Înainte de a mă judeca, înțelege-mă

nu-judeca

Am aflat pe internet o povestioară care , cu siguranță , te va emoționa până la lacrimi și pe care vei dori să o împărtășești cu cei dragi. Aceasta povestioară plină de înțeles circulă în lumea internetului, fiind inspirată de înțelepciunea uneia din învățăturile lui Stephen Covey : “Mai întâi încearcă să înțelegi, apoi sa fii înțeles.”

O fetiţă ţinea în mâinile sale două mere. Mama sa a venit la ea şi a întrebat-o blând pe mica ei fiică, afişând un zâmbet:

– Scumpa mea, poţi să îi dai mamei tale unul din cele două mere?

Fata s-a uitat la mama sa pentru câteva secunde, apoi brusc a luat o muşcătură dintr-un măr şi apoi repede o altă îmbucătură din celălalt. Mama a simţit că îi îngheaţă zâmbetul pe faţă. Se străduia din greu să nu îşi dezvăluie dezamăgirea.

Apoi fetiţa i-a înmânat mamei sale unul din merele muscate şi i-a spus:

– Mămico, uite. Mărul acesta este mai dulce.

Indiferent cine eşti, de cât de multă experienţă ai şi de câte cunoştinţe crezi că deţii, evită să judeci. Oferă-le celorlalţi privilegiul de a se explica. Ceea ce vezi poate că nu este realitatea. Nu trage niciodată concluzii pentru alţii. Prin urmare, niciodată să nu ne concentrăm doar pe ceea ce se vede la suprafaţă şi să nu îi judecăm pe ceilalţi fără să îi înţelegem mai întâi. De exemplu:

Cei cărora le place să achite ei nota de plată… nu fac asta fiindcă sunt prea bogaţi, ci fiindcă pun prietenia deasupra banilor.

Cei care iau iniţiativa la muncă… nu fac asta fiindcă sunt proşti, ci fiindcă înţeleg concepul de responsabilitate.

Cei care îşi cer primii scuze după o ceartă… nu fac acest lucru deoarece ei sunt cei care au greşit, ci fiindcă îi preţuiesc pe oamenii de lângă ei.

Cei care sunt dispuşi să te ajute fac asta nu fiindcă îţi datorează ceva, ci fiindcă te văd că pe un prieten adevărat.

Cei care îţi trimit adesea mesaj pe telefon, nu fac asta fiindcă nu au nimic mai bun de făcut, ci fiindcă tu eşti în inimile lor.

Într-o zi, ne vom separa unii de alţii şi vom duce dorul conversaţiilor noastre despre tot şi nimic, despre visurile pe care le-am avut. Vor trece zile, luni, ani, vom păstra legătura din ce în ce mai puţin.

Într-o zi, copiii noştri vor vedea fotografiile cu noi şi vor întreba: „Cine sunt aceşti oameni?”. Iar noi vom zâmbi cu lacrimi invizibile fiindcă inima este atinsă de un cuvânt puternic şi vom spune: „Cei alături de care am avut cele mai bune zile din viaţa mea.”

De foarte multe ori  , noi oamenii mari „tindem să-i judecăm pe alţii după comportament, iar pe noi înşine după intenţii”.  A spus-o , tot Covey.

8 comentarii la articolul “Înainte de a mă judeca, înțelege-mă

 1. Eu aș mai adăuga un exemplu: cel care nu te sună zilnic, nu o face pentru că te-a uitat sau nu are timp pentru tine, ci s-ar putea să-i fie teamă că te deranjeză într-un moment nepotrivit.
  Asta-i din experiență proprie.
  Voie bună și vigoare, dragă prietene! 🙂

  • Dreptate mare ai, draga Petru…asa procedez si eu cand vreau sa sun pe cineva ; ma gandesc oare ce face acea persoana in acel moment in care vreau sa-l apelez. Uneori mai aman, tocmai pentru a nu deranja. O zi excelenta in tot ceea ce faci si in tot ce ti se-ntampla ! 🙂

 2. „Într-o zi, ne vom separa unii de alţii şi vom duce dorul conversaţiilor noastre despre tot şi nimic, despre visurile pe care le-am avut. Vor trece zile, luni, ani, vom păstra legătura din ce în ce mai puţin”, anumite legaturi se pastreaza telepatic si sunt unele legaturi care nu pot fi distruse de timp, nici de oamenii care se interpun si nici de circumstante, sunt legaturi de tip telepatic , mi s-a intamplat personal la anumite rude de exemplu pe care nu le-am vazut de ani de zile si sa fiu sunata sau saa ud vesti depsre acestea

  • Subscriu si eu la cele legate de telepatia …mi s a intamplat si mie de nenumarate ori cu persoane pe care nu le-am mai vazut de mult…vad o persoana ma gandesc ca este acea persoara, dar de fapt m-am inselat….dupa care in aceeasi zi ma intalnesc cu acea persoana …. multumesc pentru intrare si comentarii! O zi minunata in continuare plina de coincidente placute ! 🙂

 3. telepatia actioneaza in momentul cand te gandesti foarte mult la aceastea si se formeaza anumite relatii si cu persoanele la care am tinut foarte mult si au plecat, se deschid anumite usi spre alte lumi, anumite mesaje care foarte bine interpretate ajungem la” Într-o zi, copiii noştri vor vedea fotografiile cu noi şi vor întreba: „Cine sunt aceşti oameni?”. Iar noi vom zâmbi cu lacrimi invizibile fiindcă inima este atinsă de un cuvânt puternic şi vom spune: „Cei alături de care am avut cele mai bune zile din viaţa mea.”

Lasă un comentariu