Cinci miliardari „normali”și șase sfaturi de urmat ….

          Cel puțin o dată în viață, dacă nu chiar săptămînal, orice om visează la bogăție. Ce am face dacă am avea  milioane sau chiar miliarde de dolari? Ei bine, există oameni care dețin asemenea sume de bani, dar care trăiesc , totuși ,”normal”, fără un lux prea mare.

Iată câteva exemple cu unii dintre cei mai bogați oameni din lume, care conform Yahoo News,  duc o viață  aproximativ “normală” din punct de vedere al condițiilor de trai.

 1.Warren Buffett 
Milioane de oameni i-au citit cărțile și au urmărit fiecare mișcare a companiei sale, Berkshire Hathaway. Dar, poate că adevăratul secret al lui Buffet este înclinația sa către simplitate. Buffet, a cărei avere este estimată la 47 de miliarde de dolari, se ferește cât poate de opulență și case de lux.

Împreună cu soția lui, Buffet trăiește și acum într-o locuință modesta din Omaha, Nebraska, pe care a cumpărat-o în urma cu aproape 50 de ani cu suma de 31.500 de dolari. Ba mai mult, deși a avut ocazia să fie servit în cele mai luxoase restaurante din lume, el ar alege oricând sa mănânce un burger cu cartofi prajiți, alături de o Cola de cireșe. Întrebat de ce nu are și el un iaht, Buffet a răspuns: “Majoritatea jucăriilor sunt ca niște cuie în talpă.”

 2.Carlos Slim

Aproape oricine din lume a auzit de numele lui Bill Gates, însă dacă întrebi de Carlos Slim … foarte puțini o sa spună cine este. Numele lui merită însă puțină atenție. Slim, care este originar din Mexic,  a fost proclamat chiar cel mai mare miliardar al lumii. Exact, chiar mai mare și decât fondatorul Microsoft!

Slim “valorează” peste 53 de miliarde de dolari și, deși își permite orice lux, rareori gustă aceasta plăcere. La fel ca și Buffet, el nu are un iaht personal și trăiește în aceeași casă de peste 40 de ani.

Carlos Slim ar putea cheltui 1.150 de dolari pe minut pentru următorii 100 de ani, ca să “scape” de bănetul pe care îl are în acest moment. Ca să fie și mai grăitoare această comparație, el ar putea cheltui în 13 minute salariul de o viață al unui muncitor obișnuit, care lucrează 8 ore zi de zi. Cu toate astea, cheltuielile sale sunt reduse la minimum și trăiește aproape ca un muritor de rând.

3.Ingvar Kamprad (l-am mai prezentat cu alte ocazii)
Fondatorul fenomenului suedez al mobilei Ikea a cunoscut succesul cu sistemul de asamblare a mobilierului pe care să și-l permită absolut oricine. Ei bine, pentru Kamprad, felul în care să cheltui cât mai puțin din economiile personale nu este valabil doar pentru clienții companiei sale, ci este chiar un mod de viață.

Una din declarațiile lui Kamprad, care a ajuns celebră, este că “cei care cumpără de la Ikea nu conduc mașini luxoase și nu stau în hoteluri de fițe.” Exact așa procedează și Kamprad. El doarme pe o canapea de “bussiness”, iar când are nevoie să meargă prin împrejurimile orașului în care locuiește, călătorește cu autobuzul sau folosește mașina sa Volvo 240 GL, veche de 15 ani.

4.Chuck Feeney

Originea sa de irlandezo-american  probabil că are ceva de-a face cu modul de viață. Cu un motto de viață care spune “Muncesc din greu, dar nu ca să mă îmbogățesc”, co-fondatorul Duty Free Shoppers a devenit, discret, miliardar. Și mai discret decât atât, el a donat fundației sale de acțiuni filantropice, Atlantic Philanthropies, aproape toată averea. În plus, a mai donat vreo 600 de milioane de dolari Universității Cornell, plus alte câteva miliarde de dolari unor școli, spitale și centre științifice de cercetare.

Este un călător obișnuit al curselor de transport public și folosește în mod frecvent cursele aeriene “economice”. De asemenea, domnului Feeney nu îi place să arunce banii pe încălțăminte, vorba lui fiind că “mai mult de o pereche de încălțăminte nu ai cum să porți.”

În ceea ce-i privește pe copiii săi, i-a crescut în același mod de viață: punându-i să muncească la fel ca ceilalți, cu slujbe normale pentru orice tânăr care vrea să câștige vara un ban de distracție.

5.Frederik Meijer
Cine trăieste în Midwest atunci sigur a intrat și într-una din băcăniile lui Meijer. Averea lui este estimată la peste cinci miliarde de dolari, iar aproape jumătate din sumă a fost făcuta atunci când toată lumea își vedea banii dispărând ..în anul de criza 2009.

Ca și Buffet, el cumpăra numai mașini “rezonabile” și le folosește până când se strică de tot. Ca sși Kamprad el alege numai hoteluri cu prețuri mici atunci când călătorește cu afaceri și, la fel ca și Feeney, este preocupat mai mult de binele comunității, decât de confortul personal.

Iată câteva sfaturi desprinse din felul în care cheltuiesc miliardarii lumii:

 1. Nu vă împopoțonați locuința

Miliardarii iși pot permite să trăiască în cele mai exclusiviste case construite vreodată. Și multi dintre ei așa fac – vezi cazul lui Bill Gates. Cu toate astea, amicul său de afaceri caritabile, Warren Buffett, duce un trai mult mai simplu. Are o casă cu cinci dormitoare în care locuiește din 1957.

 1. Folosiți bicicletele sau transportul public

Sunt foarte mulți miliardari, este adevărat mai puțin cunoscuți (John Caudwell, David Cheriton sau Chuck Feeney) care preferă să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu autobuzul prin oraș. Asta în condițiile în care și-ar putea permite să meargă cu elicopterul ca să ia prânzul.

 1. Cumpărați haine “de serie”, nu din colecții de designer și care costă o avere

În timp ce unii dau bani grei pe “etichetă” și prefera haine făcute de creatori celebri, o serie de miliardari cunoscuți poartă haine casual, cumpărate din magazine pentru toată lumea, fără să aibă pretenția că nu sunt unice sau croite „la comandă”. Până la urmă contează cum te simți in ele, nu ce scrie pe rever.

 1. Tundeți-vă acasă, sau la frizeriile de cartier

Normal, un tuns costă cam 10-20 de lei. Ei bine, imaginați-vă că sunt oameni care cheltuie 800 de dolari pentru o astfel de operațiune. Înmulțiți cu 8,6 – pentru că se tund cam la fiecare 6 săptămâni – și o sa vedem că se duc 7.200 de dolari doar pentru așa ceva, fără bacșisuri. Exemplul nu este de bun augur și ar trebui să învățăm să ne tundem singuri sau să mergem la un salon fără pretenții, dacă ținem la banii noștri.

 1. Conduceți o mașina normală

Este bine cunoscută pasiunea celor bogați pentru mașini. Se cheltuiesc milioane de dolari pe adevarate bijuterii, însă trebuie să stiți că exista miliardari cărora nu le cad blazoanele dacă merg cu aceeași camionetă de 15 ani sau conduc o berlina clasică și își păstrează agoniseala pentru lucruri mai importante.

 1. Evitați tot ce inseamnă lux

Poate fi surprinzător, dar cel mai bogat om din lume, Carlos Slim, nu are yacht sau avion personal.

Așadar cinci miliardari care au știut să facă bani , dar au știut să și trăiască fără a exagera, fiind adevărate exemple pentru noi toți. În traducere liberă am putea spune că au făcut averi anormal de mari , dar trăiesc o viață normală

2 comentarii la articolul “Cinci miliardari „normali”și șase sfaturi de urmat ….

 1. Tot respectul pentru astfel de oameni! Din păcate, pe la noi parcă toți parveniții au obsesia de a se lăuda cu banii, casele, terenurile, mașinile, aurul și excursiile cele mai extravagante. De aici putem deduce caracterul și cultura fiecăruia.
  O zi de toată frumusețea, dragă prietene! 🙂

  • Totul porneste de la calitatea de a fi OM…a fi om e lucru mare, a fi domn este o intamplare(uneori) ! O zi faina sa ai , draga Petru ! 🙂

Lasă un comentariu