Criza mondială… mai pe înţelesul tuturor

           
             Un prestigios  analist financiar a fost solicitat să explice criza mai pe înțelesul tuturor.
 
Iată explicația lui:                                                                                  

             Un cavaler a sosit într-un sat, unde nu mai fusese niciodată, oferind 100 euro pentru orice măgar de vânzare. Doar o  parte dintre locuitori și-au  vândut  măgarii.

A doua zi cavalerul s-a întors cu o ofertă mai bună: 150 euro bucata. O altă parte dintre locuitori și-au vândut măgarii.

În a treia zi cavalerul le-a oferit 300 euro iar restul posesorilor de măgari și-au vândut animalele.

După o săptămâna, văzând că nu mai sunt măgari de vânzare, i-a anunțat pe săteni că peste încă o săptămâna va veni și va oferi 500 euro pentru orice măgar pe care-l va găsi de vânzare și apoi  a plecat.

În ziua următoare și-a trimis ajutoarele, în acelaşi sat, cu măgarii pe care îi cumpărase, pentru a-i vinde cu 400 euro bucata.

Cu gândul la câștigul săptămânii viitoare, toți locuitorii au cumpărat măgarii cu 400 euro. Pentru asta, aproape toți sătenii  s-au împrumutat pentru că nu aveau atâtia bani.                                 

Aşa cum era de aşteptat, ajutoarele au dispărut, la fel și cavalerul.

Niciodată nu au mai fost văzuţi.

Rezultatul: Satul s-a umplut de măgari și a rămas înglodat în datorii.

Să vedem ce s-a întâmplat după aceea.

-Cei care au luat împrumuturi, chiar dacă vindeau măgarii, nu puteau plăti datoria.

-Cămătarii s-au plâns municipalităţii, spunând că dacă nu primesc ajutor vor fi ruinaţi; astfel nu vor putea continua să împrumute şi toată lumea va fi ruinată. (O mare minciuna, desigur).

-În loc să dea banii sătenilor, pentru a-şi plăti datoriile, primarul, folosind bugetul strâns din taxele plătite de locuitori, a dat banii cămătarilor, ca să nu fie ruinaţi. Dar ei, deși primăria le acoperise o mare parte din banii pierduţi, nu au şters datoriile sătenilor, care au continuat să rămână împovărați.

-Primarul a irosit bugetul municipalităţii si primăria a intrat în datorii. De aceea, primăria ceru bani altor municipalităţi. Dar acestea i-au răspuns că nu o pot ajuta, deoarece fiind ruinată, municipalitatea nu va putea returna banii împrumutaţi.

Rezultatul: marii specialiști înşelaţi temporar și poporul mărunt înșelat definitiv.

Cu datoriile acoperite, cămătarii continuau să ceară bani, plus dobânzi. Datornicilor faliți  le-au fost luați măgarii lăsându-i fără “mijloace de producție”.

Mulți săteni (majoritatea) au rămas ruinați și fără măgar întreaga viaţă

Municipalitatea, a rămas, și ea, ruinată.

Rezultatul final?
Pentru a soluţiona toate aceste lucruri primăria a redus salariile funcționarilor. Întreprinzătorii privați, văzând că lumea muncește și pentru mai puțini bani, au redus și ei salariile.

Deci bogații se îmbogățesc și mai mult, iar săracii sărăcesc și mai tare;

Asta-i CRIZA! O mare TEAPĂ. (Traducerea și adaptarea din portugheză.)

        Dacă înlocuim măgarii cu casele/apartamentele/terenurile, cămătarii cu băncile, cavalerii cu „băieții deștepți” dăm . de fapt , de adevăruri care (ne) dor.

Ș-acum , fără supărare , cine or fi  oare adevărații măgari ?!  Răspunsul îl găsim și în realitațile noastre mioritice.  

6 comentarii la articolul “Criza mondială… mai pe înţelesul tuturor

  1. Extraordinară această istorioară. Mai clar de atât nici nu se poate. Exact cum vedem că se întâmplă și în lumea reală, în viața noastră cotidiană. Oamenii simpli, mereu ușor de păcălit, oficialitățile la fel de nepricepute și unii „băieți deștepți” care profită de naivitatea, prostia și nepricepere celor mulți…
    Măgarii din poză sunt singurii simpatici în povestea asta.
    Toate cele bune! 🙂

  2. Foarte bună exemplificare a crizei financiare! Păcat că tot bietul măgar e dat ca exemplu, în timp ce măgarii cu două picioare rămân adesea anonimi.

Lasă un comentariu