Suntem ceea ce mâncăm, suntem ceea ce gândim !

suntemn„Există un moment în viață, când scurgerea timpului începe să doară continuu. Această stare de disconfort mental apare în jurul vârstei de 60 de ani, când conștientizezi amarnic fenomenul îmbătrânirii, și trecerea ființei prin timp.”
(Walter S.)

Cu siguranță cu toții ne dorim să trăim sănătoși , să ne meargă mai bine,  dar oare câți dintre noi facem ceea ce trebuie și când trebuie pentru a ne păstra sănătatea. Am găsit pe internet reflecțiile unui reputat oncolog brazilian-Drauzio Varella, puse pe hârtie în doar 30 de minute,  care merită (re)citite atât de cei trecuți de frumoasa vârstă de 60 de ani, , dar mai ales de cei încă tineri și foarte tineri, totul pentru a trage oareceva concluzii corecte despre  cum să ne păstrăm sănătatea.

„DEFINIȚII:

  1. Vârsta a Treia începe oficial la 60 de ani şi se presupune că se termină la 80, dar nu este un consens.
  2. Vârsta a Patra sau Bătrâneţea începe la 80 de ani şi se termina la 90.
  3. Longevitatea începe la 90 şi se termină când mori.

BĂTRÂNEȚE SĂNăTOASĂ

Nimeni nu este sănătos după 50 de ani. Sănătoşi sunt tinerii; bătrânii au mereu una sau mai multe indispoziţii care sunt proprii vârstei.

Despre ce este vorba atunci, este de a îmbătrâni sănătos, adică, cu indispoziţiile controlate şi fără complicaţii.

GENETICA

Dacă vrei să ştii cât vei trăi şi cum vei ajunge la vârsta asta, uită-te şi aminteşte-ţi de părinţii tăi. Moştenirea genetică este fundamentală pentru a stabili un pronostic al vieţii. Cine a avut cancer sau infarct înainte de 60 de ani îl va transmite prin gene copiilor lor, pentru că aceştia vor avea mai mari probabilităţi să dezvolte aceleaşi boli. Logic, dezvoltarea unei boli cronice implică prezenţa multor factori, dar genetica este doar unul din ele.

NU EXISTĂ ATAC GRATUIT

“Suntem ceea ce mâncăm” spun naturiştii şi nu le lipseşte dreptatea. Dacă în afară de genetica defavorabilă îţi mai pui şi 3-4 linguriţe de zahăr la fiecare cafea pe care o bei, savurezi toate pieile de pui fript şi te răsfeţi cu şorici de porc ca aperitiv la sfârşit de săptămână, ţi-ai transformat arterele în canale înfundate.Adica, nu vei avea bună circulaţie, bună oxigenare, ceea ce va echivala cu moartea celulară, sau altfel spus, îmbătrânire accelerată sau prematură.

În consecinţă, dacă vrei să ai o bătrâneţe sănătoasă, începând de la 50 de ani ai grijă de alimentaţia ta şi nu mai mânca “chimicale”, nu mai face excese de grăsime. Un bun mic dejun, un prânz bun şi o cină uşoară sunt cheia pentru echilibrul tău interior.

TRĂIASCĂ ÎNGHIȚITURA

Partenera cu dieta este băutura. Înlătură toate băuturile gazoase, astea le pot bea tinerii şi cu măsură, noi nu. Toate aceste lichide au carbonat de sodiu, zahăr şi cofeină. La vârsta noastră aceste substanţe biciuiesc pancreasul şi ficatul până le distrug. Bea mai bine limonadă, sucuri. Până şi berea este de preferat că se face cu apă fiartă, are componente naturale şi nu are sodiu

Pe de altă parte este destulă evidenţă clinică care demonstrează că un consum moderat de alcool după 50 de ani îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi are trei efecte clare: vasodilatator coronarian, diminuează colesterolul şi este un sedativ moderat. La tine acasă şi când nu ai nevoie să şofezi, ia o înghiţitură. Licorile cele mai recomandate sunt whisky-ul, vinul roşu şi o ţuica pură.

În loc să iei o nitroglicerină pentru a dilata arterele, sau statine pentru a scădea colesterolul, sau valium pentru a te calma, reuşeşti toate astea cu o bună înghiţitură. Si dacă o faci în compania persoanelor pe care le iubeşti, efectul se dublează. Acum bine, doar o atenţionare: consum moderat înseamnă unul sau doua pahare, pentru că dacă îţi petreci astfel toată ziua, efectul este exact invers şi te vei omorî mai repede decât îţi imaginezi.

DE ASEMENEA NU TREBUIE SĂ FII RIGUROS

Asta vrea să spună că toate aceste reguli sunt bune, dar fără să exagerezi şi mai ales fără să dogmatizezi. Dacă faci un grătar pentru familia ta sau prieteni, nu veni cu “eu nu mănânc cârnaţi pentru că sunt foarte graşi” sau “medicul meu mi-a spus să nu beau mai mult de două pahare şi gata”.

Nimic nu poate înlocui bucuria şi plăcerea de a împărtăşi cu cei care te iubesc;  nu există grăsime sau pahar care nu se pot metaboliza într-o seară bună de distracţie. Mecanismele de compensaţie ale corpului nostru sunt încă, puţin cunoscute, dar se întâmplă aşa: dacă te distrezi cu adevărat, “păcatul mortal” dietetic se transformă în “păcat care se iartă”.

NIMENI NU ÎMI VA LUA PLĂCEREA DE DANSATOR

Asta este absolut sigur, pentru că tot ce mănânci şi bei îţi vor lăsa urme şi ca portretul de Dorian Gray, corpul tău va arăta ca la bătrâneţe. Nopţile de petrecere, atacurile, excesele de toate tipurile vor face viaţa de bătrân foarte dizgraţioasă. Şi nu numai ţie, ci şi familiei tale.

PIERDERILE

Principala nenorocire pentru un bătrân este singurătatea. Obişnuit este că perechile nu ajung la bătrâneţe împreună; întotdeauna cineva se duce primul, cu tot ceea ce dezechilibrează  statu quo care susţinea componentele perechii. Văduvul sau văduva încep să fie o greutate pentru familia lui.

Recomandarea mea personală este să încercaţi să nu pierdeţi – atât timp cât aveţi luciditate – controlul vieţii voastre. Asta înseamnă, de exemplu: eu decid când şi cu cine ies, ce mănânc, cum mă îmbrac, pe cine sun, la ce oră mă culc, ce citesc, cu ce mă distrez, ce cumpăr, unde trăiesc, etc. Pentru că, atunci când nu poţi face toate astea, te vei transforma într-un om greu de suportat, un bolovan pentru viaţa celorlalţi.

SUFICIENT

Nu mai am timp, lucrul mă cheamă şi am scris asta într-o mică pauză de 30 de minute. Sper ca să vă fie de folos.”

Așadar, suntem ceea ce mâncăm , ceea ce gândim , cu cât ne dăm mai repede seama de acest adevăr va depinde starea noastră de bine. Cum spunea cineva : contează enorm ce „băgăm” la cap, dar și ce „băgăm” în gură…

4 comentarii la articolul “Suntem ceea ce mâncăm, suntem ceea ce gândim !

Lasă un comentariu