Dacă nu știați , aflați acum 11 curiozități despre furnici

furnici

1.În lume există peste 10.000 de specii de furnici, de culori și dimensiuni variate. Dimensiunea medie este cuprinsa intre 2 și 7 mm, însă există și furnici care pot atinge 2,5 cm. Furnicile pot avea culori de la albastru sau violet, până la verde, roșu sau maro.

2.Se pare că furnicile au trăit alături de dinozauri. Fosile ale lor datează de acum 130 de milioane de ani.

3.Furnicile trăiesc pe Pământ de peste 100 de milioane de ani, fiind considerate specia care a evoluat și s-a adaptat cel mai bine la condițiile apărute de-a lungul timpului în evoluția Terrei. Sunt rude cu albinele și viespile, dovada fiind organul în forma de ac cu venin, din vârful abdomenului.

4.Fiecare furnică are 2 stomacuri: într-unul acumulează mâncare pentru sine, iar în celalalt pentru colonie.

5.În funcție de specie, o colonie poate fi formată din câteva sute de indivizi sau câteva milioane. Colonia este condusa de cel putin o regină. Aceasta este singura care are dreptul sa procreeze. Regina poate trăi până la 35 de ani. În momentul în care moare o altă regina ii poate lua locul sau mușuroiul este condamnat la pieire.

6.Sclavia a apărut tot la furnici. O specie de furnici din Amazon (Polyergus rufescens) este recunoscută pentru obiceiul de lua în sclavie alte furnici. Ele atacă  mușuroaiele altor specii de furnici sau chiar ale propriei specii, și fură ouăle acestora. Când vor ecloza, furnicile vor fi obligate să muncească pentru noua colonie. 

7.Comunică între ele prin semnale chimice, de tipul feromonilor ( de exemplu, furnicile-soldat, responsabile de apărarea mușuroiului,  cele care  astupă intrarea în colonie cu capul lor supra-dimensionat, în momentul în care o furnica de-a casei sosește, aceasta ii rostește chimic parola și poate intra, în timp ce furnicile străine sunt oprite).

8.Furnicile se împart în 4 categorii principale:

-lucrătoare (mențin viața mușuroiului, sunt paznici, dădace, culegători, soldați, vânători și au o durata scurtă de viață( 45-60 de zile)

-furnicile gunoier (fac curat în interiorul mușuroiului și aruncă deșeurile în groapa de gunoi aflată în afara coloniei)

-furnicile legionare (sunt furnici nomade, agresive și aflate într-o continuă călătorie)

-furnicile omnivore (consumă atât insecte, larve,ouă cât și fructe, frunze, material vegetal) care după ce aduc hrana în interiorul coloniei lasă o urmă oflactivă, care să îi permită ei sau suratelor ei să se întoarcă la această sursă

9.Furnicile trăiesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii unde este prea frig , biomasa lor echivalând cu cea a oamenilor.

10.Furnica nu are plămâni, respirația fiind făcută prin porii membranei ce acoperă tot corpul insectei.

11.Furnicile sunt construite să fie foarte rezistente și eficiente în munca pe care o depun. O furnică poate ridica de 20 de ori greutatea ei. Fiecare individ are 6 picioare puternice, dotate cu 3 articulații, ce permit furnicii să se deplaseze pe orice fel de teren accidentat. Dacă un om ar putea alerga atât de repede precum o furnică, raportat la greutatea lui, atunci ar avea o viteză similara cu cea a unui cal de curse.

O furnică nu poate răsturna un munte, dar îl poate muta din loc încet, bucățică cu bucățică. – Marin Preda.

4 comentarii la articolul “Dacă nu știați , aflați acum 11 curiozități despre furnici

  1. Sunt deosebite! Mi-s dragi pur şi simplu. În copilărie aveam obiceiul să sar gardul în curtea vecină numai să pot să mă uit la furnicile dintr-un muşuroi. Care muşuroi avea aproape un metru înălțime. Ore întregi căscam ochii la ele, spre disperarea mamei. Azi, muşuroiul nu mai există decât în amintirea mea!

    • Și eu eram pasionat încă de copil, să le urmăresc lucrul. Și după forfota lor, am învățat să apreciez când sunt semne de ploaie.

Lasă un comentariu