Dacă nu știați , aflați acum 11 curiozități despre ceaiul cel de toate zilele

 

Imagine similară

1. „Ceaiul de ieri e mai rău decât mușcătura unui șarpe veninos”, spune un vechi  proverb japonez. Ba mai mult specialiștii ne sfătuiesc să nu bem niciodată un ceai mai vechi de o oră ! Ceaiul care a stat în ultimele ore în frigider, chiar dacă s-a conservat bine, îți irita stomacul.  

2.Legenda spune ca aristocratul englez Earl Charles Grey (1764 – 1845) a primit în dar din partea unor diplomați chinezi un transport maritim de ceai negru și portocale bergamote (depozitate în același loc). Ceaiul negru a absorbit aroma de portocale și astfel s-a născut ceaiul Earl Grey.

3.În India, al doilea cel mai mare producător de ceai al lumii, ceaiul tradițional se prepara după o rețetă speciala: frunzele de ceai se fierb cu zahăr și lapte, rezultând o băutura cremoasă – Masala Chai.

4.Se pare că “inventatorul” ceaiului este împăratul chinez Shen Nung. În timpul unei călătorii, o întâmplare fericită a făcut ca frunza unui copac să ajungă tocmai în bolul cu apă fierbinte al împăratului care a apreciat imediat gustul și calitatea noii băuturi rezultate. Întâmplarea a avut loc în anul 2737 i. Hr.

5.Ceremonia ceaiului este asociată de cele mai multe ori cu Japonia, care a adus-o la rang de adevărată artă. Spre deosebire de ceremonia japoneză a ceaiului, cea chineză durează mult mai puţin, deoarece în acest caz accentul este pus pe savurarea băuturii. Britanicii au făcut din servirea ceaiului un bun prilej de socializare în timpul epocii victoriene. De aproximativ 300 de ani ceaiul în Marea Britanie se bea la ora 5.

6.Ceaiul negru conține jumătate din cantitatea de cofeină pe care o conține cafeaua.

7.Pentru un beneficiu optim, medicii ne recomandă savuratul zilnic a 4 cești de ceai.  Ceaiul are de zece ori mai mulţi antioxidanţi decât fructele şi legumele şi este şi o sursa naturala de fluor, ceea ce ajuta la prevenirea cariilor și a bolilor gingivale.

8.Punguța , acel filtrul din hârtie pentru ceai, a fost descoperită dintr-o întâmplare la New York de către comerciantul de ceai Thomas Sullivan care a trimis câteva mostre de ceai clienților săi în pungulițe de mătase. Unii dintre aceștia au presupus ca pungulițele pot fi folosite precum filtrele metalice pentru ceai și le-au introdus în ceainic. A fost o întâmplare norocoasă dacă avem în vedere  că în prezent 96% din ceaiurile infuzate zilnic sunt în filtre de hârtie.

9.Ceaiul cu gheață a fost inventat în 1904 în SUA la târgul International ce avea loc în St. Louis de către comerciantul Richard Blechynden. Deoarece era foarte cald vizitatorii căutau băuturi reci și evitau ceaiul fierbinte a comerciantului. Acesta a găsit soluția de a răci ceaiul cu gheață, iar băutura a avut un mare succes.

10.Mai mult de trei miliarde de cești de ceai sunt consumate zilnic în întreaga lume.

11.Ceaiul poate înlocui cu succes cafeaua. În funcție de tipul de ceai, acesta conține mai multă sau mai puțină cofeina. Spre exemplu, ceaiul verde conține de doua ori mai puțină cofeina decât cafeaua.

 

7 comentarii la articolul “Dacă nu știați , aflați acum 11 curiozități despre ceaiul cel de toate zilele

  1. La nivel declarativ cel puțin, spun totdeauna că prefer ceaiul, în detrimentul cafelei. Din păcate lucrurile nu stau așa și nici măcar acum când sunt răcit nu catadicseam să-mi pregătesc unul. Așa că acest articol interesant l-am luat și ca pe un imbold pentru mine. Mulțam fain!

    • Nu esti singurul care prefera cafeaua ,dar merita sa ne reorientam macar acum , cand am intrat in sezonul rece.
      O zi excelenta !

Lasă un comentariu