1.Cunoscuta şi sub denumirea de”usturoi sălbatic”, leurda creşte în păduri ,iar frunzele sale, cu un uşor iz de usturoi, sunt o sursă bogată de sănătate mai ales când sunt consumate crude, în salate
2.Pe langa sulfura de alil ce da gustul si mirosul caracteristic, leurda contine vitamina A si C, saruri minerale de calciu, fier, natriu, cupru si fosfor, ea fiind foarte buna pentru imbunatatirea memoriei
3.Numele latinesc al leurdei este Allium ursinum, usturoiul ursului, în traducere. Este o plantă medicinală care creşte în zona alpină sau în câmpii cu sol fertil, iubitoare de umiditate
4.Leurda este unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura le oferă pentru ca organismul să se cureţe de toxine şi să îşi întărească sistemul imunitar
5.Atentie mare la cei ce o consuma, sa nu fie confundata cu brandusa de toamna care este toxica. Cele doua plante se deosebesc prin miros, leurda miroase a usturoi. Bulbul se foloseste mai rar la gatit, sau se poate consuma crud.
6.Leurda este un bun vermifug, este foarte buna pentru gripa sau bronsita, usurand respiratia
7.Leurda este un foarte bun depurativ al organismului, fiind utilizata in combaterea aterosclerozei, tratarea hipertensiunii arteriale si a bolilor de piele
8.Printre proprietatile leurdei este si purificarea sangelui, fiind un detoxifiant puternic.
9.Leurda se foloseste des in bucataria europeana. Frunzele proaspete, culese primavera, sunt folosite la aromatizarea supelor, sosurilor, cartofilor, salatelor sau branzeturilor
10.Leurda actioneaza ca un vitaminizant si mineralizant pentru organism, fiind de mare ajutor pentru tratarea anemiilor si a asteniei de primavara
Vine vremea leurdei! De-abia aștept să o găsesc în piață! Mulțumesc că mi-ai amintit de calitățile ei!
Asa sa faci , draga prietene de peste deal, ca merita ! Sanatate multa !