Decât să-ți furi singur pălăria , mai bine puneți-o în cui !

Imagini pentru sase saci cu grauDe câte ori în viață omul nu-și fură singur căciula și se păgubește pe sine !

Doi țărani aveau o arie comună unde-și treierau grânele. Unul dintre ei era necinstit, celălalt, onestitatea în persoană. Ambii treieraseră în aceeași zi bucatele lor și fiecare își lăsase grâul în arie până în ziua următoare. Cel necinstit voi să fure în noaptea următoare din grânele vecinului și, spre a le recunoaște, așternu pe el de cu seară o pătură.
Întâmplător, veni și celălalt  țăran în seara aceea la arie și văzând grânele acoperite, își zise: ”Ce om bun este vecinul meu! A acoperit grânele mele ca nu cumva să plouă și să mi se strice. Dar nu voiesc nici eu să fiu mai puțin cinstit. Mai bine să se strice grânele mele decât ale acestui om, atât de binevoitor…”.
Luă apoi pătura și acoperi grămada celuilalt. Noaptea, hoțul se duse acolo, pipăi pătura și își umplu sacul din grămada acoperită. A doua zi, venind în arie, constată cu rușine că grămada vecinului era intactă și că, de fapt, își furase lui însuși grâul.        

Constatăm,  așadar , că ” hoțul” nostru și-a  tăiat singur craca de sub picioare. Altfel spus , cine sapă groapa altuia, cade singur în ea.

De preferat ,mai în glumă , mai în serios :

-cine sapă groapa altuia ar face mai bine să planteze un pom în ea. Și uite așa , puțin câte puțin, ne-am trezi cu ceva păduri prin jurul nostru.

-decât să-ți furi singur pălăria…mai bine puneți-o în cui ,  și  umblă cu capul gol (descoperit am vrut să zic)!

                             

10 comentarii la articolul “Decât să-ți furi singur pălăria , mai bine puneți-o în cui !

  1. Interesant . M-am amuzat teribil incercand sa-mi inchipui , ce s-ar fi intamplat daca ala , ar fi acoperit la randu-i , ambele gramezi de grane ! De asemenea m-a amuzat acea noua interpretare a proverbului cu… groapa sapata pentru cineva . Ce te faci daca plantezi un pom – asa cum sugerezi dumneata – iar dupa cativa ani la o furtuna ceva , pomul cade fix peste cine nu trebuie si-l face p’ala de comanda , asa cum s-a intamplat de multe ori prin tara noastra draga ? Respect si iti doresc M Cooper , un week-end cat mai placut .

  2. Din fericire, se întâmplă adesea ca omul mârșav să o pățească. Unii spun că Dumnezeu sau soarta l-a bătut, iar alții, mai pragmatici, consideră că mintea lui mai slabă îl face să-și taie singur craca de sub picioare.

    • Asa este …fiecaruia i se rânduie, mai devreme sau mai tarziu, dupa faptele sale. Exista un echilibru pe lumea asta care se respecta…sigur mai sunt si care scapa 🙂
      O zi faina !

  3. Foarte faină pilda. Exact aşa e. Mai e o vorbă: nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte. 🙂
    Zile frumoase, M.Cooper!

Lasă un comentariu