1.In țara noastră putem vedea berze începând cu primele săptămâni de primăvară, însă în ultimii ani multe dintre exemplare au ales să nu mai migreze și să staționeze pe teritoriul românesc chiar și iarna.
2.Barza este o pasăre mută, singurul sunet pe care îl scoate este un clămpănit prin lovirea maxilarelor
3.Mitologia greacă și cea romană prezintă berzele ca modele de devotament parental. Scriitorul roman din secolul al III-lea e.n. Aelian, citând autoritatea lui Alexandru din Myndus, consemna în De natura animalium că berzele îmbătrânite zboară spre insulele din ocean, unde se transformă în oameni, ca răsplată pentru evlavia față de părinții lor.
4.Berzele sunt păsări migratoare, ce zboară cu viteza de 90 km/oră, iar într-o singură zi pot parcurge peste 200 km/oră. Dacă alte păsări pot fi ușor confundate între ele, berzele sunt unice ca aspect. Ele au picioarele lungi și ciocul roșu, penele albe și remigele negre.
5.Sintagma„L-a adus barza“ provine dintr-o legendă veche adusă în fața cititorilor de scriitorul Hans Christian Andersen într-o poveste numită Berzele. Conform folclorului german, berzele găsesc copiii în peșteri sau mlaștini și îl cară într-un coş pus în spate sau pe care îl ţin în cioc până la gospodăria unde este dorit un copil. Mai apoi este oferit mamei ori este lăsat pe coșul de fum.
6.Pe vremea romanilor berzele erau considerate păsări sfinte, iar în unele zone această cutumă încă se respectă.
7.In timpul zborului berzele pot dormi fără a cădea timp de zece minute
8.Adepții islamului venerau berzele și făceau un pelerinaj anual la Mecca în timpul migrației
9.In Polonia trăieşte un sfert din populația mondială de berze albe
10.O barză poate ajunge și la vârsta de 30 de ani, iar pe parcursul vieții consumă o gamă foarte largă de viețuitoare: micromamifere (șoareci, chițcani), șopârle, șerpi, amfibieni, păsări de talie mică (în special pui, uneori și ouă), insecte de talie mare, dar și pești