să-i dăm un sens.”

 

5 comentarii la articolul “Nu renunța niciodată !

 1. Dacă ne asumăm responsabilitatea pentru nereușite și recunoaștem aportul celor din jurul nostru pentru realizări, vom găsi și motivația de a merge mereu mai departe.
  Un sfârșit de săptămână cu bucurii, dragă prietene! 🙂

  • Orice motivatie este binevenita , daca ne face sa fim mai buni si sa facem bine si altora. O zi excelenta sa ai , draga Petru si un w/e plin de bucurii ! 🙂

 2. Excelent articol! Și de mare actualitate și folos. Bine, japonezii sunt un exemplu nemaipomenit de răbdare și perseverență.
  Referitor la luatul viața de la capăt, îmi amintesc de niște vecini basarabeni, care îmi povesteau cum în al doilea război mondial au lăsat baltă și casă și rosturi și tot în Basarabia și au fugit de frica rușilor în țară, doar cu hainele de pe ei. O experiență cruntă, pe care atâția oameni au cunoscut-o din plin.
  Da, nu trebuie să ne lipim sufletul de lucruri, căci oricum la urmă lăsăm totul aici…
  Numai bine și o duminică minunată! 🙂

  • Multumesc pentru intrare si comentariu , draga Alex . Minunat exemplul dat de tine si, Doamne cate asemenea exemple intalnim in viata…important sa constientizam aceste lucruri si , asa cum spui foarte bine, să nu ne lipim sufletul de lucruri, căci pana la urmă lăsăm totul aici. O zi excelenta sa ai cu o saptamana in care am intrat, plina de bucurii ! 🙂

Lasă un comentariu