1.Datorită conținutului sporit de magneziu, nucile posedă proprietăți calmante și puțin sedative. 2-3 nuci mîncate cu miere, vor înlătura spasmele vaselor creierului. Nucile reduc tensiunea arterială.
2.Un nuc matur și sănătos poate oferi pe an pînă la 300 kg de nuci
3. Proteinele din nucă este echivalentă cu proteinele din lapte și carne, însă se asimilează cu mult mai ușor, datorită lizinei. Totodată, la asimilarea proteinei vegetale în organism nu se elimină acidul uric, prin urmare nu se depun săruri.
4. În practică, specialiștii recomandă să ne limităm la un pumn de nuci pe zi. În cazul consumului nelimitat al acestui aliment concentrat (peste 500 g pe zi) este posibilă inflamarea amigdalitelor, erupții în gură, spasme ale vaselor și dureri de cap.
5.Efectul benefic al nucilor va fi atins doar la mestecarea îndelungată a miezului. Doar din miezul mărunțit organismul poate primi toate substanțele nutritive.
6.100 g de nuci sînt echivalente cu 300 g de pîine de grîu, 700 g de cartof sau un litru de lapte de vaci integral.
7.Locuitorii Asiei Centrale sînt convinși că nucul nu înflorește niciodată. În acest sens, ei au și o zicătoare: „Să moară cel care va vedea floarea nucului”.
8.Nucile se bucurau de mare popularitate la romanii antici. La nunți și sărbători, nucile erau aruncate în calea mulțimii, ca simbol al belșugului și al bunăstării
9.Miezul de nucă, produs complex și concentrat, conține principalele substanțe nutritive energetice: lipide (grăsimi) – 50,0-78,6%; proteine – 7,2-20,9%; glucide (hidrați de carbon, zahăr) – 4,3-15,0%, precum și substanțe minerale și vitamine. Valoarea energetică a nucilor este destul de înaltă – 612-850 kcal la 100 g de miez, în această privință aproape egalându-se cu untul. Grație valorii energetice înalte, miezul de nucă este recomandat și se aplică la restabilirea puterilor în caz de surmenare, neurastenie etc. Nucile au atras deseori atenția exploratorilor și călătorilor ca un aliment concentrat și noninterșanjabil (care nu se sintetizează în organismul uman și trebuie considerat drept hrană). Astfel, astronauții folosesc în zborurile cosmice paste și alte produse din miez de nucă, fapt prevăzut încă de K. E. Țiolkovski. Tur Heyerdahl, în călătoriile sale marine, introducea în rația alimentară a echipajului miez de nucă. Militarii americani din unitățile de desant aerian foloseau, în timpul operațiilor, tablete de ciocolată cu miez de nucă
10.Nucile au fost recunoscute de mult timp pentru importantele proprietăţi medicinale. Consumul de nuci este asociat cu reducerea riscului de a dezvolta cancer, sănătatea inimii şi a creierului, efectul antioxidant, controlul greutăţii, fertilitatea masculină şi diabetul. Printre altele, mai sunt considerate a fi un bun remediu pentru respiraţia urât mirositoare
Iar e vremea nucilor, deci să ne bucurăm de beneficiile oferite prin consumul moderat și constant. Bine că avem o țară cu tradiție în acest domeniu.
Asa este, draga Petru….tara frumoasa avem, dar ne mai lipsesc oamenii politici TARI CA NUCA!
Zi faina !