Povestea omului fără timp

timpul-treceMereu am crezut că nimic nu e întâmplător. Nici măcar o apăsare de buton pentru a schimba postul de radio. Cu toții alergăm în fiecare zi cu zeci de preocupări, adânciți în multe rezolvări de probleme, de cele mai multe ori fără legătură cu noi. Trăim repede si superficial.
Astfel de gânduri îmi fugeau azi prin minte, în timp ce conduceam spre o alta problemă de rezolvat profesional. Ascultam radioul din mașină și acolo am auzit povestea ” bărbatului fără timp”. Scurtă și cuprinzătoare :

       „Un bărbat ajuns la vârsta maturității, era mereu preocupat de profesia sa. Avea grijă ca lucrurile sa fie rezolvate impecabil, petrecând mai tot timpul său în acest scop. Timpul nu avea valoare, decât dacă se scurgea rezolvând lucruri legate de profesia sa. Mereu spunea familiei ca nu are timp să petreacă cu ei, că tot ce făcea era pentru ca lor să le fie bine și să nu le lipsească nimic. 
Mai târziu, de ziua lui, când venise vârsta pensionării, familia se adâncise și ea în aceleași lucruri mereu nerezolvate, uitând de el. Acea zi la mâhnit mult, iar seara și-a propus ca mâine să facă o surpriză familiei sale și să-i viziteze. Însă a doua zi nu a mai venit pentru el. TIMPUL SE TERMINASE…”

Acest text, care te trage de mânecă şi te pune serios pe gânduri este  preluat de pe Blogul lui Iulmas Arif.

timpulnSigur și jobul are rolul său bine stabilit, dar nu totul se rezumă la muncă și iar muncă. Trebuie să ne facem timp și pentru cei dragi nouă- familie și prieteni, asta pentru că totul este frumos la vremea sa, aici și acum. O știm cu toții că timpul este cel mai mare duşman al omului, un motiv în plus de a nu amâna  petrecerea timpului cu cei dragi . Ș-apoi , nu cei dragi nouă sunt cei care ne  reîncarcă bateriile şi ne spală/împrospătează mintea din când în când ? Cu siguranță , da. 

Marele Seneca spunea  că „îți petreci cea mai mare parte a vieții făcând ce nu trebuie, iar o buna parte a ei, nefăcând nimic, toată viața te-ai preocupat de cu totul altceva decât ceea ce ar fi trebuit.” Sper să nu fie așa ! 

Cum îți petreci timpul este mai important decât modul în care iți cheltui banii. Greșelile financiare pot fi corectate, însă timpul trece pentru totdeauna. (David Norris)

Vă doresc să aveți timp cu „carul” pentru cei dragi sufletului vostru !

10 comentarii la articolul “Povestea omului fără timp

 1. Daca-ti spun ca , aceasta postare , este printre cele mai bune pe care le-am citit de cand iti bantui blogul { nu ca alelalte nu s-ar incadra perfect la aceeasi categorie } , te superi ? RESPECT TOTAL M.COOPER 801 !!!

 2. In finalul de la Morometii, Marin Preda are o propozitie care mi s-a intiparit in memorie : „Timpul nu mai avea rabdare cu oamenii.” E valabila si azi chestia asta !

 3. Așa este, Invocăm lipsa timpului ori de câte ori nu găsim o scuză mai bună pentru a nu ne trăi viața. Articolul tău mi-a amintit de Paler: Avem timp pentru toate.
  Să dormim, să alergăm în dreapta şi-n stânga,
  să regretăm c-am greşit şi să greşim din nou,
  sa-i judecam pe alţii şi să ne absolvim pe noi înşine,
  avem timp să citim şi să scriem,
  să corectăm ce-am scris, să regretăm ce-am scris,
  avem timp să facem proiecte şi să nu le respectăm,
  avem timp să ne facem iluzii şi să răscolim prin cenuşa lor mai tarziu.
  Avem timp pentru ambiţii şi boli,
  să învinovăţim destinul şi amănuntele,
  avem timp să privim norii, reclamele sau un accident oarecare,
  avem timp să ne-alungăm întrebările, să amânăm răspunsurile,
  avem timp să sfărâmăm un vis şi să-l reinventăm,
  avem timp să ne facem prieteni, să-i pierdem,
  avem timp să primim lecţii şi să le uităm dupa-aceea,
  avem timp să primim daruri şi să nu le-nţelegem.
  Avem timp pentru toate.
  Nu e timp doar pentru puţină tandreţe.
  Când să facem şi asta – murim.

  • Inspirata si foarte adevatata zicerea lui Paler. „Avem timp pentru toate.
   Nu e timp doar pentru puţină tandreţe.
   Când să facem şi asta – murim.”-Trist , dar adevarat.
   Multumesc mult pentru interventia ta foarte reusita.
   O zi frumoasa ! 🙂

 4. Dacă s-ar găsi timp de vânzare, mulți oameni l-ar cumpăra pentru a-l folosi făcând și mai mulți bani, pe când aceia care îl pierd degeaba, nu ar da doi bani pe el. Ferice de cel care știe cum să-l valorifice, vorba lui Eminescu: „O zi din viață să-mi fi dat,/ O zi mi-era de-ajuns”.
  Să ai timp pentru tot ce-i important, vecine apropiat! 🙂

  • Frumoase si adevarate vorbe , draga prietene ! Multumesc mult , inclusiv pentru minunatele versuri din Eminescu. Un lucru este sigur:„Timpul nu trece mai repede ca altădată, doar noi trecem pe lângă el mai repede.” (George Orwell)
   O zi excelenta !

Lasă un comentariu