Zilele Babei Dochia – Legende, obiceiuri, superstitii

Zilele Babei Dochia - Legende, obiceiuri, superstitiiLa noi, la romani, exista obiceiul ca intre 1 si 9 martie fiecare om sa-si aleaga cate o zi despre care sa spuna ca „asta-i Baba mea”. Se crede ca asa cum va fi acea zi asa va fi si norocul omului in acel an.

Aceasta traditie foarte veche, raspandita in toata zona balcanica, locuita candva de traci, este legata de niste stanci, existente numai la noi in tara, in Muntii Bucegi si Ceahlau, numite „Babele”, respectiv „Baba Dochia”, considerate simboluri ale primaverii. Celelalte popoare balcanice au numai legenda.

 In traditia populara se spune ca primele 9 zile ale primaverii calendaristice, numite si „zilele babelor”, aduc cu ele o vreme capricioasa, schimbatoare, exact cum ne este prezentata Baba Dochia in legendele ajunse pana la noi, zile in care razele calde ale soarelui se intrepatrund cu ploaia, lapovita, ninsoarea si uneori chiar cu viscolul.

Zilele Babei Dochia – Legende, obiceiuri, superstitii

8 comentarii la articolul “Zilele Babei Dochia – Legende, obiceiuri, superstitii

  1. Frumoasă această tradiție. Eu îmi alegeam câte o babă, dar nu mi se potrivea cu ceea ce speram și am renunțat de a mai alege. În schimb, vremea „Babelor” este de obicei capricioasă.

Lasă un comentariu