Suntem oglinda gândurilor noastre

ETICHETAjpgDe la Voltaire citire „prejudecata este părere fără judecată.”adică îți dai cu părerea înainte de a judeca(pre…judecată), te temi de toate,înainte de a încerca .Prejudecățile ne țin în loc, ne limitează libertatea de mișcare și nu ne permit să privim dincolo de aparențe. Toate astea cănd ,de fapt, „aparențele înșeală”, asta spune o veche și adevărată vorbă din popor…

Exemple de prejudecăți avem destule :

Pisica neagră și nr.13(într-o zi de marți, sau de vineri) aduc ghinion;  

Sarea vărsată aduce ceartă în familie;

Tipa brunetă e mai deşteaptă decât cea blondă; 

Copiii unui infractor vor ajunge infractori ;

Toți tinerii sunt niște rebeli ;

Pentru ilustrare merită să (re)citim povestioara de mai jos :

Era pe  finalul unei zile, când un sătean se așeză  pe banca de lângă poarta curții sale și privea cum soarele apune alene și frumos.

– Pe drum trecu un om care se întorcea de la câmp.  După ce îi dădu binețe , acesta gândea în sinea lui despre cel așezat pe bancă: „Ce om leneş , în loc să fie la muncă, el stă cât e ziulica de  mare fără să facă nimica  …”

-La scurtă vreme trecu un altul. După ce îl salută , acesta  gândea în sinea lui  despre cel așezat pe bancă: „Ce om desfrânat , stă în fața casei ca să se uite după femei  …”

– După o vreme trecu un al treilea, care după ce îl saluta pe omul nostru, se gândea în sinea lui  despre cel așezat pe bancă: „Mare muncitor , cu siguranță că după ce toată ziua a muncit  se odihnește  …”

Întrebarea firească care se pune  : oare care dintre cei trei au avut dreptate în privința omului de pe bancă? Greu de spus , la prima vedere imposibil , dar cu siguranță ne putem pronunța despre cei trei trecători  ce fel de oameni erau. Așa că :

– primul era probabil un om leneș

-al doilea mai mult ca sigur un desfrânat, un ușuratic

-al treilea  mai mult ca sigur a fost un om harnic.

Noi oamenii  suntem oglinda propriilor prejudecăți , a gândurilor  pe care le avem față de semenii noștri .  Atenție însă, „prejudecăţile deformează întotdeauna gândurile, sentimentele şi opiniile oamenilor. ” O spunea Mark Twain. 

Nu ți s-a întâmplat , în mare pripă ,să pui etichete care ulterior s-au dovedit că te-ai înșelat ? Eu am pățit-o , nu o dată. 

Așadar  gata cu ideile preconcepute  și haideți să nu mai punem etichete din ” prima” asupra semenilor noștri ! Renunțând la prejudecăți ne putem redescoperi, ne putem cunoaște mult mai bine pe noi, ne putem deschide noi orizonturi și , în mod sigur , putem avea o comunicare mult mai bună cu semenii noștri. Toate astea pentru că într-un final „tot ceea ce suntem este rezultatul a ce am gândit. Mintea este totul. Devenim ceea ce gândim.”(Buddha)

 

5 comentarii la articolul “Suntem oglinda gândurilor noastre

    • Foarte de acord cu tine ! Vorba lui Voltaire- „Prejudecăţile sunt raţiunea proştilor.”
      O zi excelenta si o saptamana cu multa primavara prin suflet !

  1. Prejudecățile duc și la intoleranță, un nărav pe care noi îl avem adânc înrădăcinat în educație. Cine nu e ca noi și cu noi, e împotriva noastră.
    O zi cum nu se poate mai plăcută! 🙂

    • Cata dreptate ai , draga Petru , cine nu i ca noi si cu noi , este considerat imppotriva ! Trist dar foarte adevarat !
      O zi minunata fara prejudecati , iar saptamana in care am pasit sa-ti fie una , plina de bucurii si impliniri pe toate planurile ! 🙂

Lasă un comentariu