La noi, la romani, exista obiceiul ca intre 1 si 9 martie fiecare om sa-si aleaga cate o zi despre care sa spuna ca „asta-i Baba mea”. Se crede ca asa cum va fi acea zi asa va fi si norocul omului in acel an.
Aceasta traditie foarte veche, raspandita in toata zona balcanica, locuita candva de traci, este legata de niste stanci, existente numai la noi in tara, in Muntii Bucegi si Ceahlau, numite „Babele”, respectiv „Baba Dochia”, considerate simboluri ale primaverii. Celelalte popoare balcanice au numai legenda.
In traditia populara se spune ca primele 9 zile ale primaverii calendaristice, numite si „zilele babelor”, aduc cu ele o vreme capricioasa, schimbatoare, exact cum ne este prezentata Baba Dochia in legendele ajunse pana la noi, zile in care razele calde ale soarelui se intrepatrund cu ploaia, lapovita, ninsoarea si uneori chiar cu viscolul.
Că bine zici! Baba mea e pe 9 martie. (pregătiți-vă de viscol 😀 )
sa stiu sa stau in casa?:)))
Anul ăsta, le aleg pe toate. Poate așa nu se supără niciuna, ba vor fi darnice toate! 😉
Subscriu si eu la alegerea ta ! Toate cele bune !
eu stiam ca se aleg 3 babe : trecut, prezent si viitor..dar fie aleg si una principala atunci:)
Si daca ai ziua de nastere in aceste zile e catastrofa, nu? 🙂
Frumoasă această tradiție. Eu îmi alegeam câte o babă, dar nu mi se potrivea cu ceea ce speram și am renunțat de a mai alege. În schimb, vremea „Babelor” este de obicei capricioasă.
Volens, nolens, „baba” mea va fi ziua de nastere care este cuprinsa in aceasta perioada!