Dacă nu știați , aflați acum 11 curiozități despre vin

 

1.Cele mai vechi rămășițe de vin s-au găsit în Iran și datează din era Neoliticului, având peste 6000 de ani, iar cea mai veche urmă de viță de vie cultivată a fost descoperită în Georgia.

2.Cea mai veche sticlă de vin din lume are aproape 1700 de ani și se află într-un muzeu din Germania.

3.Călugării din ordinul Cistercian şi Benedectinii au păstrat şi inovat tradiţiile de vinificaţie în Evul Mediu. Datorită studiilor şi eforturilor lor, avem tehnologiile de vinificaţie de care beneficiem astăzi.

4.Vinul roşu se degradează atunci când este expus la lumină, aşa că este păstrat în sticle de culoare închisă.

5.Primul loc în lume la consumul de vin roșu este ocupat de China , lucru care  nu ar trebui să ne mire având în vedere populația acestui stat. Un lucru foarte interesant este faptul că, în China, consumul de vin roșu pe cap de locuitor este de numai 1.9 litri, în timp ce liderul consumului pe cap de locuitor este Vaticanul, cu un  consum de  74 de litri de vin pe cap de locuitor.

6.Obiceiul de a ciocni paharele de vin provine din Roma antică. Acest lucru se realiza pentru ca oamenii să se asigure că nu vor fi otrăviți. Atunci când se ciocneau paharele, stropii săreau dintr-un pahar în altul și așa s-ar fi răspândit otrava și la cel care ar fi otrăvit băutura. În Grecia antică, gazda trebuia să bea prima din orice băutură  pentru a demonstra că nu e otrăvită.
7.Femeilor le era interzis să bea vin în Roma antică, iar dacă era prinse de soțul lor în timp ce săvârșeau acest „delict”, aceștia aveau dreptul prin lege ca să le ucidă.

8.În vechea civilizație egipteană nimeni nu consuma vin roșu pentru că aceștia credeau că în pahare se afla sângele oamenilor care au luptat împotriva zeilor și care au eșuat în tentativa lor. Așa explicau ei cauza stării de iraționalitate care apărea după consumul de vin.

9. In 2003 Richard Juhlin castiga o competitie de recunoastere a vinurilor, reusind sa identifice 43 din 50 de tipuri. In comparatie, persoana de pe locul doi a recunoscut doar 4.

10. Sticlele de vin cu dop din pluta nu se depoziteaza niciodata vertical, ci orizontal, pentru a mentine dopul umed, astfel incat sa nu se usuce si sa ramana aer in sticla.

11. Expresia latina „in vino veritas” ii este atribuita lui Alceu, un poet grec; aparent, in vremurile sale, cei care erau suspecti de diverse ilegalitati erau fortati sa bea cantitati mari de vin puternic pentru a se obtine adevarul de la ei.

Apropo de vin…Nostalgia studenției mi-a rămas în suflet și, îmi amintesc că, deseori, cântam un cântecel care spunea cam așa :

Cântă-mi, cântă-mi măi cobzare , / Cântă-mi cum n-ai mai cântat
Să-mi înec în vin amarul / Și amorul meu înflăcărat. ….
Că sunt student și n-am un ban în buzunar / Dar de aceea’s vesel si hoinar
Adevăru-i doar în vin, spune un vechi proverb latin / Hai să bem și să ne-nveselim. 
E  „in vino veritas ” ,spune din bătrâni un glas  / Hai sa bem și ce ne-a mai rămas…Nimiccccccc ! 🙂 🙂 🙂 

Imagini pentru caricaturi cu betiviTotuși  este de preferat să nu aplicăm pe pielea noastră proverbul latin” In vino veritas”(  „în vin este adevărul”) pentru o gură „slobodă”, care să vorbească fără noi. 🙂 …mai bine să ne rezumăm la unul, maxim două pahare pe zi, pentru sănătatea noastră . 

2 comentarii la articolul “Dacă nu știați , aflați acum 11 curiozități despre vin

  1. Dacă-n vin e adevărul,
    Am să îl găsesc, fârtate,
    De-mi voi pierde echilibrul
    De-atâta… realitate.

    Știau romanii de ce nu era bine să lase femeile la vin. 😀
    Bună dimineața și bun să-ți fie tot sfârșitul de săptămână, dragă prietene! 🙂

    • Faina si adevarat poezia ta , draga Petru ! Ce nu face omul in cautarea adevarului….uneori se-mbata de-a binelea 🙂 ….o zi frumoasa si o saptamana , plina de bucurii !

Lasă un comentariu