Bucură-te de lucrurile mărunte din viaţă !

“Bucură-te de lucrurile mărunte din viaţă, căci, într-o zi te vei uita înapoi şi vei realiza că erau lucruri mari.” Nu o spun eu, a spus-o  Kurt Vonnegut. O mămăruță,o floare,un tril de mierlă , adierea frunzelor de toamnă,o rază de soare,un răsărit, un apus, un curcubeu, un zambet, etc. pot fi tot atâtea lucruri mărunte care  liniștesc inima și ne dau acea stare de bine de care cu toții avem nevoie.

În goana după avere ne pierdem tandrețea , atenția și iubirea față de cei apropiați , iar asta în traducere înseamnă că suntem săraci, chiar foarte săraci indiferent de cât de mulți bani avem. 

Un industriaș foarte bogat a fost deranjat de un pescar care stătea pe malul râului, aproape de locul în care își avea ancorat iahtul său. Pescarul își adunase instrumentele de pescuit și privea alene luciul apei.

– De ce nu ieși cu barca în larg, la pescuit? Îl întrebă industriașul. 

– Pentru că am prins destul pește pentru ziua de astăzi, răspunde pescarul.
– Cum de nu prinzi mai mult pește decât ai nevoie? Îl întrebă omul bogat.
– Și ce să fac cu el?
– Ai putea câștiga mai mulți bani, veni răspunsul impacientat, apoi ai putea să-ți cumperi o barcă mai mare ca să prinzi și mai mult pește. Mai mult pește înseamnă mai mulți bani. Curând ai avea o întreagă flotă de pescuit și ai deveni un om bogat, așa ca mine.
– Interesant. Și după aceea ce aș face?, întrebă pescarul.
– Ai sta, te-ai odihni și te-ai bucura de viață, răspunse industriașul.
– Apoi ce crezi dumneata că fac eu acuma? Spuse pescarul privind liniștit pe țărmul celălalt al râului. Nu vezi că stau și mă bucur de viață!

        „Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură. Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta” (Matei 6:19-21).

          Sigur că da , banii au  importanța lor. Nu degeaba se mai spune  că  banii nu ne aduc fericirea, dar o intrețin. Realitatea de zi cu zi ne arata că, desigur, până la un anumit punct, banii sunt necesari și contribuie la fericirea noastră. Banii ne sunt necesari ca  să supraviețuim, sa ne asigurăm un nivel de viață decent, un stil de viață confortabil și siguranță. Dincolo însă de acest punct, mai mulți bani(bogăția) nu ne aduc mai multă fericire, mai multă liniște, ba dimpotrivă! Cu cât suntem în goană  după mai multi bani, cu atât suntem mai nefericiți, de cele mai multe ori pierdem sensul, bucuria vieții și ne trezim sclavii unei existențe în care uităm sa fim oameni, uităm să ne bucurăm de lucrurile simple,mărunte și asta pentru că avem tendința de a le subaprecia valoarea tocmai datorită faptului că sunt gratis.

          Ne putem convinge din realitatea zilelor noastre  că banii mulți (ajunși în mâinile celor care nu știu să-i folosească cu cap) nu aduc fericirea   dând click pe 14 câştigători la loterie care şi-au distrus viaţa după ce au … sunt  14 câştigători la loto cărora banii le-au luat minţile şi care au ajuns mai săraci decât înainte să joace la loterie.

            În mod sigur dacă  iubiți tot ce vă înconjoară veți fi mult mai bogați decât cei care sunt atât de săraci pentru că nu au decât… foarte mulți bani!  

4 comentarii la articolul “Bucură-te de lucrurile mărunte din viaţă !

  1. O bucurie măruntă era și când nu prindeam pește, după o zi și o noapte de așteptat. Amintirile frumoase au rămas.
    Duminică binecuvântată!

  2. Sau urcușul pe munte… Când ai ajuns, ai acele câteva momente de satisfacție a izbânzii, de relaxare, dar toate senzațiile, impresiile și motivele de bucurie, de pe drum ți le-ai cules. 🙂

Lasă un comentariu