Dacă nu știați , aflați acum 11 curiozități ale vocabularului românesc

dictionar

1.  Printre cele mai lungi cuvinte alcătuite dintr-o singură silabă se numără: ştreang, trunchi, chiompi, ghionţi, strâmţi, strângi, strânşi, stricţi, sconcşi, sfincşi, prompţi, strâmbi, schimbi, schingi, şchiopi, zbenghi (7 litere).

2. Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane  -”înspre”

3.  „C” este litera cu care încep cele mai multe cuvinte în limba română. Dictionar explicativ al limbii romane cuprinde 19.750 definitii ale cuvintelor ce incep cu litera ”C”. În schimb,„Y“ este litera cu care încep cele mai puţin cuvinte în limba română.

4. Cel mai lung cuvint în care fiecare literă se repetă exact de două ori: ”angionefrografie” (16 litere), termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanţe de contrast.

5. Singurul cuvânt din DEX care contine patru consoane la sfârşit: ”kitsch” (termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust. 

6. ”Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.

7. Cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul ”om” – ”oameni” (4 litere)

8. Cel mai lung cuvânt, format din 11 litere care conţine doar consoane nazale (m şi n): amenomanie, care înseamnă delir cu dispoziţie veselă.   

Imagini pentru abracadabra scris pe hartie9.Cel mai lung cuvânt care conţine o singură vocală este ”abracadabranta” (14 litere) şi înseamnă cu totul neobişnuit, ciudat, bizar, încâlcit.

10. Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere şi îl găsim în dicţionarele medicale, nu şi în DEX: „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză”, care apare în general la muncitorii din mine, în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu. Cel mai lung cuvânt din DEX este tot un termen medical: ”electroglotospectrografie” (25 de litere).

11. Cea mai lungă denumire de localitate din România este Staţiunea Climaterică Sâmbăta (27 de litere), sat din judeţul Braşov. Cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt: Constantineşti (14 litere). Iar cea mai scurtă denumire de localitate din România: Ip (2 litere), o comună din judeţul Sălaj.

Lista curiozităţilor vocabularului românesc rămâne deschisă !

 

8 comentarii la articolul “Dacă nu știați , aflați acum 11 curiozități ale vocabularului românesc

  1. Curiozități pe care e bine să ni le reamintim din când în când, mai ales că sunt unele cuvinte greu de memorat. Mulțumiri călduroase și urări pentru zile luminoase, dragă prietene! 🙂

    • Multumesc pentru vizita si pentru cuvintele frumoase, draga Petru! Sa-ti fie faina ziua, iar saptamana sa-ti aduca tot ce iti doresti ! :)….oricum limba romana este frumoasa , iar alfabetul nu e greu….

  2. Foarte interesant articol. Limba noastră cea română este plină de asemenea… „curiozități” (particularități), care îi dau și mai multă frumusețe. Pentru că este limba noastră! Și trebuie să o iubim, să o prețuim, să o cunoaștem bine.
    Zile frumoase! 🙂

Lasă un comentariu