Cât valorează o viață de om?

G81-182213

Un bărbat s-a dus la Dumnezeu și l-a întrebat:

– Cât valorează viața mea?

Dumnezeu i-a dat o piatră și i-a răspuns:

– Află valoarea acestei pietre, însă încearcă să nu o vinzi!

Omul a luat piatra și a plecat. Pe drumul său a întâlnit un bărbat ce vindea portocale, așa că l-a întrebat pe acesta cât crede că valorează piatra lui. Vânzătorul a văzut piatra strălucitoare, a analizat-o și a spus:

– Îmi dai piatra și eu îți dau la schimb 12 portocale.

Bărbatul și-a cerut scuze și a spus că Dumnezeu i-a cerut să nu o vândă, așa că a plecat mai departe. După puțin timp a întâlnit un vânzător de legume:

– Cât crezi că valorează această piatră? – a întrebat bărbatul.

Vânzătorul a luat piatra, s-a uitat la ea și i-a spus:

– Îți dau un sac de cartofi la schimb.

Omul și-a cerut din nou scuze și i-a spus că nu o poate vinde, apoi a plecat din nou la drum. După un timp a ajuns în fața unui magazin de bijuterii. A intrat și l-a întrebat pe bijutier cât valorează piatra lui. Bijutierul a luat piatra, a analizat-o cu mare atenție și i-a spus:

– Îți dau 50.000 de dolari pentru aceasta piatră.

Când bărbatul a dat din cap, bijutierul a spus:

– Bine, bine… îți ofer 500.000, numai dă-mi piatra.

Omul a explicat că nu poate vinde piatra și a plecat din nou la drum. Peste puțin timp a dat de un magazin cu pietre prețioase. A mers la vânzător și l-a întrebat care este valoarea pietrei sale. Vânzătorul a luat piatra, a pus-o pe un material din catifea și a analizat-o cu mare atenție.

– De unde ai această piatră neprețuită? – a întrebat el.  Chiar dacă aș vinde întreaga lume și toată viața mea, nu aș avea banii necesari pentru a cumpăra această minunăție. – a adăugat.

Uimit și confuz, omul a revenit la Dumnezeu și i-a spus ce s-a întâmplat.

– Acum, Doamne, spune-mi… cât valorează viața mea?

Dumnezeu i-a spus:

– Răspunsurile pe care le-ai primit de la vânzătorul de portocale, vânzătorul de legume, bijutier și vânzătorul de pietre prețioase explică valoarea vieții noastre. Ai putea fi o piatră prețioasa, chiar neprețuită, dar oamenii te vor aprecia în funcție de nivelul lor de informații, de încrederea pe care o au în tine, de motivația lor, de ambiția și riscul pe care și-l asumă în relația cu tine. Dar nu te teme, cu siguranță vei găsi pe cineva care își va da seama de adevărata ta valoare.

Imagini pentru piatra pretioasaRabelais spunea , pe bună dreptate, că „Valorezi atât cât te apreciezi”. Asta înseamnă că  nimeni, absolut nimeni,  nu îți cunoaște valoarea mai bine decât tine.

Un lucru este sigur- fiecare om este  unicat  și nimeni nu ne poate înlocui. Viața fiecărui om este  o piatră prețioasă ,  depinde doar de noi cum o șlefuim ca să îi dăm valoarea cuvenită.

Să aveți parte , pe drumul vieții , de cât mai mulți  bijutieri care să vă  aprecieze la adevărata valoare !

12 comentarii la articolul “Cât valorează o viață de om?

 1. Viata unui om fie n-are pretz fie … nu valoreaza NIMIC de cele mai multe ori si-n cele mai multe cazuri !!!!! Asi aduga : DIN NEFERICIRE caci singur , omul nu poate face sa creasca nici macar un fir de iarba . Respect M.Cooper !

  • Cu mult respect , draga Marian, eu merg pe vorbele lui Rabelais „Valorezi atât cât te apreciezi”…o zi excelenta ! 🙂

 2. Cunoaștem multe exemple de oameni valoroși, ale căror calități au fost descoperite uneori întâmplător. Desigur că mulți alții au trecut prin viață fără să știe a-și găsi harul. Îți doresc să-ți folosești încă mulți ani calitățile, dragă prietene! 🙂

  • De-asta in viata mai este nevoie si de noroc…multumesc mult pentru urari, draga Petru ! Sa-ti mearga bine intr-o frumoasa zi de joi ! 🙂

 3. Deci, de fapt, momentan e perfect posibil sa nu valorezi nimic. Trebuie sa vina un bijutier iscusit care sa scoata diamantul din glod, si la fel si la om, trebuie multa munca rabdurie de slefuire pina sa poti spune ca te asemeni cu o piatra pretioasa.

  Dar nu suna la fel de bine sa asemeni omul cu carbunele, este? 🙂

 4. Minunata si plina de adevar postarea ta, multumim prieten drag, mereu o bucurie si o incantare sa poposesc la tine, chiar daca in ultimul timp vin mai rar din anumite motive personale,

  Si cu aceasta ocazie, in acest sfarsit de an iti doresc din suflet Sarbatori fericite, cu multa sanatate si bucurii, atat tie cat si celor dragi.

  Cu mult drag,

  Liz

 5. Minunată povestea! Îți mulțumesc pentru un așa mare adevăr, de care, uneori, ne cam îndepărtăm! M-am emoționat, m-ai inspirat și (re)motivat!

  • Multumesc mult pentru intrare si apreciere. Bucurie mare pentru mine daca am contribuit un „picut” la acea (re)motivare ! 🙂

Lasă un comentariu