Apa cea de toate zilele… o emoţie curgătoare

Câtă apă bei pe zi? Câtă apă ai băut deja până acum, când citești acest articol?
Ok, ia-ți paharul cu apă lângă tine și haide să vedem de ce doctorii din lumea întreagă nu obosesc să ne îndemne: „Beți apă! Beți apă!”In perioada intrauterina suntem aproape in totalitate apa. Dupa ce ne nastem suntem apa peste 80%. Ca adulti, putin peste 70%.

Pe masura ce imbatranim procentul acesta se micsoreaza. La 50% suntem deja morti.

Logica cea mai simpla ne spune ca prospetime (a se citi tinerete, sanatate, vitalitate) egal APA. Exista nu mai putin de 54 de boli diferite, de la migrene si pana la forme de cancer care ar putea fi evitate daca am bea suficienta apa. Pare incredibil, dar exista medici care afirma ca aceste boli se pot ameliora si chiar vindeca astfel: cu apa!

Câtă? Doi – trei litri pe zi, spun unii.
Altii sunt chiar mai exacti: fiecare dintre noi ar trebui sa bea a 20-a parte din greutatea corpului sau. Sau 5%. De exemplu, daca ai 56 de kg trebuie sa bei 2,8 litri de apa pe zi pentru o sanatate buna si o tinerete indelungata.

Bine, dar mie nu mi-e sete!
Se poate, dar nu fiindca nu ti-ar fi. Corpul are o uluitoare capacitate de adaptare. Daca s-a obisnuit sa functioneze in conditii de apa putina nici n-o sa mai ceara!

La fel cum daca stam intr-o camera cu un miros suparator dupa un timp totusi n-o sa-l mai simtim. Corpul a dat un semnal la inceput, dar daca mirosul e constant o sa il ignore ca sa-si poata continua alte activitati.

La fel e si cu senzatia de sete. Dupa un timp corpul va crede ca n-are incotro si se va descurca cum poate. Dar cu pretul imbatranirii si uzurii sale premature.
Ia gandeste-te ce ar pati o masina de spalat nevoita sa spele mereu cu mai putina apa decat a proiectat-o constructorul ei?

Ori corpul nostru face „programe” infinit mai complexe decat o masina de spalat!

Au, au, mă doare!…

Creierul este 90% apa. Te doare capul sau obosesti repede dupa efort intelectual?
Dar apa, cata bei?…

Cartilagiile au si ele un procent mare de apa. Daca iti troznesc oasele, mai mult ca sigur e din cauza deshidratarii.

Un medic a constatat in urma unui studiu ca 90% dintre durerile de stomac au drept cauza insuficientei apei in organism. Iar o mare parte din durerile de orice fel au aceeasi cauza.

Asa ca a concluzionat cu umor: „Daca iei un calmant pentru durere, apa cu care bei medicamentul te ajuta mai mult decat calmantul in sine!”

Un alt doctor a scris chiar o carte cu un titlu sugestiv „Nu ești bolnav! Doar ti-e sete…”

Căldură mare, mon cher!
In anotimpul calduros e si mai greu pentru corp. Ca sa isi regleze temperatura e nevoit sa piarda apa prin transpiratie. Deci, cu atat mai mult e nevoie sa ii dam destula.                                                              

Terapia cu apa este simpla: bei un litru de apa dimineata, cu o ora inainte de a manca sau bea altceva. Iar pe parcursul zilei restul de apa pana la… cat are norma fiecare.

Inca din primele zile vei simti, garantat, o imbunatatire a sanatatii. Mai putine toxine, o hidratare mai buna, o stare generala mai buna. Unde mai punem ca e ieftin si fara efecte secundare.

Poate doar drumurile mai dese intre birou si toaleta. Dar asta iarasi e un lucru bun, fiindca vei combate sedentarismul!  Insa asta e deja o alta poveste…

Sursa :internetul

Așadar să nu uităm niciodată că :

-apa este cel mai neglijat nutrient în dieta noastră(în cazul multora dintre noi), dar unul dintre cele mai vitale

– „apa-ntr-un pahar scânteie toată, apa-n mare e întunecată.”(R. Tagore)

– „apa este o emoţie care curge. „(Alberto Casiraghy)

-„apa este singura băutură pentru un om înţelept.”(Thoreau)

Din păcate , nu rareori , „uităm că cercul apei și al vieții este același.”(Jacques-Yves Cousteau)

Lasă un comentariu