1. Oamenii folosesc strugurii încă din neolitic. Pe teritoriul actual al Georgiei a fost descoperit un depozit improvizat de vin, vechi de 7.000 de ani.
2. In antichitate (și în mod special în Imperiul Roman), vinul era considerat aliment de baza de către nobili.
3.Este nevoie de aproximativ 2,5 kilograme de struguri pentru a face o sticlă de vin.
4. Boabele viței de vie sălbatice au un diametru mediu de doar 6 mm.
5. Boabele de la struguri se folosesc în gastronomie nu doar la prepararea unor deserturi savuroase: acestea își au locul și în compoziția unor rețete de pește ori de pasăre.
6. In întreaga lume au fost identificate peste 5.900 soiuri de struguri. Surprinzător, la capitolul „varietate” cel mai bine sta Canada, cu 474 de soiuri. Urmează, în ordine, Italia, Franța, Portugalia, SUA și Romania (locul 6, cu 230 de soiuri).
7. Față de alte fructe, strugurii sunt – în general – mai concentrați în zaharuri. Acesta este și unul dintre principalele motive din care „vinurile” (băuturile obținute prin fermentație) sunt produse îndeosebi din struguri.
8. Strugurii (în special cei închiși la culoare) conțin (printre alți antioxidanți) în concentrații ridicate un antioxidant foarte eficient: resveratrolul. Este un pigment pe care numeroși specialiști îl consideră cel mai puternic antioxidant natural. Se găsește îndeosebi în coaja și în sâmburii strugurilor.
9. Datorită in primul rând resveratrolului, dar și compoziției de săruri minerale și de vitamine, strugurii sunt un aliat puternic al creierului, inimii și al vaselor de sânge. De asemenea, au efect tonic și constituie un excelent antiinflamator natural.
10. Strugurii te pot ajuta să îţi detoxifiezi rinichii deoarece reduc acidul uric şi previn retenţia de lichide în organism.
11. Din sâmburi de struguri se obține un ulei de calitate superioara, bogat nu doar în grăsimi sănătoase, ci și în antioxidanți. Uleiul extra-virgin din sâmburi de struguri încetinește procesele degenerative. Potrivit unor studii, consumat în mod regulat acesta reduce semnificativ riscul de apariție a maladiilor cerebrale asociate înaintării în vârsta.
12. Consumul de struguri previne apariția bolii Alzheimer şi stimulează funcţiile cognitive.
13. Consumul de struguri întărește sistemul imunitar, fiind o sunt o sursă excelentă de vitamina C, K şi A.
https://youtu.be/JJ6KeONjn4g
Bine că măcar în acest domeniu am rămas printre fruntași. Avem tradiție și potențial mai mare, totuși.
Asa este. Doamne ocroteste-i pe romani !