Dormitul pe partea stânga este cea mai bună alegere pentru sănătate

Cei mai multi oameni nu sunt constienti de faptul ca pozitia lor de dormit poate avea un impact considerabil asupra sanatatii lor.

Fiecare persoană are o poziţie de somn preferată, în care se simte cel mai comod. Însă, în urmă unor recente studii s-a ajuns la concluzia că cel mai sănătos pentru organism este să dormim pe partea stânga şi să evităm pe cât posibil să dormim pe partea dreaptă.

Plecand de la o mai buna circulatie a sangelui pana la buna digestie, aceasta metoda de dormit dateaza din cele mai vechi timpuri, atunci cand calugarii practicau acest stil de dormit pentru o lunga perioada de timp, cu scopul de a stimula digestia, mai ales dupa servirea meselor.

O alta dovada pentru aceasta teorie se regaseste in medicina ayurveda, cea mai veche medicina orientala, si aceasta la randul ei sugerand ca, dormitul pe partea stanga, este cea mai indicata alegere in cazul in care se doreste o sanatate de fier! 

Avantaje :

-Vei facilita drenajul limfatic

-Vei usura munca inimii de a pompa sangele

-Vei imbunatati considerabil digestia

-Vei stimula functia splinei

-Vei imbunatati circulatia sangelui in tot corpul

-Vei stimula functiile ficatului si bilei

-Vei oferi corpului o mai buna relaxare si odihna

Poti sa incerci chiar din seara aceasta, dormitul pe partea stanga, si te asigur ca nu vei regreta.

Incearca sa nu ascunzi acest mic secret – impartaseste-l familiei sau prietenilor pentru a va bucura cu totii de beneficiile lui !

Sursa : internetul

         Sincer , eu când mergeam la culcare obișnuiam să spun (nu știu de unde citire):”Gata, am tras pe dreapta”…de-acum încolo voi spune răspicat:”Gata , am tras pe…stânga” !

          Concluzia-i clară : cum îți așterni, așa dormi !  Dacă avem în vedere că mai bine  de o treime din viaţă ne-o petrecem dormind, atunci chiar contează cum o facem !

10 comentarii la articolul “Dormitul pe partea stânga este cea mai bună alegere pentru sănătate

 1. Așa recomanda și medicii sa dormim pe partea stânga cat mai mult.
  Atenție, nu se doarme cu mana sub cap!
  Durerile de brate și de umeri se datorează de cele mai multe ori blocajelor (amorțirea mainulor) apărute pe antebraț în timpul somnului.
  Odihnă plăcută tuturor!

 2. Mama m-a învățat că e bine să ne culcăm prima dată pe partea dreaptă, cea a lui Dumnezeu. Probabil că e o prejudecată, după cum e și folosirea neapărat a mâinii drepte, dar respect și acum acest ritual, chiar dacă numai pentru câteva minute. Apoi trec pe stânga și pe spate, după cum îmi dictează organismul. Recunosc că pe stânga am cele mai frumoase vise, atunci când inima nu era obosită.

 3. Medicii din vechime indicau dormitul pe partea dreapta pentru ca inima sa nu mai fie presata de coshul coastelor in timpul somnului . Profesorii Hateganu si Goia aratau intr-o lucrare din 1934 faptul ca , este benefic ca , la inceputul somnului sa stam in decubit lateral dreapta vreo jumatate de ora iar dupa aceea , intorcandu-ne pe partea stanga si eliminand gazele formate si adunate in stomac { adica… sa ragaim consistent 😉 } sa putem avea astfel un somn linistit pe toata durata lui . Nici eu nu stiam figura asta dar…am citit , m-am informat , si asta cu mult inainte de aparitia coanei Wiki…pedia . Deosebit respect pentru omul care ne ofera picatura de cultura medicala !

 4. Da, e bine de știut! Deși…. eu mă sucesc pe toate părțile, de mai multe ori pe noapte. 🙂
  Numai bine și multă sănătate!

Lasă un comentariu