Nu banii, ci capacitatea de a ști să-i folosești te face bogat sau sărac….

Banii sunt importanți în viața noastră de zi cu zi ,dar când devenim sclavul  banului ,asta deja se cheamă prostie omenească.   Atașamentul exagerat față de bani se numește avariție. Avarul consideră banii bunul cel mai de preţ din lume şi dedică foarte mult timp pentru strângerea  și păstrarea lor , fără să fie cheltuiți.

Cu siguranță ați auzit de Hagi Tudose, personajul   lui  Barbu Ștefănescu Delavrancea.  Hagi Tudose a murit sărac lipit îmbrățișându-și cufărul cu bani, foarte mulți bani, pe care-i strânsese toată viața. Este cazul tipic de avar.

        Se spune că un om, din aceeași tagmă cu Hagi Tudose, și-a ascuns aurul la rădăcina unui pom din grădina sa. În fiecare săptămână, omul nostru săpa o groapă, scotea aurul, îl admira o oră întreagă, după care îl îngropa la loc. Asta până când, un hoț i-a descoperit ascunzătoarea şi i-a furat aurul. Bietul om, când şi-a dat seama că a fost jefuit, a început să se tânguie în gura mare.

Vecinii auzindu-l  au venit să vadă ce se întâmplă. Când au aflat, unul dintre vecini îl întrebă pe păgubit:  

-Ai cheltuit ceva din aurul tău? 

– Nimic, răspunse avarul. Nu făceam decât să-l dezgrop şi să mă uit la el.

– Ei, în cazul ăsta, încercă vecinul să-l consoleze, paguba nu este prea mare. Poți la fel de bine să continui să vii în fiecare săptămână și să te uiți la această groapă, închipuindu-ţi că în ea este aurul tău.

           Așadar nu banii, ci capacitatea de a ști să-i folosești te face bogat sau sărac, iar cugetarea lui Publilius Syrus întărește morala acestei întâmplări de „râsul plânsului”- „Sufletul zgârcitului nu se satură cu nici un câștig.” 

           Sunt multe glumițe  despre oamenii care doar strâng banii…și atât. Iată câteva:

– Culmea zgârceniei la om: să-și facă testament lui însuși/Să ai cărți de vizită și să nu dai niciuna.

– Era atât de zgârcit, încât, noaptea, lătra în curte ca să facă economie de câine.(Tudor Muşatescu)

– Fericire dublă. Un zgârcit își numără banii în fața oglinzii.

– Să îți duci prezervativul la vulcanizare.

Așadar să luăm  aminte!!! Faceți bani și folosiți-i cu folos , că banii sunt făcuți ca să circule!!!

5 comentarii la articolul “Nu banii, ci capacitatea de a ști să-i folosești te face bogat sau sărac….

  1. Se spune ca banii sunt doar niste hartii pana ii pui la treaba. Am un articol despre asta: daca strangi 100 de lei pe luna dupa 12 luni nu ai 1200, ai 1000 sau chiar mai putin. Bun articolul!

Lasă un comentariu