Creierul se uzează doar dacă nu este folosit

Un polițist găsește, la colț de stradă, un puști care vindea ceva, în grămăjoare mici. Acesta îl întrebă pe băiat, cu un aer dur și superior:                                                   

– Măi, tu ce faci aici?

– Vând sâmburi de măr, domnule.

– Și la ce sunt buni ăștia?

– Dau minte, domnule.

– Bine, dă-mi și mie de doi lei… Polițistul ia sâmburii și începe sa se îndepărteze, mestecăndu-i. La un moment dat, se oprește și se întoarce la băiat, luându-l la rost:

– Măi smechere, cu doi lei cumpăram un kg. de mere și aveam mai multi sâmburi!

– Vedeți, domnule, nici nu ai mâncat bine sâmburii, că ți-a și venit mintea la cap!

Pornind de la aceasta gluma ,este bine ca din când în când să ne mai pice „fisa” si să ne folosim mintea.

Așadar ,cel mai important organ pe care îl avem este creierul.  El reprezintă mintea conștientă și toate amintirile, forța și senzațiile care ne dau calitatea de ființe umane.

Știați despre creier că  nu se odihnește niciodată.   Datorită acestui fapt,               noi putem în orice moment sa interpretăm informațiile,

să ne adaptam la orice situație, sa creăm, sa vorbim etc. Și toate acestea

sunt posibile grație unei armate de 100 de miliarde de neuroni. Celulele nervoase transmit semnale electrice și pot forma până la 60 de mii de conexiuni cu alte celule. Lapsusurile frecvente duc la scăderea performanțelor intelectuale. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât suntem mai îngrijorați de aceste fenomene. Totuși, avem si o veste bună: creierul se uzează doar dacă nu este folosit. Așa că este obligatoriu să-l antrenezi  ca pe un mușchi!  Neuronii pe care nu-i utilizezi se degradează ireversibil ca și un mușchi pe care nu l-ai folosit mult timp. Stimulând neuronii întreții conexiunile și poți crea altele noi. Ținând cont de acest fapt, exercițiile de întreținere a creierului sunt chiar recomandate. Iată câteva exemple de exerciții pentru creier care, asemenea educației, iți vor stimula neuronii:

– dezleagă cuvinte încrucișate sau fă puzzle-uri

– învață să cânți la un instrument sau ia lecții de canto;

– încearcă să scrii poezii

–  creează ceva – desenează, împletește sau născocește o poveste;

– învață ceva nou – înscrie-te la un curs, mergi la un seminar, citește o carte sau un articol dintr-o revista despre un subiect care iți este complet necunoscut

– somnul, un factor esențial .Pentru a învăța, a reflecta și a-ți reaminti, ai nevoie de somn. Paradoxal, în timpul somnului corpul este total imobil, se relaxează, dar celulele nervoase rămân active.(22,00-6,00 recomandat).

Și În loc de final, amintește-ți:

Data viitoare când faci un lucru nou sau faci ceva bine, zâmbește-creierul tău tocmai s-a regenerat. 

Folosește-ți creierul ,altfel sunt șanse să-l  pierzi ! 

Pune-ți mintea la contribuție pentru a avea o minte sănătoasă într-un corp sănătos  !

3 comentarii la articolul “Creierul se uzează doar dacă nu este folosit

  1. Majoritatea antrenamentelor îmi sunt familiare și sunt sigur că la fel sunt și pentru colegii noștri de blog. De aceea scriem constant și citim la fel. Mulțumiri pentru încurajări, dragă prietene!

Lasă un comentariu