Alunele și curiozitățile lor. Dacă nu știați , aflați acum…

Alun, cum se planteaza, ingrijirea plantatiei, fertilizare si recoltare, taieri1.ALUNELE ajuta la reducerea nivelurilor de colesterol. Este motivul pentru care consumul alunelor de padure este recomandat persoanelor care sufera de diabet. In plus, aceste alune ajuta la imbunatatirea intolerantei la glucoza si sunt benefice pentru lupta impotriva diabetului.

2.Imbunatatesc functia creierului .Compozitia alunelor de padure consta in numeroase elemente care pot imbunatati functia creierului si functia cognitiva si ajuta la prevenirea aparitiei bolilor degenerative la o varsta inaintata.

3.Alunele de pădure contribuie la întărirea sistemului imunitar  . Ele conțin multe vitamine și minerale care acționează în rol de antioxidanți puternici. Antioxidanții au o funcție foarte importantă în potolirea ”foamei de lup” a radicalilor liberi, substanțe care sunt considerate a fi responsabile pentru îmbătrânirea prematură și agravarea riscurilor de îmbolnăvire de diverse boli, ajutând astfel la prevenirea unor boli grave precum cancerul sau bolile de inimă. Alunele de pădure sunt  o sursă excelentă de vitamina E, care contribuie în lupta împotriva inflamațiilor și a proceselor cauzatoare de îmbătrânire.

4.Consumul de alune de padure pare sa protejeze inima. Concentratia ridicata de antioxidanti si de grasimi sanatoase din alunele de padure pot creste potentialul antioxidant si reduce nivelurile de colesterol din sange. Conform unor studii efectuate in acest sens, s-a demonstrat ca aceste alune reduc nivelul de colesterol, trigliceride si colesterol LDL. De asemenea, consumatorii de alune de padure au experimentat imbunatatiri in sanatatea arteriala si markerii inflamatori din sange. In plus, consumul de alune de padure reduce nivelurile de grasimi din sange si creste nivelurile de vitamina E.

5.Datorita continutului ridicat de antioxidanti, vitamine si minerale, alunele de padure pot avea si proprietati anti-canceroase.

6. Alune de padure sunt o sursa buna de fibre dietetice. Datorita acestora, consumul de alune de padure incurajeaza miscarile intestinale regulate si ajuta la preventia constipatiei.

7.Alunele ajută să-ți menții pielea tânără și sănătoasă .Efectul de protejare a pielii este datorat prezenței din belșug a vitaminei E (doar 28 g de alune de pădure furnizează 21% din doza zilinică recomandată de vitamina E), precum și a unei concentrații ridicate de alți antioxidanți care protejează pielea de efectele adverse ale îmbătrânirii.

Vitamina E ajută la menținerea aspectului tânăr prin întârzierea îmbătrânirii celulare cauzate de oxidare.

8.Te ajută să previi formarea pietrelor la rinichi . Dr. George D. Pamplona-Roger, autorul cărții Sănătate prin Alimentație menționează următoarele: ”Dr. Valnet, un renumit fitoterapeut francez, subliniază beneficiile alunelor de pădure în prevenirea formării de pietre la rinichi. Includerea lor ca o componentă regulată în dieta celor care suferă de litiază renală, în special în caz de calculi de urați, are rezultate pozitive. O mână de alune de pădure în fiecare dimineață are rezultate bune.”

9.Alunul are florile bărbăteşti (amenţii masculi) grupate câte 2- 4, care se formează în luna august şi se lungesc în lunile februarie-martie din anul următor, atârnând şi producând mult polen. Florile femele apar în zilele călduroase din februarie – martie şi sunt de culoare roşiatică, acoperite cu solzi.

10.Fructele alunului sunt achene globuloase sau ovoide, grupate câte 2 – 4 sau mai multe, au coaja netedă, tare, subţire şi de culoare brună. Alunele de pădure sunt vârâte parţial într-un fel de cupă verde, cu perişori aspri şi dinţi ascuţiţi pe margini. Alunul fructifică de la vârsta de 10 ani aproape anual, abundent însă la 14 – 16 ani. Alunele se coc în august – septembrie, iar fructificaţia maximă se produce între 12 – 20 ani. 

5 comentarii la articolul “Alunele și curiozitățile lor. Dacă nu știați , aflați acum…

  1. Tii, ce noroc pe mine ca-mi plac alunele de pădure. Sunt mai ceva ca o veveriță. 🙂 Deși acum e sezonul nucilor din parc.

  2. Era o vreme când consumam numai alune culese direct din pădurile noastre. Acum, nu mai găsesc decât din acelea străine, sărate și prăjite.

Lasă un comentariu