1.Cu cât oferim mai mult voluntar, cu atât suntem mai fericiți. Oamenii de știință au măsurat nivelul de hormoni și activitatea cerebrală ale subiecţilor și au descoperit că voluntariatul le aduce oamenilor care îl practică o imensă fericire. Ajutorarea voluntară a nevoiașilor îți oferă o stare de bine, cu efect pozitiv asupra sănătății.
2.Facerea de bine ajută la combaterea stresului și depresiei.Interacțiunea socială și lucrul cu alte persoane pot avea un profund impact psihologic. Cercetările în domeniu au arătat că în rândul voluntarilor sunt raportate mai puține cazuri de depresie, ei fiind în contact permanent cu alte persoane ducela formarea unui sistem solid de sprijin emoţional
3.Voluntariatul te menține activ mintal și fizic și te ajută să trăiești mai mult. Un studiu realizat de Universitatea Johns Hopkins din SUA arată că voluntarii au înregistrat o îmbunătățire a modului de funcționare a creierului. Un alt studiu a arătat că, în general, voluntarii raportează o stare mai bună a sănătății fizice decât cei care nu practică o astfel de activitate.
4.Voluntariatul contribuie la creșterea încrederii de sine. A fi voluntar aduce cu sine un sentiment de mândrie și o anumită identitate.
5.voluntariatul îmbunătăţeşte abilităţile sociale. În timpul activităţilor de voluntariat se fac noi conexiuni, iar reţeaua de suport social se extinde. Este una dintre cele mai bune căi de a găsi oameni care gândesc la fel ca tine.
6. Un articol apărut în publicația Psychosomatic Medicine, bazat pe mai multe studii, a arătat că persoanele care și-au stabilit scopuri mai înalte în viață prezintă mai puține riscuri de a muri din orice cauză.
7.Există numeroase studii care au scos la iveală faptul că persoanele care suferă de diverse dizabilităţi sau maladii cronice, de la probleme de vedere şi auz, până la diabet, au raportat o îmbunătăţire a stării de sănătate după ce au făcut voluntariat
8.Practicarea volumtariatul îți demonstreaza, în mod sigur, că timpul liber poate fi petrecut în mod util și cu folos pentru cei care neajutorați
9.Activitățile de voluntariat implică, în special în cazul persoanelor vârstnice, un nivel mai ridicat de activitate fizica decât ar face-o în mod obișnuit. In cazul lor s-a observat o reducere a riscului de hipertensiune arterială și o scădere a mortalității, aspecte care au fost puse pe seama creșterii activității fizice
10.Voluntariatul te poate ajuta să privești în afara ta și a problemelor tale, să vezi lumea si pe ceilalți dintr-o altă perspectiva. Cu siguranță poți deveni mult mai recunoscator pentru ce ai și să iți reevaluezi prioritățile.
E bine de știut că generozitatea este benefică în atât de multe privințe.
Foarte adevarat…mai ales generozitatea dezinteresata.
Tot binele !