Fii exemplul viu pentru cei din jurul tău !

racÎnainte de a muri, un oarecare rac bătrân ,după ce l-a strâns în braţe pe fiul său, i-a spus o mare dorinţă a lui şi anume: că şi-ar dori ca el, fiul său, să meargă înainte, ca toate vieţuitoarele, explicându-i amănunţit cum să procedeze. La urmă l-a întrebat:

-Înţeles-ai, fiule?

-Da, tată, dar te rog arată-mi şi dumneata cum să fac, măcar un pas-doi .

Lesne de bănuit,ca  bătrânul nu a fost in stare  sa faca acest lucru…

„E grea pretenția fără exemple bune,
Sa fie cineva desăvârșit în lume. ”
(Alecu Donici, Doi raci)

Oare care  părinți nu-și  doresc din tot sufletul  ca odraslele lor să meargă înainte, să aibă succes în viată și să înfăptuiască lucruri deosebite pe care ei nu le-au reușit într-o viață de om.  Dar oare câți dintre ei  au fost capabili să fie pildă copiilor lor ?

Cu siguranță că   dacă noi nu vom fi capabili să fim pilde vii, exemple și modele pentru cei din jurul nostru degeaba ne agităm și ne necăjim de nereușitele copiilor noștri ! Vina este doar a noastră. Dacă vrei să nu-ți fumeze copiii lasă-te de fumat, dacă vrei să facă sport/mișcare fă și tu așa ceva, dacă vrei orice  pretenție o fi , este bine ca tu să fii exemplul viu.

Cât adevăr grăiesc  cuvintele înțelepte care provin din China antică :

Aud …şi uit,

Văd …şi ţin minte,

Fac …şi înţeleg.

Copiii , dar nu numai,  sunt  precum oglinda, tot ce văd și aud, ei fac. Așa că fii o reflexie bună pentru ei !

10 comentarii la articolul “Fii exemplul viu pentru cei din jurul tău !

 1. Primele modele de viață pentru copii sunt părinții.De aceea trebuie să ne comportăm ca atare, dar nu numai pentru ei, ci și pentru cei din jurul nostru.

  • Subscriu !
   Daca copiaza ce i bun la parintii lor si mai pun si de la ei pe parcurs , jos palaria pentru acei copii !
   O zi minunata ! 🙂

 2. Încă o pildă interesantă pe care nu o știam! Interesantă e coincidența că amândoi am vorbit despre fumuri și fumat în ultimele postări. 🙂
  Salutări amicale, dragă prietene din apropiere!

 3. Intr-adevar! Copii fac ce facem noi nu ce spunem noi! Acesta a fost si principiul care m-a ghidat in educatia copiilor mei! O zi minunata !

Lasă un comentariu