Dacă vrei să schimbi lumea, fă bine și începe cu tine !

 

” Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face ” – un  proverb arhicunoscut de care , în foarte multe cazuri ,nu ținem cont de el !

Facem altora lucruri ce nouă nu ne-ar place să ni se facă , după care  venim cu tot felul de scuze: eram grăbit,m-am enervat un pic,reacție de moment,etc.  Nu , noi nu greșim niciodată , alții da…

Aștept la semafor într-o intersecție aglomerată, dimineața în drum spre slujbă.

Se face verde și aproape instantaneu claxonul mașinii din spate îmi amintește că trebuie să demarez urgent. Adevărul este că mă gândeam la problemele mele de la serviciu. Demarez, aruncând o privire încruntată în oglindă spre „vitezistul” din spate ,care probabil nu-și dă seama cât de mult deranjează cu acel claxon.

La următoarea intersecţie din nou roşu. În mașina din față o doamnă care se ruja „nevoie mare”  cu mare atenție, tocmai când se făcuse verde.

Trecură câteva secunde dar doamna nu se urnește din loc. Mă văd nevoit s-o fac atentă. Cum altfel, decât tot cu claxonul.

Mă pun în mișcare şi realizez că tocmai ceea ce mă deranjase cu câteva minute înainte la „vitezistul”  care mă zorea în mod strident, făcusem și eu.

Și sunt multe situațiile în care constatăm asta. Am vrea ca lumea să fie altfel, dar ne trezim incapabili să fim noi înșine altfel.  Cum spunea un „om de bine” : Toată lumea este rea , numai eu sunt „ca lumea”!(adică tot așa, deși nu asta dorea să afirme omul nostru) .De regulă nu ne vedem pe noi înșine așa cum îi vedem pe ceilalți.

Odată, un tânăr dornic de lucruri mari, îl întrebă pe un înțelept. „Ce aş putea să fac pentru pacea lumii?”.

Înțeleptul îl privi pe deasupra ochelarilor și-i răspunse zâmbind: „Nu trânti atât de tare ușa!”

Foarte adevărat, marile schimbări încep întotdeauna cu o mică transformare înlăuntrul tău, după care urmează restul. Și uite așa,  „Pic cu pic se face marea(oceanul).”

Așadar, fii schimbarea pe care vrei sa o vezi în lume.  Dacă vrei sa schimbi lumea, începe cu tine. Pe cei din jurul tău nu ii vei educa cu vorbe, ci prin puterea exemplului tău.

Te-ai întrebat vreodată ce exemplu ești pentru cei din jur? Este bine din când în când să te analizezi, să încerci să te schimbi în bine(sau, în mai bine), știind că TU poți fi un exemplu pozitiv ori negativ ,în primul rând pentru cei dragi și apoi pentru cei de prin prejma ta.

Nu greșești  cu nimic  dacă-ți dorești să crești, sa te maturizezi, sa devii mai bun, să fii un exemplu pozitiv.

11 comentarii la articolul “Dacă vrei să schimbi lumea, fă bine și începe cu tine !

 1. Cred că ne-ar prinde bine tuturor câte o lecție de comportament în societate. Așa cum se duc oamenii la coafor sau la săli de forță, ar trebui să meargă și la cursuri de acest gen, pentru binele lor și al celor din jur. Păcat că pentru o astfel de educație nu se găsește niciodată timp și bani.
  O săptămână senină îți doresc, dragă prietene! 🙂

  • Mare adevar spui , draga Petru…pacat ca nici in scoli nu se da importanta cuvenita acestui subiect atat de sensibil si determinat in viata fiecaruia-comportamnetul in societate.
   O zi cu mult soare …peste tot, da’ mai ales prin suflet ! 🙂

 2. „Dacă vrei să schimbi lumea, fă bine și începe cu tine !” Nu-i corect !!! >:( Oare nu-i mai bine ca , intai sa se schimbe lumea si-abia apoi eu 😀 😀 😀 iar asta , in conditiile in care Mantuitorul Isus personal spune : ” Mai bine sa piara 100 de oameni decat sa sufere unul singur ” ?! Toata stima si dragostea frateasca iti transmit dintr-un Bucuresti unde acum , nu-i crestineste sa lasi nici macar un caine afara din casa , respect M. Cooper !!!

  • Da , da , dar cineva trebuie sa inceapa ! Respect si caldura multa iti transmit din Ardeal, unde muntii ne apara de intemperii!

  • Tot merita, pentru ca, vorba aceea, incercarea moarte n-are … o zi cu mult soare peste tot, da’ mai ales prin suflet ! 🙂

Lasă un comentariu