Adevărul la preț redus

„Adevărul dezgroapă morții, minciuna îngroapa viii.”(Ioan Crăciun Petrişan) Așa să fie oare ?

Se spune că într-un loc de pe lumea asta există un magazin care comercializează adevăr.
Un om sincer și bine crescut, dar în dezacord total cu gradul de adevăr pe care îl purta cu sine (din naștere, ori dobândit) decide ca astfel, prin achiziție, să își completeze bagajul cu ceea ce ii lipsea.

Intrat în magazin, constată curând că toate produsele expuse conțineau adevăr numai procentual: șampon de păr cu 65% adevăr, cremă de ghete cu 40% adevăr, lichior de anason cu 75% adevăr, covrigi cu susan având 50% și în sfârșit tot felul de alte produse,

niciunul cu un conținut de adevăr mai mare de 85 de procente..

Contrariat, omul nostru se adresează unui vânzător întrebându-l:

– Magazinul dumneavoastră nu are în oferta sa de produse și adevăr pur?

– Este un produs care se vinde tare greu, aproape deloc și este cerut de foarte puțină lume.Nu are mare căutare, însă magazinul nostru are în spatele rafturilor, într-o cameră retrasă, și așa ceva. Doriți să vă conduc ? spuse vânzătorul.

-Da..sigur..

Clientul era decis, așa că s-a lăsat condus de vânzător până în fața raftului, unde în spatele unor uși de sticlă asigurate existau numai câteva sticluțe, toate purtând o eticheta minuscula ce anunța o concentrație de 100% adevăr. Cu gesturi precise, vânzătorul a deschis ușa dulapului a scos una dintre ele, apoi privind-o îndelung a continuat să îi vorbească clientului:

-Nici nu e foarte scump. Efectul survine aproape imediat și nu există nici un risc biologic. Va avertizez însă că din clipa în care acest elixir își va face efectul asupra dumneavoastră, rudele vă vor abandona pe rând; la fel prietenii și colegii. Veți deveni brusc antipatic pentru toți cunoscuții. Nu veți ma putea socializa cu nimeni, iar lumea întreagă vă va izola și ignora. Mai rău decât atât, dumneavoastră înșivă nu vă veți mai putea nici accepta și nici suporta…veți experimenta o criză existențială acută, cu multe și complicate imputări. Adevarul pur, pana la urma, nu e decât o altfel de otravă. Pentru că trăim într-o lume în care noțiunea de adevăr nu mai are nici o valoare .El suprimă ființa, așa după cum secrețiile viperei, corect administrate, interzic funcționarea ei organica.

-Încă doriți să cumpărați o doză ?…..

Oare să spui adevărul…..întotdeauna o alegere proastă?

Este o simplă povestioară care , cu siguranța, conștientizată ne poate pune pe gânduri la modul  cel mai serios. Tu ce ai alege între minciună și adevăr, între mincinoși și oamenii sinceri ? O întrebare „întrebătoare” la care nu este obligatoriu să-mi răspunzi . Dar este bine să stai de vorbă cu tine însuți pe această temă.

Să nu uităm niciodată că  minciuna are picioare scurte . Asta pentru că …i le-a tăiat adevărul. 

Așadar, pentru binele tău „spune adevărul și atunci nu va trebui să ții minte nimic.”( Mark Twain

18 comentarii la articolul “Adevărul la preț redus

 1. Matematician fiind am ales adevărul. Consecințele au fost cele de mai sus.
  Adevărul e o boală. Dar îți dă puterea să speri și să reziști, zise adevărul meu 😀

 2. Oameni sinceri 100% nu vei găsi nicăieri. Deci….n-am de ales !! Dar povestioara este superbă și dă mult de gândit.

 3. Adevarul, desigur! Dar, si este doar parerea mea, uneori o minciuna poate da sperante pe termen scurt, poate creea o stare de bine, poate incuraja…
  Insa doar provizoriu…a persista devine imoral!

 4. Ce n-am reusit sa-nteleg din istorioara dumitale este : ala , clientul respectiv , a cumparat pana la urma acea sticluta ce continea 100% adevar ??? Intreb , deoarece : 1] daca-i bogat insemneaza ca-i nebun 2] daca-i sarac insemneaza ca-i si prost pe deasupra , avand in vedere ca , si saracia-i o boala incepand cu alungarea alora doi din Rai . Cu adevar 100% nu poti exista , iar cu minciuna 100% … nu rezisti : mai devreme sau mai tarziu iti vei rupe gatul . Insa , combinand aceste doua „solutii ” { cam ca snurul martzisorului } vei reusii sa faci un produs vandabil , lumea se va inghesuii sa-l cumpere iar dumneata { inventatorul si vanzatorul acelui snur } , vei devenii … un politician de toata isprava . Am vandut destule ” snururi ” la viata mea pentru a sti foarte bine asta si , desii n-am devenit politician , am reusit sa traiesc bine merci pana la anii astia ceea ce… iti doresc si dumitale M. Cooper 801 ! Intre MINCIUNA si ADEVAR , asi alege MINCIUNA : este mai putin dureroasa chiar si-n timp , decat ADEVARUL , iar intre un om mincinos si si unul sincer… asi alege o femeie . Respect deosebit M.Cooper : faci ce faci si ne obligi { pe noi , cititorii postarilor dumitale } sa ne scrutam constiintele si sa scoatem la iveala … „snururile ” rezultate ! P.S. Mark Twain a devenit bogat si arhicunoscut in lume datorita vanzarilor de… ” SNURURI ” .

 5. Aș fi ipocrit dacă aș zice că aleg adevărul pur. Ce s-ar mai supăra nepoțica atunci când i-aș spune că nu există Moș Crăciun sau alți copii care ar afla că munca cinstită n-o să-i îmbogățească în România. 🙁
  Toate cele bune și ninsoare plăcută, vecine! 🙂

 6. Ziua bună! Foarte frumoasă și pilduitoare această istorioară. Da, adevărul poate să fie și dur și greu de digerat, mai ales atunci când minciuna „îndulcește” realitatea crudă. Dar… orică am vrea să fim menajați sau să-i menajăm pe alții cu „vorbe ticluite”, tot adevărul e mai bun, pentru că ÎNTOTDEAUNA el iese la iveală, iar situația în care ne pune minciuna (mai mică sau mai mare) este jenantă. Și când folosim minciuna, oricâte „argumente umanitare” am avea, când se adeverește ce am făcut, începem cu explicațiile și ne afundăm și mai mult în neadevăruri… E greu să trăim numai în adevăr, dar este cel mai onest drum. Chiar dacă asta ne duce pe „calea cea strâmtă și cu chinuri”, cum auzim la Biserică… Problema e că nu prea reușim. Cum am da-o, tot mai greșim…
  Toate cele bune și o zi frumoasă! 🙂

  • Mai gresim , ca oameni suntem si norocul nostru este ca exista cine sa ne ierte …Dumnezeu. Intra-adevar uneori fiecare are dreptate , adevaraul insa , este doar unul.
   O zi excelenta in tot ceea ce faci , draga Alex !

 7. „Câteodată oamenii se împiedică de adevăr, dar de cele mai multe ori se ridică și merg mai departe.” [Emil Cioran]

Lasă un comentariu