1.Vitaminele au fost descoperite la începutul secolului al XX-lea. La vremea respectivă erau descrise cazuri de carenţe totale, precum scorbutul, o boală mortală cauzată de lipsa vitaminei C, de care sufereau în principal marinarii de cursă lungă care nu consumau deloc fructe şi legume. Vitaminele au fost de atunci definite: substanţe esenţiale vieţii, care trebuie luate obligatoriu din alimentaţie
2.ingurele vitamine care sunt produse de corpul uman sunt D și K. Restul vitaminelor intră în corp doar prin mâncarea, atât de origine vegetală, cât și animală
3.Polifenolii din ceaiuri, cafea și sucurile de fructe proaspete pot interfera cu absorbția adecvată a vitaminelor și mineralelor.De aceea este important ca atunci când luați vitamine să o faceți cu un pahar de apă și nu altceva
4.Vitaminele sunt indispensabile sănătăţii şi fiecare dintre ele (A, B, C, D, E şi K) joacă un rol important şi bine stabilit în funcţionarea corpului. Ele participă la procesele vitale, ne ajută să luptăm împotriva infecţiilor şi previn îmbătrânirea precoce
5.Deficitul uneia sau mai multor vitamine are efecte deloc de neglijat asupra sănătăţii. Spre exemplu, lipsa de vitamina D provoacă demineralizarea osoasă şi grăbeşte apariţia osteoporozei. Lipsa vitaminei A se traduce prin tulburări de vedere. Deficitul vitaminelor din grupul B are consecinţe nefaste asupra sistemului nervos. Organismul nu poate să le fabrice singur (cu excepţia vitaminei D), motiv pentru care aportul zilnic de vitamine trebuie asigurat prin alimentaţie: fructe şi legume, ouă, peşte, cereale integrale şi produse lactate.
6.Cea mai studiată este vitamina C. Concluziile sunt clare: vitamina C participă la apărarea imunitară a organismului şi facilitează asimilarea fierului de origine vegetală. Este unul dintre cei mai valoroşi antioxidanţi care protejează organismul de îmbătrânire precoce. Pentru prevenirea cancerelor, bolilor cardiovasculare şi a bolilor oculare, doza optimă este de 200 mg vitamina C pe zi
7.Vitaminele consumate în cantităţi prea mari, ceea ce se poate întâmpla adesea din cauza administrării unor suplimente nutritive fără avizul medicului, pot fi periculoase pentru sănătate. Astfel, vitamina D – necesară pentru fixarea calciului în oase – devine toxică luată în supradoze
8.Vitaminele nu cresc pofta de mâncare şi nici nu îngraşă. Dacă alimentele care sunt surse de vitamine (fructe, lactate, cereale, carne…) furnizează calorii prin substanţele energetice (proteine, lipide, glucide), vitaminele în sine nu au nico valoarea calorică şi nu influenţează în niciun fel greutatea corporală. În schimb, carenţa de vitamine, deseori apărută la persoanele care ţin cure de slăbire drastice, poate fi responsabilă de stagnarea pierderii în greutate prin dezechilibrul metabolismului energetic
9.Un studiu arată că 75% din vitamina C dintr-un măr se poate pierde într-o săptămână. Este afectată de căldură, lumină și condiții de depozitare
10.Vitamina D3 în formă pură valorează mai mult ca aurul. Necombinată cu alte substanțe, aceasta se vinde cu aproximativ 3.700 doalri pe gram. „Acest lucru face ca vitamina D3 să fie mult mai valoroasă decât aurul”, explică experții
Educația alimentară potrivită, fără excese și carențe, face inutil consumul de vitamine pe alte căi.
Duminică însorită, ca pe la mine, dragă vecine!
Subscriu la cele spuse de tine, draga prietene. Sanatate multa !